Foto: ralphlauren.com
America de Nord

Havana – 6 lucruri inedite despre capitala Cubei

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Havana e un oraș plin de viață. Capitala Cubei e binecuvântată cu multă lumină, parțial datorită faptului că urbea se scaldă în majoritatea zilelor într-o permanentă baie de soare. Dar această lumină provine și din alte lucruri – căldura localnicilor și muzica ce răsună aproape de peste tot sunt două elemente definitorii pentru Havana. Un oraș în care sunt atât de multe de văzut și făcut și în care o simplă plimbare poate deveni o experiență plină de sunet și culoare. Nu vom vorbi acum despre locurile de vizitat în Havana, ci vom dezvălui câteva dintre cele mai interesante și mai puțin cunoscute lucruri despre acest oraș, minunat.

Atacurile piraților

Castillo de la Real Fuerza
Castillo de la Real Fuerza

Unul dintre cele mai interesante lucruri cu privire la Havana este istoria turbulentă a orașului. Au fost multe popoare care au încercat să cucerească orașul, ca să nu menționăm de desele atacuri ale piraților. Pirații din Caraibe a fost o serie de filme de succes dar în realitate a existat o adevărată amenințare a acestora pe vremuri. Pentru a apăra orașul de pirați și de neprietenoasele forțe straăine, în Havana s-a construit un fort – Castillo de la Real Fuerza este fortăreață impozantă, care veghează deasupra portului Havana. A fost terminat în 1577 și a protejat orașul în nenumărate ocazii. Chiar dacă uneori nu a avut chiar atât de mult succes iar aceste cazuri au ținut de ”măiestria” britanicilor.

Porecla orașului

Havana, orașul coloanelor
Havana, orașul coloanelor

Unele orașe au porecle simpatice. Los Angeles e Orașul Îngerilor, Paris e Orașul Luminilor. Altor orașe li se dau porecle mai degrabă nefericite: Edinburgh este Auld Reekie (Bătrânul Afumat), deoarece orașul vechi obișnuia să fie veșnic îmbâcsit de fum și alte ”parfumuri” nu tocmai plăcute. Havana are o poreclă foarte interesantă. I se mai spune Orașul Coloanelor (Ciudad de las Columnas), nume care provine în mod evident de la arhitectura colonială a orașului care înglobează o sumedenie de coloane extrem de frumoase.

De la rom la birocrație

Clădirea Bacardi, din Havana. Foto: jacobogordonlevenfeld.es
Clădirea Bacardi, din Havana. Foto: jacobogordonlevenfeld.es

Una dintre cele mai interesante clădiri ale orașului este fosta clădire Bacardi. Fosta, deoarece familia Bacardi a plecat din Havana în zilele întunecate de după Revoluția Cubaneză, cu tot cu instrumentele care produceau celebrul rom. Această fabuloasă operă de arhitectură în stil art deco, a fost terminată în anul 1930 și are chiar și un turn cu clopot. După Revoluție clădirea a fost năpădită de birouri guvernamentale, fapt ce a făcut-o ceva mai puțin atractivă dar nu i-a scăzut cu nimic frumusețea.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Havana, un oraș foarte britanic

Deși este, fără discuție, cubanez pur-sânge, Havana a fost cândva sub ocupație spaniolă. Dar unul dintre faptele mai puțin cunoscute este că orașul a fost, pentru o scurtă perioadă, și sub dominație britanică. Franța, Anglia și Spania au fost părți combatante în Războiul de 7 ani (1754-1763) iar britanicii au capturat Havana în iunie 1762. Au stat aici mai puțin de un an înainte de a negocia predarea orașului spaniolilor în schimbul unor teritorii ce aparțineau ibericilor – actuala Florida.

În balon

Parque Central din Havana
Parque Central din Havana

Când vizitezi Parcul Central din Havana, ar trebui să te oprești o clipă și să te gândești la una dintre cele mai ciudate informații despre acest oraș. În acest parc, Matiaz Perez și-a luat zborul spre cer și nu s-a mai întors niciodată. Perez era un rezident cubanez din secolul 19, născut în Portugalia, care începuse o afacere cu baldachine în Havana. El a devenit popular odată cu pasiunea lui pentru aparate de zbor și a devenit pilot de baloane cu aer cald, cu care a zburat de trei ori, înainte de a dispărea în urma încercării pornite din Plaza de Marte (actualul Parc Central), pe 28 iunie 1856, o zi vântoasă care i-a fost fatală.

Lennon și Havana

Statuia lui John Lennon, din parcul cu același nume
Statuia lui John Lennon, din parcul cu același nume

Dacă parcurgi o hartă a Havanei și îți stabilești locurile pe care să le vizitezi, vei da peste un parc care se numește John Lennon. Nu, ”beatles”-ul nu are nicio legătură cu orașul și nu a concertat niciodată aici dar parcul a fost numit în onoarea lui deoarece Fidel Castro era un mare fan. Există chiar și o statuie în mărime naturală, reprezentându-l pe Lennon stând pe o bancă și chiar dacă acesteia I s-au furat ochelarii de atât de multe ori de-a lungul timpului încât până la urmă nu i-a mai făcut nimeni unii noi, gardianul care păzește locul are la el o pereche de ochelari pe care îi așează pe nasul lui John pentru oricine dorește să facă o fotografie împreună cu celebrul muzician. Să sperăm că Fidel castro nu a dat în mintea copiilor și nu va apărea curând și o statuie de-a lui Justin Bieber.

[/nextpage]
Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!