Europa

Ceasul astronomic din Praga

Foto: prague.eu
Foto: prague.eu

Legenda Ceasului Astronomic din Praga (Piața Veche) pare a veni direct din poveștile Fraților Grimm. Întunecata istorie are rădăcini în secolul 15, atunci când ceasul a fost creat de marele ceasornicar al acelor vremuri, pe nume Mikulas din Kadan (căruia i se mai spunea Maestrul Hanus). Acesta avea o reputație atât de mare încât Mikulas era contactat de către o mulțime de țări, reprezentanții acestora dorind să-l convingă pe ceasornicar să le construiască și lor câte un ceas astronomic în mijlocul celor mai importante piețe din orașele cele mai reprezentative. Dar Mikulas a refuzat să arate planurile operei sale de artă, în urma cuvântului pe care și-l dăduse în fața consilierilor municipali din Praga.

Și totuși, îngrijorați că Mikulas ar putea construi un ceas mai mare, mai bun și mai frumos pentru o altă națiune, consilierii au făcut în așa fel încât l-au orbit pe ceasornicar, ca să se asigure că ceasul lor nu va fi niciodată reprodus. Înnebunit de durere, ceasornicarul a decis să se răzbune: ajutat de un discipol, a mers în turnul ceasului și a stricat mecanismul acestuia, în așa fel încât nimeni nu a mai știut să-l repare vreme de 100 de ani. Totodată, el a blestemat ceasul, așa încât toți cei care au încercat să-l repare au înnebunit sau au murit.

Desigur, aceasta e doar o legendă, însă ea stă în picioare ca un adevărat testament pentru această fantastică creație care este Ceasul Astronomic din capitala Cehiei. Începând cu anul 1380, când a fost conceput, ceasul a fost modificat, distrus și reparat de multe ori. În orice caz, este cel mai cunoscut ceas astronomic din lume, are patru mecanisme automate și un cadran rotitor pe care se află cei 12 apostoli. Afișează timpul babilonian, timpul Boemiei vechi, timpul german și timpul sideral. Poți descifra pe el fazele lunii și rotația soarelui prin constelația zodiacală. Cadranul calendaristic ce se află dedesubtul ceasului arată ziua din lună, ziua din săptămână, zilele de sărbătoare și prezintă picturi alegorice cu semnele zodiacale.

ceas praga 2
Ceasul Astronomic din Praga
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!