Turiștii care văd Sardinia pentru prima oară sunt surprinși să descopere că o insulă foarte cunoscută pentru impresionantele plaje poate fi atât de mare, cu munți aflați la doar câțiva kilometri de nisipul spălat de valuri.
Un alt lucru care s-ar putea să te surprindă este este numărul uimitor de locuri preistorice, în special enigmaticele turnuri rotunde făcute din piatră, cunoscute sub numele de nuraghi (singular: nuraghe). Vei învața despre misterele pe care aceste forturi/locuințe le ascund în timp ce vei urca scările din piatră de culoare închisă și vei explora tunelele construite în Epocile de Bronz și Fier.
Pleci în vacanță în această frumoasă insulă? Aici ai cele mai bune hoteluri din Sardinia!
Poți de asemenea să mergi pe străzi romane autentice și să vizitezi ruinele orașelor construite de fenicieni. Obiceiurile locale și festivalurile tradiționale unice sunt atracții pe care nu le vei găsi nicăieri altundeva. Aici vei descoperi o bucătărie diferită față de restul Italiei, chiar și o limbă diferită (cu toate că toată lumea vorbește italiana și mulți vorbesc engleza). Toate aceste elemente fac din Sardinia o destinație aparte. Uite ce să faci și să vezi în Sardinia.
1 Cagliari și Sardinia de Sud
Coasta de sud a Sardiniei oferă turiștilor o perspectivă a varietății de care dă dovadă insula. De la străzile medievale și bastioanele înalte care se ridică deasupra malului mării în Cagliari, capitala insulei, sunt doar câțiva kilometri până la ruinele orașului antic Nora, unde fenicienii, cartaginezii și romanii își aveau posturile comerciale. Mergi la est de oraș și în câteva minute poți să te bronzezi pe una dintre fabuloasele plaje care fac din Sardinia una din cele mai plăcute destinații de vară ale Europei.
2 Nuraghe Su Nuraxi
Rămășitele a mii de turnuri din piatră sunt împrăștiate peste tot prin Sardinia. Majoritatea turnurilor sunt în ruină totală. Dar acesta este cel mai bine conservat și cel mai aproape de a fi complet. Este de asemenea și cel mai aproape de Cagliari și cel mai mediatizat, aici făcându-se tururi de 30 de minute cu ghizi vorbitori de limbă engleză.
Dacă ar trebui să vezi doar un turn, vizitează-l pe acesta. UNESCO l-a menționat drept una dintre cele mai bune restaurări arheologice din toată zona Mediterană. Cheresteaua ce se găsește în pereții turnului a fost tratată cu radiocarbon din 1,500 Î.H până astăzi. Poți să te duci în turn, urcând în partea superioară pentru o vedere îndeaproape a domului făcut din stâncă uscată, fără a se folosi mortarul. Există scări spiralate înăuntrul pereților ce au 1.8 metri înălțime.
În timp ce urci prin tuneluri, poți să apreciezi finețea ingineriei și opera de artă pe care acești oameni preistorici au creat-o. După ce explorezi turnurile și fundațiile ce înconjoară satul antic, nu uita să te oprești la Muzeul Casa Zapata, în sat, unde – alături de alte expoziții fascinante – poți să vezi încă un nuraghe care a fost excavat sub locul în care se află acum clădirea. Aici vei avea o privire de ansamblu a construcției, de pe o alee de deasupra zidurilor.
3 Costa Smeralda din Sardinia
Din orașul-port Olbia până la vârful Capo de Testa, unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii sunt situate în golfuri abrupte spălate de marea extrem de verde și limpede. Datorita mării, locul este cunoscut sub numele de Costa Smeralda – Coasta de Smarald. Comparația cu una dintre cele mai celebre pietre semiprețioase poate fi aplicată, de asemenea, și clientelei care a frecventat coasta de când a fost dezvoltată de Aga Khan în anii 60, într-o serie de stațiuni pentru cei foarte bogați.
Sătucurile de vacanță sunt construite pentru a semăna cu insulele grecești și dar și cu Riviera franceză. Centrul acestor stațiuni este Porto Cervo, un sătuc de vacanță și port pentru iahturi private, construit și el în anii 60.
În afară de oamenii care vin să se relaxeze, singura atracție pentru cei care nu s-au cazat acolo este MdM, un elegant muzeu de artă modernă cu expoziții în continuă schimbare și o cafenea cu terasă cu vedere spre Porto Cervo. Cel mai modest loc de vacanță din regiune este micul orășel Cannigione, pe golful Arzachena.
4 Alghero
Nu fi surprins dacă limba pe care o auzi în jurul tău în acest oraș plin de viață de pe malul mării, sună un pic diferit. Este catalană. Un papă din secolul al XIV-lea a dat Sardinia regelui Aragonului, în speranța că va smulge insula de sub controlul Pisei și Genoei. A cedat controlul către aproximativ 400 de familii din Aragon și Catalunia dacă vor liniști insula cu o bază în Alghero, preluând controlul populației locale.
În biserica San Francesco, Liturghia încă se face în catalană. Catedrala din secolul al XIV-lea are o ușă în stil gotic-spaniol. Deîndată ce după amiaza se schimbă ușor în seară, te îndemnăm să urci zidurile construite de catalani pentru a stăvili apa, și să te alături localnicilor pentru o plimbare de seară de-a lungul bastioanelor, privind apusul soarelui peste Marea Mediterană.
5 Nuraghe Losa
Te-ai putea întreba dacă trebuie să te oprești la fiecare nuraghe… Ei bine, dacă nu ai fost fascinat de aceste turnuri misterioase până acum, răspunsul este categoric nu. Dar majoritatea turiștilor cad repede sub vraja lor iar multe lucruri rămân neștiute. Vizitatorii descoperă imediat că fiecare nuraghe este diferit.
Considerat unul dintre cele mai bune 3 turnuri, Losa are o multitudine de lucruri de luat în seamă. Este luminat în interior de lămpi încastrate în construcție, așa că dacă nu ai o lanternă, tot ai o șansă ca să vezi detaliile interiorului. Este unul dintre cele mai complexe: un turn mare cu trei turnuri exterioare formând un bastion triunghiular, pe care poți să îl explorezi printr-un labirint din tuneluri de piatră spiralat în sus prin pereții lui masivi.
Al doilea etaj este încă intact și are podeaua completă. Cu toate că datează din secolele al XII-lea către al XIV-lea Î.H. (Era Bronzului), marea cameră centrală din turnul principal e într-o condiție excelentă și mult mai rafinată față de multe alte nuraghe. Un muzeu mic include brățări din bronz și alte artefacte găsite acolo.
6 Locurile preistorice Arzachena
Unul dintre locurile cu o concentrație mare de atracții din Epoca de Piatră și Cupru se află la doar câțiva kilometri de Costa Smeralda. În ciuda distanței relativ mici, aceste două locuri par a fi două lumi total diferite. Cele mai importante lucruri de văzut sunt nuraghi, camera mortuară și ciudatele morminte organizate în camere individuale cunoscute de localnici drept tomba gigante (morminte uriașe).
Camera principală – mormântul lui Coddu Vecchiu – este un tunel din secolul al XVIII-lea Î.H. care avea o fațadă făcută din pietre plate adăugate cu multe secole după. Li Lolghi, are o intrare similară, dar cu o piatră de 3 metri și jumătate dispusă vertical. Necropolisul lui Li Muri, din apropiere, avea morminte din piatră construite în interiorul unor cercuri din pietre plate în poziție verticală cândva acoperite de movile de pământ. Nuraghi Albucciu e neobișnuit din punct de vedere al formei ovale.
El are o parte în care roca de bază este vizibilă. Nuraghe La Prisgiona este recent excavat – un turn central cu alte două turnuri periferice și ruinele unui sat. Această regiune este cunoscută pentru formațiunile stâncoase, deseori erodate de vânt în forme interesante – una din estul Arzachenei arată ca o ciupercă gigantică.
7 Santa Cristina Nuraghe și Fântăna Sfântă
La nord, nu foarte departe de Oristano, se află una dintre cele mai complexe atracții ale Sardiniei. Atât atmosfera cât și arhitectura sunt diferite de tot ce se mai află în zonă. Aici poți găsi o fântână sfântă, un templu ce datează de la 1200-1100 Î.H și un turn nuraghe unde turiștii se pot urca până în vârf pentru a admira satul preistoric din piatră care se întinde la poalele sale.
Una dintre casele alungite din sat mai are încă acoperișul rămas intact. Vei avea nevoie de o lanternă pentru a privi în interiorul acestei case în timp ce urci către turnul nuraghe. Dacă dorești să asimilezi mai mult din istoria locală, poți face un popas la micul grup de pietre care formau camerele în care stăteau călugării. Ele se află între izvor și turn. Aceste “camere” înconjurau biserica. Pelerinii încă mai vin să își petreacă timpul în aceste construcții în lunile mai și octombrie.
8 Nuoro și Gennargentu
Parcă agățate de creasta muntelui, se află străduțele orașului Nuoro, care oferă priveliști în toate direcțiile. Catedrala din secolul XIX – Santa Maria della Neve – se află situată pe o stâncă. Mica piață din fața bisericii este aproape singurul loc din care poți zări împrejurimile. Nuoro este o bună bază de observație de unde poți explora tot ceea ce înconjoară Gennargentu, cei mai frumoși munți ai Sardiniei și satele îndepărtate. (Mamoiada este cel mai interesant sat aflat la distanță).
Este o regiune fascinantă, cu orașe care sunt așezate pe versant și locuințe care încă transmit spiritul de odinioară. Să conduci până aici este totuși dificil. Drumul nu este pentru cei slabi de îngeri, din cauza șoselelor înguste cu serpentine periculoase. Poți învăța mai multe despre aceste sate și locuințe dacă vizitezi Museo Etnografico Sardo (Muzeul Tradițiilor din Sardinia) care chiar merită vizitat dacă ajungi în Nuoro.
În acest muzeu se află cea mai bună și bine prezentată colecție de costume și artă decorativă: costumele sunt expuse pe manechine, purtând bijuteriile și accesoriile tipice festivalurilor și nunților. O întreagă expoziție este dedicată măștilor tradiționale. Dacă tot ești acolo… Muzeul National de Arheologie are expuse excavațiile unor situri care datează din Neolitic, precum și numeroase fosile.
9 Valle dei Nuraghi (Valea Nuraghi)
Flancată de conurile vulcanice, această vale largă și plată este înțesată de formațiuni erodate și situri preistorice. Unul dintre cele mai complexe situri de acest gen care se află pe insula este Santu Antine. El are trei turnuri care sunt legate între ele de un zid de apărare. A fost construit în secolul al XVI-lea Î. H. și este cel mai interesant de explorat. De ce? Deoarece poți urca scările turnului central până la cel de-al treilea etaj și să te plimbi prin tunelul care leagă turnurile.
De deasupra, vei putea vedea mai multe nuraghi-uri și ceva mai departe poți ajunge la Sant Andrea Priu – morminte săpate în piatră cam prin anii 4000-3000 Î. H. Ele au fost folosite în Evul Mediu ca schituri, iar în unele dintre ele poți vedea fresce. Acest sit nu este deschis în permanență, dar poți să vezi exteriorul și să te plimbi până în vârf pentru a admira totul de la înălțime.
10 Tharros
Este locul prin care poți să mergi printre ruinele culturii feniciene, cartagineze și romane în același timp și să încerci să îți imaginezi cum arăta atunci când străzile romane erau pline de magazine, acolo unde acum vezi doar fundații și scări ale fostelor intrări. Coloanele băilor încă stau în picioare alături de apeducte și temple. Amfiteatrele au vedere către mare.
Pe deal este o necropolă feniciană. Pentru a-ți face o idee despre ce au găsit arheologii aici vizitează excelentul Museo Civico Giovanni Marongiu în orașul Cabras, unde se află stele sculptate în piatră și morminte puse în poziția în care au fost găsite inițial. Poți vedea mai mult din comoara dezgropată în muzeul Antiquarium Arborense, în micul oraș Oristano din apropiere.
Domul Santa Maria din Oristano datează din Evul Mediu, dar a fost renovat în timpul dominației spaniole, asta explicând dalele colorate ce ii acoperă domul.
11 Bosa
Încă din secolul IX Î.H, localitatea Bosa avea vedere de sus asupra gurii singurului rău navigabil al Sardiniei, într-o vale care în zilele noaste este plină de ferme. O amestecătură de vânt pe străzi medievale, poduri de piatră și clădiri pastelate. Deși poți să mergi cu mașina drept spre castel, rezervă-ți timp să te plimbi pe vechile străzi, unde căsuțele modeste se potrivesc destul de bine cu casele mari și opulente.
Conacul restaurat Casa Deriu e deschis ca muzeu cu camere mobilate și o galerie de artă. În interiorul castelului e o capelă din secolul al XIII-lea, unde ar trebui să vezi neobișnuita frescă ce datează din secolul al XIV-lea. Drumul de pe coasta de nord de la Bosa la Alghero e spectaculos, deși periculos, din cauza porțiunilor abrupte care se înalță deasupra mării.
12 Arcipelago della Maddalena (Arhipelagul Maddalenei)
Feriboturi părăsesc micul port Palau în mod regulat pentru excursia de jumătate de oră către La Maddalena, singurul oraș din arhipelag. În afară de plaje, arhipelagul este cel mai îndepartat punct al insulei. Turiștii vin aici să traverseze digul rutier și podul către insula Caprera. Aici este casa lui Giuseppe Garibaldi, tatăl statului Italian – conducător în bătălia pentru unirea și independența Italiei. Casa lui este un monument național ce atrage vizitatori din toate părțile țării și din afara ei. Celălalt capăt al insulei are o mulțime de plaje, ușor de găsit.
13 Castelsardo
Pe cât de atractiv este ocupatul oraș-port cu casele lui pastelate ce ajung până sus în deal, pe atât de fermecătoare sunt satele medievale protejate de ziduri de apărare. Sus de tot este un castel din secolul al XII-lea cu un muzeu ce expune meseria celor care fac coșuri prin împletire.
Străzile înguste din jurul castelului se transformă într-o spirală abruptă care duce până la baza dealului, fisurându-se în cele mai abrupte puncte. Peisajele se extind în două direcții de-a lungul coastei până în Corsica. Domul, aflat în mica piață de mai jos, este unul dintre cele mai bune altare din Sardinia, datând din secolul al XV-lea. Turnul cu clopot a fost, inițial, un far.
14 Grotta di Nettuno
Dacă te vei decide să iei un vas de croazieră de la Banchina Dogana (port) la Alghhero către vârful Capo Caccia, te vei putea bucura de o atracție minunată. O peșteră ale cărei stalactite și stalagmite se reflectă în apa unui lac subteran.
Peștera Grotta di Nettuno a fost săpată în stâncă de către apele mării care au modificat până și stâncile care se înalță la peste 300 de metri deasupra nivelului mării. Gura peșterii se află la nivelul apei, astfel putând-se ajunge la peștera de pe mare. Acest traseu este unic. Dacă nu vrei să parcurgi această rută, mai există un mod de a ajunge până la grotă.
Un drum de 14 kilometri leagă Alghero de Grotta di Nettuno. Odată ajuns la capătul drumului care poate fi parcurs cu mașina, va trebui să cobori (iar la întoarcere să urci) 656 de trepte. Acestă scară este cunoscută sub numele de Escala del Cabriol. Treptele sunt săpate în stâncă.
15 Sassari
Sassari este al doilea oraș ca mărime al Sardiniei. Are o viață culturală activă, iar în centrul său putem observa construcții aparținând unor stiluri arhitectonice diferite – gotic, baroc și neoclasic. Mergând în josul Corso Vittorio Emanuele II – principala stradă a orașului încă din perioada medievală – poți admira construcțiile și ferestrele tipice secolelor trecute. Museo Nationale Sanna este unul dintre cele mai importante muzee din Sardinia.
În el sunt expuse colecții arheologice compuse din figurine din bronz și bijuterii alături de artefacte romane. Nu trebuie să ratezi Duomo (domul) a cărui fațadă a fost sculptată în piatră de artiști din Milano. Există multe biserici care merită să fie vizitate. Interioarele lor sunt superbe.
Însă cea mai impunătoare biserică stă solitară la 12 kilometri sud de oraș, pe SS 131. Turnul cu dungi alb-negre plutește parcă deasupra bisericii Santissima Trinita di Saccargia. Dacă ești suficient de norocos pentru a o prinde deschisă, vei avea ocazia să admiri fresce create în secolul al XIII-lea.
Drumul către Sardinia
Feriboturile conectează Sardinia de Italia continentală, care se află la 193 de kilometri distanță. Ele mai fac legătura și cu porturile Franței și Spaniei. Ambarcațiunile pleacă din Savona (din vestul Italiei), Genoa, Livorno (în apropiere de Pisa) și Civitavecchia (Roma) și ajung în Calgari, Arbatax (coasta de est), Olbia, (Coasta Smeralda) și Portul Torres (coasta de nord). Liniile care ajung în Sardinia sunt Tirrenia, Grandi Navi Veloci, Moby Lines, Corsica/Sardinia Ferries și Grimaldi Lines. Avioanele fac legatura între Calgari și Roma și alte orase mai micuțe.
Din România, compania WizzAir are zbor direct către Alghero
Add Comment