Cum sa Ski

Cum îți protejezi ochii când practici sporturile de iarnă

logo Ama OptimexProbabil este ultimul lucru la care te gândești când mergi la munte pentru schi, snowboard sau într-o simplă călătorie pe timpul iernii, însă ochii pot fi afectați și e bine să fii mereu pregătit. În cele ce urmează îți vom prezenta pericolele la care îți expui ochii iarna, cum poți să previi sau ce măsuri se impun, informații oferite de dr. Andrei Filip, medic specialist oftalmolog, clinica de oftalmologie Ama Optimex.

Lumina solară are o intensitate mare în sezonul rece, mai ales când este reflectată de zăpadă și este cu atât mai periculoasă cu cât nu realizezi întotdeauna că dăunează ochilor. Trebuie să porți ochelari de soare cu filtru de protecție UV.

Cea mai expusă este corneea și de aceea este și cea mai afectată de razele ultraviolete. După o zi pe pârtie, dacă ai ochii roșii, lăcrimezi, te deranjează lumina și simți o durere puternică înseamnă că ochii tăi au fost afectatați. ”Această afecțiune se numește keratită și este o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare, care necesită îngrijiri medicale de specialitate. Trebuie instaurat un tratament prescris de medicul oftalmolog, în niciun caz nu trebuie administrat un tratament fără un consult și fără avizul specialistului ”, explică dr. Andrei Filip.

Chamonix
Chamonix

Vântul, temperaturile extreme și expunerea îndelungată la soare, în această combinație, pot afecta conjunctiva provocând două afecțiuni numite pineguecula și pterigionul. Tratamentul pterigionului este chirurgical. La nivelul cristalinului și retinei expunerile îndelungate la soare fără protecție duc la cataractă, retinopatie solară sau arsură maculară, ultimele sunt afecțiuni extrem de grave care pot duce chiar și la orbire.

În timpul practicării sporturilor este important să eviți și ”traumatismele oculare directe, leziunile la nivelul ochilor și cele din zona orbitei (fracturi). Acestea necesită un tratament corect și rapid pentru a nu afecta vederea pe termen lung. Trebuie să porți ochelari de protecție dedicați sportului pe care îl practici, schi, snowboard etc”, spune dr. Andrei Filip. În zilele noastre, există lentilele din policarbonat cu rezistență mare, care se sparg foarte greu. De asemenea, este bine să alegi și o ramă cu o structură specială care oferă protecție la diverse șocuri.

Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen

În concluzie, atât timp cât petreci timp afară pe durata sezonului rece, trebuie să îți protejezi ochii împotriva razelor ultraviolete în toate situațiile și împotriva traumatismelor oculare, mai ales în timpul practicării sporturilor. Dacă totuși ochii tăi au fost afectați, mergi la medicul oftalmolog, nu te trata singur!

Notă: informații oferite de Clinica de oftalmologie Ama Optimex, www.amaoptimex.ro, www.scapadeochelari.ro

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!