Europa

Top 10 locuri de văzut în Santorini

Priveliștile de pe vârful stâncilor ce îți vor tăia respirația, bisericile văruite în alb, cu strălucitoare cupole albastre și comorile rămase de la civilizațiile dispărute sunt doar câteva dintre motivele care fac ca insula Santorini să fie mai mereu prezentă în cele mai prestigioase topuri. Numit oficial Thira, însoritul Santorini este fără îndoială cea mai iubită insulă din grupul Cicladelor, aflate în sud-estul Greciei, în apele Mării Egee.

Santorini este locul în care a avut loc cea mai mare erupție vulcanică din istoria omenirii. Explozia a avut darul de a crea dintr-o singură insulă un întreg arhipelag. În același moment s-a creat și cea mai mare atracție a locației: caldera insulei. În plus, vizitatorii pot vizita artefactele minoice și ruinele îngropate de erupția antică. Cunoscut pentru vinurile albe seci, plajele pitorești și viața de noapte, Santorini este o destinație populară pentru vizitatorii care doresc să se relaxeze. Iată ce să faci și ce să vezi în Santorini:

10 Thera antică

Aigos Stefanos

Situată pe stânci înalte care dau către mare între plajele Kamari și Perissa, Thera antică expune ruine descoperite în anii 1900. Mormintele antice, monumentele, rămășitele caselor, bisericile și fortificațiile reprezintă o gamă largă și reprezentativă pentru perioada post-minoniană. Remarcabile sunt băile romane, structurile elene din secolul al 4-lea și altarul în cinstea lui Apollo, care este împodobit cu desene din secolul al 8-lea. Vizitatorii se pot cățăra până la sit chiar de pe plajă sau pot urca cu autobuzul, cu taxiul sau cu mașina personală pentru a ajunge la ruine.

9 Therasia (Thirassia)

Therasia

Insula Therasia este destinația perfectă pentru turiștii care își doresc să se bucure de atmosfera însorită din Santorini. Cel mai mare dintre cele cinci sătucuri, denumit chiar Therasia, are doar în jur de 150 de locuitori. Este accesibil de la calderă, printr-o pasarelă din stâncă. Micuța insulă beneficiază de aceeași arhitectură pitorească precum Santorini, iar populația împărtășește aceleași tradiții și obiceiuri. Fie că o vizitezi într-o singură zi sau că decizi să iți organizezi un sejur, Therasia oferă vizitatorilor experiența unei insule grecești autentice.

8 Pyrgos

Pyrgos

Aceasta a fost pe vremuri capitala insulei Santorini. Orașul interior este situat pe un deal care oferă priveliști incredibile asupra împrejurimilor. Rămășitele unui castel venețian există încă pe vârful acestui deal. În interiorul zidurilor castelului se află o biserică despre care se crede că a fost construită în secolul al 10-lea. Relativ nemodificată de prezența turiștilor, Pyrgos-ul prezintă încă o bună parte a arhitecturii medievale. Satul este înconjurat de crame care oferă tururi și degustări. Vinul pentru deserturi se numește Vinsanto și este unul dintre cele mai bune produse grecești.

7 Muzeul Therei Preistorice

Museum of Prehistoric Thera

Aflat în capitala Fira, muzeul este cea mai importantă atracție culturală din Santorini. Deschis în 2000, el deține comori descoperite în situl Akrotiri, inclusiv fresce colorate. O reprezentare a femeilor care culegeau șofran oferă o idee despre viața acelei epoci. Câteva fresce imortalizează maimuțe albastre. Cu timpul, cercetările au negat însă existența maimuțelor în Santorini.

6 Plaja Kamari

Kamari Beach

Cea mai mare și cea mai populară plaja din Santorini este situată lângă satul cu același nume. Satul și plaja au primit numele de la un arc mic prins în stânci la capătul sudic al plajei care este un monument în cinstea zeului Poseidon. Această plajă cu nisip negru este cea mai căutată de pe insulă. Este împânzită de hoteluri, baruri și cluburi de noapte. Pe lângă statul la plajă, scuba diving-ul este și el o activitate îndrăgită.

5 Săpăturile de la Akrotiri

Akrotiri Excavations

Cunoscut drept „Pompeiul Minoic”, orașul Akrotiri a fost distrus de o explozie vulcanică în anul 1500 î.H. Orașul nu a fost descoperit până în anul 1860, atunci când muncitorii au adunat molozul pentru a construi Canalul Suez. Ca avanpost al Cretei, orașul a fost situat de minonieni în anul 3000 i.H și și-a atins apogeul după anul 2000 i.H când localnicii au descoperit negoțul și agricultura. Unele structuri ating o înălțime foarte mare, au scări cu trepte din piatră și vase mari la intrare. Recent redeschis publicului, orașul oferă vizitatorilor o idee despre cum era viața în Santorini în Epoca de Bronz.

4 Plaja Perissa

perissa

Plaja Perissa este aproape ca o imagine în oglindă a plajei Kamari. Este diametral opusă, fiind situată în partea nordică. Cu mai puține restaurante, baruri și cluburi, Perissa este mai puțin frecventată de vizitatori. Nisipul fin face din plimbările pe plajă o adevărată plăcere. Taxiurile pe apă fac posibilă vizitarea celor două plaje în decursul aceleiași zile. Un centru acvatic oferă posibilitatea de a practica o ședință sau mai multe de scuba diving.

3 Nea Kameni

Nea Kameni

Marea explozie a vulcanului din Santorini a avut loc acum circa 3.700 de ani, aruncând în aer partea superioară a insulei. Apa a umplut rapid caldera formând o lagună imensă care este atât de adâncă încât chiar și cel mai mare vas de croazieră își poate lăsa ancora în apele sale. În centrul calderei se află două insule vulcanice: Nea Kameni și Palea Kameni (Noua și Vechea Kameni). Nea Kameni este vizitată de nenumărate ambarcațiuni cu turiști, pe parcursul sezonului estival. Vizitatorii se cațără pentru a ajunge în vârf, unde se află craterul vulcanului.

2 Fira

Santorini Island

Capitala insulei Santorini, Fira, este una dintre cele mai spectaculoase locații ale acesteia. Cocoțate pe marginea calderei, clădirile albe, construite din blocuri asemănătoare zahărului cubic, oferă priveliști incredibile asupra Mării Egee și împrejurimilor. Aceste panorame sunt și mai speciale în momentul în care soarele apune și întregul oraș este scăldat într-o lumină aurie magnifică. Străzile din Fira sunt pline de tot felul de magazine, restaurante, cafenele, baruri și cluburi de noapte și sunt foarte aglomerate în sezon. Vizitatorii care vin de pe mare pot ajunge în oraș urcând scările în zig-zag. Cei mai puțin aventuroși pot opta pentru urcatul cu telecabina.

1 Oia

oia

Renumit pentru apusurile superbe, orașul Oia este ceva mai puțin agitat decât capitala dar, totodată, o atracție pentru turiștii care vizitează Santorini. Satul este de asemenea situat în vârful unei stânci impresionante, fiind reprezentat de căsuțe încântătoare, străduțe înguste, biserici cu cupole albastre și verande însorite. Fiind unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă, Oia a fost pe vremuri în proprietatea unui negustor care făcea tranzacții cu țările din jurul Mării Mediterane, între anii 1800 și 1900. Deși o parte a orașului a fost distrusă de cutremurul din 1956, resturi ale trecutului său maritim încă există. Eleganta casă a căpitanului este poziționată perfect și oferă o priveliște superbă asupra calderei.

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!