Oraș construit pe 118 insule din largul coastei de nord-est a Italiei, Veneția e diferit de orice altă urbe a Europei și a lumii. Aproape neschimbat ca aspect de mai bine de 600 de ani, Orașul Canalelor arată mai degrabă ca scos dintr-o carte ilustrată, decât ca o metropolă modernă. Este un loc în care întregul ansamblu e privit ca o atracție în sine. Fiind un oraș remarcabil prin arta și arhitectura lui de mare efect, Veneția atrage în fiecare an milioane de vizitatori care vin pentru a se bucura de experiența oferită. Chiar și în plin sezon, Veneția rămâne o destinație turistică ce reușește să întreacă toate așteptările. Iată mai jos un top 10 al celor mai frumoase atracții turistice din Veneția, care fac atât de specială vizitarea acestui oraș italian. Pe scurt, iată ce să faci și ce să vezi în Veneția!
Ai în plan o vacanță în Veneția? Ai aici cele mai bune hoteluri din Veneția.
10 Puntea Suspinelor
Construită în 1600, Puntea Suspinelor face legătura între camerele de interogare din Palatul Dogilor și Noua Închisoare de peste Rio di Palazzo. A fost concepută de Antonio Contino, al cărui unchi, Antonio da Ponte, a construit Podul Rialto. Conform unei teorii, numele podului vine de la sugestia că prizonierii ar fi “suspinat” în momentul în care priveau pentru ultima dată frumoasa Veneție, în drumul către călău. În realitate, zilele execuțiilor rapide luaseră sfârșit în momentul construirii podului iar celulele de sub acoperișul palatului erau ocupate în mare parte de criminali mărunți.
9 San Giorgio Maggiore
Binecunoscută drept casa bisericii secolului al XVI-lea cu același nume, San Giorgio Maggiore este o insulă micuță, situată în laguna Veneta, lângă Piața San Marco. Construită de marele arhitect renascentist Andrea Palladio, biserica are o strălucitoare fațadă îmbrăcată în mamură albă și un interior deschis, aerisit, împrospătat de lipsa ornamentării excesive. Altarul principal este înfrumusețat de două dintre cele mai bune picturi ale lui Tintoretto, “Cina cea de Taină” și “Căderea Manei”. Vizitatorii pot lua un lift până la clopotul neoclasic al bisericii pentru a se bucura de spectaculoasa priveliște a Veneției.
8 Ca’ d’Oro
Cunoscut la început drept Palatul Sfânta Sofia, dar în prezent împământenit sub numele de Ca’ d’Oro, palatul din secolul al XV-lea a fost construit de către arhitectul Giovanni Bon și de către fiul său, Bartolomeo. Deși fațada acestei splendide structuri nu mai are ornamentația pentru care a fost supranumită „Casa de aur”, clădirea, în prezent vopsită în roz și alb, este un adevărat tezaur de artă. Situată pe Canalul Mare, Ca’ d’Oro este gazda muzeului Franchetti, numit după omul care a donat palatul și toate obiectele renascentiste din el: picturi, antichități, sculpturi si ceramică.
7 Santa Maria della Salute
Cunoscută sub numele de „La Salute”, această biserică din secolul al XVII-lea se găsește în punctul în care Canalul Mare întâlnește Laguna Venețiană. Edificiul de piatră albă, având o cupolă masivă, a fost construit inițial ca un altar închinat Fecioarei Maria pentru salvarea orașului de ciuma care a ucis o treime din populația lui. În plus față de sculptura din altar care o ilustrează pe „Madonna Sănătății” scăpând Veneția de ciuma demonică, există o vastă colecție de lucrări create de Tițian iar pe tavan sunt prezente picturi ale scenelor din Vechiul Testament.
6 Ca ‘Rezzonico
Dintre toate palatele grandioase de lângă Marele Canal, nici o construcție nu ilustrează, cum era viața în secolul al XVIII lea în Veneția, mai bine ca Ca ‘Rezzonico. Folosită ca așezare pentru filmul „Casanova” din 2005 în care a jucat Heath Ledger, Mare Sala de Dans a palatului a găzduit petreceri extravagante timp de mai bine de 200 de ani. Poetul englez Robert Browning a fost unul dintre ultimii care au locuit în palat, transformându-l în propria sa casă. Astăzi, întreaga construcție este deschisă publicului ca Museo del Settecento. În timp ce multe dintre picturile expuse sunt reproduceri, fabuloasele fresce de pe tavan ale familiei Tiepolo sunt autentice și au fost readuse la gloria lor de alta data.
5 Piazza San Marco
Fiind singura piață publică din Veneția, Piața San Marco a fost, de secole, principalul loc al marilor adunări. Înconjurată de cafenele în aer liber și de alte atracții turistice principale, între care Bazilica San Marco și Palazzo Ducale, piața este epicentrul firesc al oricărei vizite făcute în Orașul Canalelor. Ea are o formă trapezoidală, care se lărgește cu cât înaintezi mai mult către bazilică. În ciuda mulțimii care o umple pe timp de vară și a ploii care o inundă iarna, Piața San Marco oferă memorabile experiențe venețiene în fiecare sezon.
4 Podul Rialto
Podul Rialto este unul dintre cele patru poduri care se află pe Marele Canal. Timp de aproape 300 de ani a fost singura cale de a traversa Marele Canal pe jos. Podul de piatră, proiectat de Antonio da Ponte, a fost terminat în 1591 și folosit pentru a înlocui un pod din lemn care s-a prăbușit în 1524. Construcția podului a fost considerată atât de îndrăzneață la vremea ei, încât unii arhitecți au prezis o viitoare prăbușire. Podul a sfidat criticile și a devenit una dintre minunatele imagini arhitecturale ale Veneției.
3 Palatul Dogilor
În timpul secolelor de prosperitate ale Republicii Venețiene, magistrații orașului, sau dogii, conduceau orașul ca niște regi. Palazzo Ducale nu a fost numai reședința Dogilor, dar și centrul de putere și administrație al Veneției. Clădirea a fost construită în două etape. Aripa de est, care are vedere spre Rio di Palazzo, a fost ridicată între anii 1301 și 1340. Construcția aripii vestice – cu vedere spre Piața San Marco, a mai durat încă 110 ani, fiind terminată în 1450. Vizitatorii care aleg turul Traseului Secret pot merge prin pasaje ascunse pentru a vedea camerele consiliului privat, camere de tortură și celula închisorii, din care Giacomo Casanova a evadat în 1756.
2 Grand Canal
Nu există un mod mai bun de a începe să explorezi Veneția decât printr-o plimbare cu gondola pe Grand Canal – Marele Canal. Într-un oraș in care autoturismele au accesul interzis, gondolele, taxiurile pe apă si vaporetto-urile publice (autobuze pe apă) sunt mijloacele principale de transport. Magistrala acvatică a orașului șerpuiește prin centrul acestuia, de la Bazilica San Marco la Biserica Santa Chiara. Căptușit pe ambele părți de structuri romanice, gotice și renascentiste, Grand Canal este traversat de patru poduri, dintre care cel mai renumit este Podul Rialto, din secolul XVI. Cel mai bun moment al zilei pentru o plimbare cu gondola este dimineața devreme, când canalul strălucește datorită luminii aurii.
1 Bazilica San Marco & turnul Campanile
Situat în piața San Marco, turnul Campanile, de 98.6 de metri înălțime și masiva bazilică din spatele turnului, sunt cele mai populare atracții turistice din Veneția. Amândouă datează din secolul 9, dar au fost reconstruite și înfrumusețate intens de-a lungul secolelor. Bazilica San Marco servește ca exemplu pentru averea pe care Veneția a acumulat-o ca putere militară. Designul ei combină într-un mod unic stilul arhitecturii bizantine cu cel gotic. Mozaicuri medievale elaborate acoperă o mare parte din pereții și tavanul arcuit al catedralei. În spatele mormântului care se presupune că ar păstra rămășitele Sfântului Marcu se află altarul Pala d’Oro, o bijuterie de o frumusețe intensă, din aur, considerată una dintre cele mai bune lucrări ale măiestriei bizantine din lume.
Campanile este turnul cu clopot al bazilicii San Marco și unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale Veneției. Actualul turn este o reconstrucție a turnului original, care s-a prăbușit în 1902. Un lift duce vizitatorii direct în partea superioară a turnului Campanile, unde aceștia au parte de o priveliște superbă asupra Veneției si a lagunei.
Citește și: Iarna la Venetia
Add Comment