Sosirea în Sri Lanka are loc pe aeroportul din capitala Colombo, după un zbor cu compania Fly Dubai iar primul loc ce urmează a fi vizitat este orașul Galle, cel mai vechi port din insulă, construit de către portughezi și refăcut apoi de către olandezi. Portughezii au colonizat Galle (care se numea Qali) în secolul 16 dar orașul și-a trăit perioada de maximă înflorire în secolul 18, odată cu sosirea coloniștilor olandezi. Cu toate acestea, el este reprezentativ pentru ceea ce înseamnă fortificațiile portugheze din sudul și sud-estul Asiei, demonstrând perfecta îmbinare dintre stilul arhitectonic portughez și cel local. Fortul din Galle este inclus în patrimoniul UNESCO iar orașul – unul dintre principalele orașe Sri Lankeze – oferă multe locuri ce merită vizitate, de la port la Muzeul Național Maritim, catedrala Sf. Maria (fondată de călugării iezuiți) și luxosul hotel istoric Amangalla.
Orfelinatul de Elefanți din Pinnawala va fi cu siguranță una dintre vizitele mult dorite ale acestui sejur. Orfelinatul a fost înființat în 1975, de către autoritățile locale, devenind în timp o atracție turistică majoră, în care turiștii pot vedea cum sunt hrăniți (cu biberonul) și îmbăiați (în râu) puii de elefanți. Urmează turul orașului Kandy, centrul culturii sinha și al buddhismului. Kandy este al doilea oraș ca mărime din Sri Lanka, totodată capitala culturală a insulei, gazdă a Templului Dintelui, cel mai important templu al țării și loc de desfășurare al exuberantului festival Esala Perahera. Regatul Kandy a rămas multă vreme un bastion independent după colonizările portugheze și olandeze, păstrând bine conservate obiceiurile și cultura locală, fapt ce face astăzi din el un oraș unic, în care dansul, muzica și arhitectura au darul de a uimi vizitatorul.
Nuwara Eliya, supranumit ”mica Anglie” și tradus prin ”orașul luminii”, e un orășel care reproduce liniștea britanică indusă de băutorii de ceai. De altfel, acesta era locul în care ”evadau” muncitorii englezi și scoțieni care lucrau pe vremuri în industria locală a ceaiului. Este situat la 2000 de metri altitudine și include un teren de golf cu 18 găuri, renumit în întreaga Asie. Vizita continuă la Labookelie Tea Centre, apoi spre platoul de unde se pot admira cei mai înalți munți din Sri Lanka: Kirigalpotta(2395m) si Thotapola(2359m) și la capătul căruia se află.. Capătul Lumii, o prăpastie de circa 880 metri. Vegetația luxuriantă și fauna bogată completează tabloul acestei zone mirifice în care una dintre principalele preocupări ale turiștilor este bird watching-ul (observarea păsărilor).
Vizita în grădinile cu mirodenii din orașul Matale te va convinge de ce Sri Lanka e una dintre cele mai populare țări atunci când vine vorba de plante aromatice. Vei învăța mai multe despre acestea, despre cum se folosesc în bucătăria locală și chiar vei beneficia de un masaj de relaxare, pentru a intra în ”atmosfera” locului. La Dambulla, un oraș mare aflat la circa 150 km de Colombo, vei vizita templul Dambulla Tock, care datează din secolul 1, precum și peștera aferentă cu cele cinci altare care conțin imagini de-ale lui Buddha. În aceeași seara urmează pregătirea pentru Revelion și masa festivă.
Prima zi a anului începe cu e excursie la stânca Sigiriya, pe care se află fantastica Fortăreață a Cerului, construită în secolul V de regele Kasyapa. Localnicii consideră Sigiriya a opta minune a lumii, palatul și fortăreața de pe această stâncă având o însemnătate arheologică imensă, atrăgând zeci de mii de turiști annual și transformând-o în cel mai vizitat obiectiv turistic al țării. Palatul e situat pe acest platou stâncos aflat la 370 de metri deasupra nivelului mării, format din magma unui vulcan stins. Este o combinație extraordinară între natură și imaginația arhitectonică umană. Complexul de pe stâncă constă într-un palat aflat în ruine, înconjurat de o vastă rețea de fortificații, grădini, eleștee, canale, alei și fântâni. Încă din secolul 3 î.C., acest platou servește ca mânăstire, din secolul 5 regele Kasyapa luând hotărârea sp construiască aici o reședință regală. După moartea acestuia, Sigiriya a devenit din nou mânăstire buddhistă, până în secolul 14, când a fost abandonată.
Vei vizita, de asemenea, Polonnaruwa, a doua capitală din Sri Lanka, ce datează încă din secolul al 11-lea, cu al ei palat regal și cu cvartetul templelor: Thuparamaya, Vatadage, stravechiul templu al relicvei sacre si Sath Mahal Prasadaya. Nu este uitată nici stațiunea Waikkala, aflată pe coasta de vest a insulei, acolo unde vei petrece câteva zile pe malul Oceanului Indian, cu plajă, relaxare și shopping. Vizita de final, în capitala Colombo, completează un sejur de vis, despre care poți citi mai multe amănunte legate de excursii, datele de plecare și prețuri, aici.
Add Comment