Trecutul Serbiei, în calitatea sa de naţiune greu încercată de conflicte, este bine cunoscut, începând de la invazia austro-ungară care a declanşat primul război mondial şi terminând cu destrămarea fostei Iugoslavii, după 10 ani de război civil. Imaginea capitalei Belgrad, ca destinaţie turistică, a avut mult de suferit în perioada de după război, dar în prezent oraşul începe să îşi revină, ajungând în atenţia bloggerilor de turism şi a turiştilor deopotrivă. Iată ce poţi face şi vedea aici:
Vrei să vizitezi capitala Serbiei? Ai aici cele mai bune hoteluri din Belgrad!
O vizită la muzeul Nikola Tesla
Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari inventatori şi ingineri din toate timpurile, provine dintr-o familie cu origini sârbeşti, iar în testamentul său a cerut ca toate bunurile să îi fie transferate după moarte în Belgrad. Muzeul, care se află într-o frumoasă vilă construită în anul 1929, este singurul loc unde se poate vedea moştenirea personală a lui Tesla, una ce conţine planurile şi schiţele originale ale invenţiilor sale care au revoluţionat domeniul producţiei şi distribuirii energiei electrice. Urna ce conţine cenuşa lui – subiect de dispută între muzeu şi Biserica Ortodoxă – este păstrată într-un glob auriu, în incinta muzeului. Arhiva lui Tesla este inclusă în Patrimoniul “Memoria Lumii” al UNESCO, ca semn al recunoaşterii valorii acestei colecţii, până în zilele noastre.
Fă o călătorie de-a lungul fluviilor Dunărea şi Sava, la bordul unei croaziere
Câteva companii navale au exploatat căile navigabile ale oraşului Belgrad, transformându-le în atracţie turistică, iar competiţia este acerbă în lunile de vară. Kej Yacht Club este de departe cea mai căutată, găzduind la bordul celor patru nave ale sale, peste 150 000 de turişti în fiecare an. În afară de croazierele gratuite de după-amiază, care îi poartă pe turişti într-un tur panoramic al celor mai notabile atracţii ale oraşului, compania mai organizează şi petreceri private sau evenimente diverse, precum şi seri cu muzică live. Turiştii pot alege să servească cina în restaurantul de pe navă, sau se pot caza în hostelul plutitor, unde patronii le garantează o noapte liniştită, departe de forfota din centrul oraşului.
Aruncă o privire asupra cicatricilor războiului
Raidurile aeriene ale NATO din 1999, asupra fostei Iugoslavii au distrus în mare parte infrastructura urbană a oraşului Belgrad. După mai bine de 15 ani, oraşul a reuşit să îşi revină şi să fie în mare parte reconstruit, dar urmele trecutului întunecat al capitalei Serbiei, sunt vizibile şi în zilele noastre. Un traseu comemorativ al acestora a fost stabilit de către voluntari, printre obiectivele vizitate numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ambasada Chinei şi Turnul de televiziune Avala. Acesta din urmă a fost cea mai inaltă clădire din Belgrad şi un simbol naţional, iar după prăbuşirea sa, un nou turn a fost ridicat, graţie banilor adunaţi în urma unor campanii de strângere de fonduri, la una dintre ele participând şi jucătorii de tenis Novak Djokovic şi Ana Ivanovic. Muzeul Aviaţiei şi Muzeul Militar au exponate care certifică pagubele lăsate de raidurile NATO, printre care bombe cu dispersie şi fuselaje ale unor avioane militare.
Explorează oraşul ascuns de sub pământ
De-a lungul istoriei de 700 de ani a oraşului Belgrad, localnicii au venit şi au plecat, au fost cotropiţi şi alungaţi de către inamici. Drept urmare, există aici nenumărate ruine îngropate, multe dintre ele rămânând nedescoperite de secole. De la fundaţia porţii principale a unei fortăreţe romane datând de la începutul mileniului, până la pasajele secrete săpate în timpul conflictului dintre Tito şi Stalin, la mijlocul secolului 20, trecutul oraşului Belgrad este unic prin accesibilitatea oferită publicului pentru a-l cunoaşte. Pentru cei dornici să afle mai multe, există câteva tururi cu ghid, contra cost, organizate în timpul săptămânii, care îi ajută pe participanţi să încadreze mai bine atracţiile subterane ale oraşului în contextul istoric.
Bucură-te de o după-amiază însorită în Ada Ciganlija
Cunoscută sub numele de More Beograda (Marea Belgradului), Ada Ciganlija este staţiunea turistică a oraşului, aflată pe malul fluviului Sava. Aici au fost făcute numeroase investiţii, care au transformat o zonă puţin explorată, într-un loc de recreere extrem de aglomerat în sezonul estival. În afară de o plajă lungă de 7 kilometri, aici există şi terenuri de baschet, terenuri de fotbal, o platformă de bungee jumping şi o pârtie uscată de schi, pentru a enumera doar câteva dintre facilităţile oferite celor dornici de distracţie. Seara târziu, în lunile de vară, poţi admira spectacolul luminos oferit de fântâna din mijlocul lacului, având că sursă de inspiraţie designul celebrei Jet d’Eau din Geneva.
Colindă prin Piaţa Kalenić
Nicăieri nu poţi intra mai bine în contact cu modul de viaţă al localnicilor, decât în piaţa Kalenić, acolo unde sârbii cumpără legumele şi fructele direct de la producători. Te aştepţi să vezi aici obişnuitele produse de sezon, mezeluri şi brânzeturi, dar poţi cumpăra şi delicatese tradiţionale, precum sir (brânză de vaci) şi kajmak (o brânză nematurata, asemănătoare cu o smântână groasă). Vânzătorii îţi oferă produsele lor spre degustare şi sunt mândri să îţi arate marfă de cea mai bună calitate. În piaţă găseşti şi brutării, patiserii, restaurante şi magazine mici, precum şi un târg de vechituri care se organizează zilnic, de unde poţi achiziţiona eventuale suveniruri.
Explorează cartierul Savamala
Savamala a cunoscut schimbări radicale începând din secolul 19, atunci când era centrul comercial al oraşului, graţie apropierii sale de fluviul Sava şi de gara centrală. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, majoritatea clădirilor sale istorice, inclusiv cele ridicate sub Imperiul Otoman, au fost distruse în urma atacurilor aeriene, iar ceea ce a rămas neatins, a fost neglijat în favoarea dezvoltării noului Belgrad, de pe malul celălalt. Numai în ultimii ani, belgrădenii şi-au dat seama de potenţialul acestei zone, ca un centru de creaţie. Noile iniţiative culturale, precum Casa House, locaţie artistică şi spaţiu expoziţional, unde are loc un festival în luna iunie a fiecărui an sau KC Grad, unde se organizează dezbateri şi workshop-uri, au căpătat o importanţă din ce în ce mai mare, prin faptul că aduc valoare culturală zonei.
Petrece o după-amiază în parcul istoric Kalemegdan
Înainte de a fi transformat într-o oază liniştită de verdeaţă, Kalemegdan a reprezentat o parte din fortăreaţa Belgradului; un câmp de luptă unde şi-au pierdut viaţa milioane de oameni, în încercarea de a-şi apăra oraşul de inamici. Parcul a început să capete contur după eliberarea Serbiei de sub domnia otomană; au fost plantaţi copaci, aleile au fost curăţate şi au fost ridicate mounumente, printre care statuia lui Victor (‘Pobednik’) şi Monumentul Recunoştinţei Franceze. În zilele noastre, localnicii vin aici să se relaxeze şi să facă o plimbare pe malul fluviului Sava. În apropiere se află grădina zoologică din Belgrad, vestită pentru speciile rare de lei albino, tigri şi canguri şi unde trăieşte aligatorul Muja, încă din anul 1936, reuşind să supravieţuiască atât celui de-la doilea război mondial cât şi în faţa bombardamentelor NATO.
Admiră arhitectura vechiului cartier Zemun
Fost oraş la periferia Imperiului Austro-Ungar, Zemun a devenit oficial parte a teritoriului Serbiei, la sfârşitul primului Război Mondial, în anul 1918. Turnul Gardoš, construit de către unguri pe locul unde se aflau ruinele unei fortăreţe medievale, este cel mai cunoscut simbol al oraşului vechi, de aici putând fi admirată priveliştea întregului oraş. Zemun se mândreşte cu cea mai bine păstrată arhitectură din întregul Belgrad şi este o încântare să explorezi aceste locuri la pas. Cheiul Zemun face legătura între Zemun şi noul Belgrad, acolo unde se află splavovi (tradiţionalele cluburi şi restaurante plutitoare), care îţi oferă cadrul ideal pentru o cină romantică şi o seară de neuitat pe malul Dunării.
Fă o plimbare cu tramvaiul
Turiştii aleg de obicei autobuzele cu etaj, pentru a admira atracţiile oraşului fără a consuma prea multă energie. Dar Belgradul are două mijloace alternative de transport pentru cei care caută o experienţă mult mai autentică. “Un tramvai numit Belgrad” este numele unui tur al oraşului, organizat de două ori pe săptămână (în zilele de vineri începând cu ora 20.00 şi sâmbătă, de la ora 18.00), cu un ghid la bord care îţi spune povestea oraşului, în timp ce tramvaiul trece pe lângă atracţiile lui turistice. Un concept şi mai original este cel al “Yugotour”, care îşi poartă pasagerii într-o călătorie tematică, într-o maşină vintage Yugo, de culoare roşie şi care le prezintă turiştilor – în schimbul a 45 de euro – trecutul Belgradului în perioada comunistă.
Add Comment