E drept că, de câțiva ani, Egiptul a ieșit de pe harta turistică, din cauza a tot soiul de amenințări care bântuie lumea arabă. Industria hotelieră din această țară a suferit, pe nedrept, o lovitură destul de puternică. Dar egiptenii știu că, mai presus de amenințări, au o țară frumoasă pe care încearcă să o mențină sigură din toate punctele de vedere. Lucrurile s-au mai calmat iar obiectivele turistice din Egipt atrag în continuare ca un magnet călătorii dornici să vadă pe viu unele dintre cele mai faimoase monumente ale lumii antice: piramidele de la Ghiza, mormântul lui Tutankamon, templul de la Luxor etc.
Un prilej perfect pentru a face cunoștință cu Egiptul este Revelionul. În perioada de la sfârșitul anului 2015 și începutul lui 2016, agenția de turism Agetur a pregătit o excursie în țara faraonilor, care îmbină plăcutul cu… plăcutul, mai exact vizitarea principalelor obiective ale Egiptului, urmată de o relaxare pe plajele Mării Roșii, la Hurghada.
Sejurul debutează cu zborul către capitala Cairo, care propune ca prioritate, în mod evident, vizitarea Piramidelor lui Keops, Kephren și Mikerinos, laolaltă cu admirarea celebrului Sfinx, care tronează enigmatic în mijlocul platoului deșertic de la Ghiza. Aici vei afla că piramidele nu au fost construite de către sclavi, așa cum cred mulți, ci de lucrători pricepuți, în cadrul unui proiect național de anvergură, oameni bine hrăniți, scutiți de taxe și, uneori, îngropați cu onoruri în morminte aflate în jurul locației istorice a piramidelor. Vizita din Ghiza e completată de opriri la Institutul de Papirusuri și la Laboratorul de Parfumuri dar și de cea la Muzeul de Egiptologie, care adăpostește comoara celebrului faraon Tutankamon.
Aventura egipteană continuă cu o excursie la Alexandria, orașul cunoscut pentru uriașa bibliotecă distrusă în secolul 3, în care se pot admira Citadela, teatrul Roman, Grădinile Montazaj și Parcul Arheologic. Urmează Aswan și templele de la Abu Simbel. La Aswan se ajunge cu trenul, apoi se face transferul pe vapor. Nilul, cel mai mare fluviu din lume, e la picioarele tale. Grădina botanică de pe insula Elephantina e o opțiune de luat în seamă, ca și excursia la Abu Simbel, unde templele lui Ramses al Doilea și Nefertari ”povestesc” despre lucruri întâmplate acum 3000 de ani. După care… Nilul! O croazieră de-a lungul căreia peisaje surprinzător de frumoase ți se derulează prin fața ochilor, înglobând sate pescărești, culturi de palmieri, temple antice și, cireașa pe tort, apusul de soare pe Nil, un adevărat spectacol.
Egiptul e renumit pentru templele sale, prin urmare e normal ca un periplu prin țara faraonilor să includă opriri la cele mai importante dintre acestea. Kom Ombo (un templu dublu, construit în timpul dinastiei ptolemaice), Edfu (dedicat zeului Horus și considerat cel mai bine conservat templu din Egipt) și, evident, Valea Regilor, cu mormântul lui Tutankamon dar și cu templul reginei Hatshepsut – prima regină-faraon și, totodată, unul dintre cei mai de succes conducători ai Egiptului antic (născută în jurul anului 1508 î.C.). Toate aceste minunății vor fi vizitate înainte de a petrece noaptea dintre ani pe puntea vasului cu care traversezi Nilul. A doua zi, istoria nu poate fi completă fără a vedea malul estic al marelui fluviu și templele de la Luxor și Karnak, acolo unde hieroglifele egiptene vorbesc despre multe lucruri interesante petrecute pe vremuri în aceste locuri.
Și pentru că atracția mării e enormă în orice loc din lume te-ai afla, nu poți pleca din Egipt fără o zi petrecută în Hurghada, una dintre cele mai cunoscute stațiuni de la Marea Roșie, acolo unde ai timp de plajă, de scuba-diving, de snorkeling sau de shopping.
Mai multe informații legate de Revelionul 2016 în Egipt, afli de pe site-ul Agetur, aici.
Add Comment