Cei care vizitează regiunea portugheză Algarve și care vor să vadă și altceva în afară de minunatele plaje care se întind la Oceanul Atlantic, pot face o vizită în orașul Silves, aflat în centrul regiunii, la doar 15 km distanță de Portimao. Silves e localitate încântătoare, ce se întinde pe malurile râului Arade iar principalul său obiectiv turistic îl reprezintă castelul (Castelo de Silves), un impozant edificiu maur care avea un important rol de apărare în secolele 12 și 13.
Castelul din Silves – un pic de istorie
De altfel, Silves se numea pe vremuri Xelb și era capitala provinciei maure Al-faghar, din Algarve. Originile orașului datează din jurul anului 100 î. C. și au o puternică legătură cu Imperiul Roman. În secolul 8, el a fost ocupat de către mauri, care au adus un stil de viață diferit în regiune.
Trei secole mai târziu, Silves devenise capitala zonei iar maurii aduseseră aici lei și alte animale exotice care se plimbau libere prin grădinile luxuriante. Orașul era condus de la Sevilla de către arabul Al-Mu’tamid, cel care devenise guvernator al Silvesului și Emir al Sevillei încă de la vârsta de 13 ani, fiind supranumit ”prințul poet”. Regiunea a fost martora multor bătălii dintre creștini și musulmani până când regele portughez Sancho Întâiul și Cavalerii de Santiago au cucerit orașul Silves, cu ajutorul cruciaților anglo-normanzi.
Maurii l-au capturat din nou în 1191, după care creștinii au venit din nou la putere, între 1242-1249, pe timpul domniei regelui Alfonso al III-lea, cel care a ridicat aici prima catedrală, pe locl unei foste moschei. Din păcate, cutremurul din 1755 a distrus întreg orașul, doar 20 de clădiri scăpând fără să ajungă ruine.
Castelul din Silves, cel pe care l-am vizitat într-o toridă zi de vară, este, în prezent, cel mai bine conservat castel din Algarve. A fost plasat pe locul unor vechi fortificații romane din secolele 4-5 dar și al Palatului Verandhas, a cărei construcție fusese pornită de mauri în anul 715. Se poate spune, deci, că ridicarea lui a durat vreme de mai bine de 5 secole (8 – 13). Unsprezece turnuri, ziduri din cărămidă roșie și o vastă zonă interioară, de circa 12.000 m.p. Unele dintre turnuri sunt înzestrate cu porți gotice.
Castelul a avut două intrări iar intrarea principală fusese denumită ”poarta trădătorilor”. În interiorul fortificației (care are forma unui poligon neregulat) se remarcă multe zone de excavații arheologice. Vizitatorii se pot cățăra pe zidurile castelului, de unde au parte de panorame superbe asupra orașului medieval Silves.
Intrarea costă 2,5 euro. Castelul e deschis zilnic, de la 9 la 18.
Vizitează Catedrala din Silves
Înainte de a intra în Castelo de Silves, zăbovește câteva minute pentru a vizita și Catedrala (Sé de Silves), care se află în imediata apropiere și care este unul dintre puținele monumente gotice care au rezistat în oraș de-a lungul secolelor. Inițial, Sé de Silves a fost construită în secolul 13, dar în secolele 15 și 16 au fost adăugate diverse părți, de asemenea, multe au fost reconstruite și reparate după cutremurul din secolul 18.
Exteriorul catedralei este un mix de zid alb cu piatră roșie iar interiorul e o combinație de tradiții gotice, medievale și baroce. Regele Ioan al II-lea, care a murit subit în 1495, în Alvor, a fost îngropat provizoriu în capela principală a catedralei, după care a fost exhumat, în 1499, și dus la Mânăstirea Batalha. Dar mormântul lui cu inscripții gotice a rămas în catedrală, alături de alte morminte din secolele 15 și 16 dar și de un spectaculos portret al lui Hristos.
Intrarea în Catedrala Silves costă 1 euro.
Add Comment