E un circuit lung, care durează mai bine de trei săptămâni dar care funcționează ca un balsam al sufletului și ca o redescoperire a sinelui, atâta vreme cât locurile pe care urmează să le vezi sunt încărcate de energii nebănuite, trase dintr-o zonă a lumii cunoscută nu doar pentru că dă majoritatea câștigătoarelor la concursurile internaționale de miss ci, mai ales, pentru excepționala ei frumusețea naturală.
[divider]VENEZUELA[/divider]Începe expediția anului cu un zbor București – Caracas (via Paris). Capitala Venezuelei, țara care a scăpat în 2013 de dictatura nebunului Chavez, îi poartă un respect deosebit lui Simon Bolivar, liderul politic local care, în secolul 19, a avut o influență majoră în căpătarea independenței statelor Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru și Bolivia. Ambiția lui a fost să-și scoată țara de sub dominație spaniolă iar urmașii săi îi mulțumesc astăzi în fel și chip. Felul și chipul din Caracas iau forma statuii din Plaza Bolivar, un obiectiv turistic aproape impus, ce merită continuat cu Capitolio, Palacio Legislativo, Palacio Federal, catedrala Metropolitană, muntele Avila.
Caracas are o populație de 3,2 milioane locuitori și e supranumit ”orașul primăverii eterne” sau ”sucursala paradisului pe pământ”. După ce ai făcut cunoștință cu Raiul, îndreaptă-te spre o locație exclusivistă de-a lui: Parcul Național Canaima, aflat în patrimoniul UNESCO. Râul Carrao străbate 800.000 km pătrați de vegetație luxuriantă, printre câteva sute de specii de plante, sfârșind într-o lagună pe al cărui luciu colorat te vei plimba cu tradiționalele bărci curiara, sub ”privirile” munților Auyantepuy și Cañón del Diablo.
Canaima a fost amenajat ca parc național în anul 1962 iar suprafața i-a fost dublată 13 ani mai târziu. Pe lângă formele muntoase de tip table mountain (tepui), principalele atracții ale parcului o reprezintă cascadele. Și în special fabuloasa cascada Angels, care aruncă apa de la o înălțime de 1002 metri. O plimbare pe râul Carrao se transformă într-o experiență de rafting pe râul Churun, până la insula Raton, de unde cascada Angels poate fi admirată în toată măreția ei. Cei îndrăzneți și fără rău de înălțime pot face inclusiv o plimbare cu avionul pe deasupra Parcului Național, pentru a admira frumusețea naturii dintr-o altă perspectivă.
Următorul obiectiv este, în mod logic, delta fluviului Orinoco, prilej pentru a face cunoștință nu doar cu canalele întortocheate ale uneia dintre cele mai lungi ape curgătoare din America (menționată inițial de Cristofor Columb, în 1498, cu ocazia celui de-al treilea voiaj pe continentul sud-american) ci și cu comunitatea locală de indieni Warao (în traducere, warao înseamnă ”oamenii bărcii”).
[divider]ECUADOR[/divider]
Întoarcerea la Caracas va coincide cu plecarea din Venezuela către Ecuador (cel mai mare exportator de banane din lume), cu a sa capitală Quito, oraș ce a fost întemeiat în anul 1534, pe ruinele unei așezări incașe și, totodată, urbe în care apa fierbe la 90 de grade, efect al altitudinii de 2850 m la care este situată (n-am verificat, dar poți încerca). San Francisco de Quito, pe numele complet, e un oraș extrem de interesant, care adăpostește unele dintre cele mai bine conservate arhitecturi coloniale de pe continentul sud-american. De asemenea, conform UNESCO, Quito are cel mai mare (320 hectare), cel mai nealterat și cel mai bine păstrat centru istoric din America Latină. Ca urmare, e un bun prilej s-o iei la pas pentru a vedea Muzeul Artei Pre-Columbiene, biserica iezuită La Compania, La Plaza Grande, El Palacio Presidencial, El Sagrario, El Pancecillo sau Piața Artizanilor, fără a rata o plimbare cu TeleferoQo deasupra orașului, a cărui cabină care te va purta de la 2950 m la 4050 m. Atenție celor cardiaci!
Sătul de prea multă junglă urbană, pregătește-te pentru o aventură reală în jungla amazoniană. Păduri tropicale semi-virgine și mlaștini periculoase – iată cu ce se laudă Ecuadorul atunci când vine vorba de 40% din suprafața sa. Acestea sunt, desigur, ”împănate” cu mii de specii de plante și animale, pe multe dintre ele urmând a le vedea, îndrumați de un ghid local. Același ghid îți va face cunoștință cu o familie băștinașă din tribul Quichua și te va învăța cum se construiește o plută cu care să poți naviga pe canalele înguste ale râului Napo, afluent al Amazonului.
După ce ai scăpat din junglă, fără a striga ”sunt celebru, scoate-mă de-aici!”, te întorci la Quito pentru a vizita Monumentul Ecuatorial, situat la latitudinea zero, apoi pentru a pleca spre vulcanul Cotopaxi (5897 m), cel mai înalt vulcan activ din lume. E bine de știut că Ecuadorul are cea mai mare densitate de vulcani activi de pe Terra, fiind totodată gazda a zece munți cu înălțimea de peste 5000 de metri.
Aventura ecuadoriană continuă în arhipelagul vulcanic Galapagos, aflat la o distanță de 1000 km de coasta micuțului stat sud-american. Oficial, acesta se numește Archipiélago de Colón și se constituie într-un parc național și, totodată, o rezervație biologică marină. 25.000 de locuitori trăiesc pe aceste 19 interesante insule despre care trebuie să știi că sunt casa singurei broaște țestoase din specia Giant Pinta, rămasă pe Pământ. Aceasta se numește George cel Singuratic, are 90 de ani și, din păcate, toate încercările de a o împerechea au însemnat tot atâtea eșecuri. Să mai spunem, printre altele, că teoria darwinismului a rezultat ca urmare a studiilor făcute în Insulele Galapagos (și, în acest sens, poți vizita Centrul de Cercetare Charles Darwin), că iguanele marine de aici sunt singurele șopârle despre care se știe că pot înota și, nu în ultimul rând, că din toată emisfera nordică, Galapagos e unicul loc în care pinguinii se pot reproduce (e drept, doar câteva dintre insulele arhipelagului sunt, geografic vorbind, deasupra Ecuatorului).
O croazieră prin apele cristaline ale arhipelagului Galapagos te va aduce față-n față cu leii de mare, cu giganticele broaște țestoase, cu iguanele marine, cu pinguinii sau cu sute de specii de păsări. Nu rata nici vizita la Tortuga Bay, pentru a face plajă pe celebrele nisipuri de acolo.
[divider]COLUMBIA[/divider]Italienii au o vorbă: ”non c’e due senza tre”. Prin urmare e păcat să vezi Venezuela și Ecuador fără să treci prin țara care le desparte: intriganta Columbia. Din Quito, zbori direct în Cartagena, cel mai turistic oraș columbian, situat pe țărmul Mării Caraibelor, cândva leagăn al libertății pentru sclavii eliberați din America. Vizitează centrul colonial și Fortăreața, descoperă-i străduțele pitorești, înțesate de baruri, restaurante și magazine de suveniruri. Apoi alege croaziera către insula Rosario, un paradis tropical renumit datorită peisajelor de vis.
Sigur, o vizită în Columbia nu poate fi completă fără a scotoci un pic capitala, Bogotá. Situată la o altitudine de 2640 metri și având peste 9 milioane de locuitori, Bogotá s-a numit inițial Bacatá și a fost centrul populației muiscas, înainte de invazia spaniolilor. Gonzalo Jimenez de Quesada a fost cel care a redenumit-o, spunându-i Santa Fe de Bacatá, în memoria locului său de naștere, Santa Fe. În timp, Bacatá a devenit Bogotá și, totodată, unul dintre principalele centre ale puterii coloniale iberice în America de Sud. Nu degeaba astăzi, bogotanii sunt mândri de claritatea pronunției lor spaniole. Motto-ul orașului este ”Cu 2600 de metri mai aproape de stele” iar una dintre îndeletnicirile de vază (ca să nu spunem de bază) ale locuitorilor capitalei columbiene este… cititul. În 2007, Bogotá a fost desemnat Capitala Internațională a Cărții iar aici se desfășoară anual unul dintre cele mai importante festivaluri literare din America Latină.
Vizitează orașul vechi (La Candeleria), Catedrala, Plaza de Bolivar, Palacio de Narino, Iglesia de Carmen și nu uita de Muzeul Aurului, în care vei găsi cea mai mare colecție de artefacte pre-hispanice din lume. Fă și aici o plimbare cu telefericul deasupra orașului, până la Cerro de Monserrate (3190 m) și admiră fantastica panoramă care ți se deschide. Și reține că, probabil, Bogotá e unicul oraș din lume care a instituit o zi fără mașini pe străzi. Acest lucru se întâmplă în fiecare primă zi de joi din luna februarie.
Bogotá e un bun punct de plecare pentru vizitarea Lagunei de Guatavita, lac circular, localizat în Cordilierii Orientali, în interiorul unui crater și având un diametru de circa 200 de metri. Unele teorii spun că originea craterului provine de la căderea unui meteorit, altele indicând către prăbușirea unui tavan de calcar. Aici se adunau pe vremuri indienii muisca, venerându-și zeii prin aruncarea obiectelor de aur și a pietrelor de smarald în lac. Oprește-te apoi la Zipaquira, unde vei vizita o interesantă catedrală construită în interiorul unei mine de sare.
[divider]PANAMA[/divider]
Și pentru că fiecare tort își are cireașa lui, aventura ta sud-americană va avea propria ei cireașă odată cu trecerea în America Centrală, mai exact în Panama, și cu ziua petrecută în capitala Ciudad de Panama, un oraș cu un look foarte american dar cu o mulțime de puncte de atracție, printre acestea numărându-se Palatul Prezidențial Las Garzas, Teatrul Național, Catedrala și, desigur, celebrul Canal Panama.
Ai obosit? Cu siguranță că nu. Și cu siguranță că o simplă parcurgere în rezumat a acestui circuit din nordul Americii de Sud, te poate face să-ți dorești să afli mai multe și, de ce nu?, să-ți rezervi un loc în avionul care pleacă pe 25 octombrie către Caracas. Informații complete despre circuitul organizat de Agetur ai AICI.
Add Comment