Aventura

Circuit Annapurna Trek – 15 zile de aventura in Nepal

Annapurna Circuit Trek este unul dintre cele mai spectaculoase trek-uri din lume, care oferă panorame spectaculoase asupra lanțului himalayan, în special din zona Poonhill. Experiența traversării prin trecătoarea Thorung La, cel mai înalt pas din lume, încorporează întreaga frumusețe și glorie a ariei Annapurna, una dintre cele mai bogate în tradiții zone culturale ale Nepalului. Torente traversate pe poduri suspendate, văi spectaculoase între versanții munților de peste 7000 de metri, mănăstiri budhiste și temple hinduse, lacuri de un albastru ireal și, peste toate, experiența personală specială a trekingului la altitudine fac din Annapurna Circuit un must do pentru căutătorii de aventură și de experiențe culturale inedite.

Annapurna Circuit Trek se desfășoară între 23 octombrie și 9 noiembrie și este organizat de renumitul ghid montan Costin Miu, care are o experiență bogată în expediții desfășurate în Kilimanjaro, Himalaya, Aconcagua sau Mont Blanc. Cei care doresc să se înscrie (detaliile la finalul articolului) sunt rugați să ne scrie pe adresa tuktuk at tuktuk punct ro.

Ziua 1, 23 octombrie

Zbor București-Istanbul-Kathmandu

Ziua 2, 24 octombrie

Sosire în Kathmandu, cazare la hotel de 4****, vizită în Thamel, cartierul turistic al capitalei Nepalului.

Kathmandu, capitala Nepalului
Kathmandu, capitala Nepalului

Ziua 3, 25 octombrie

Călătorie cu mașina de la Kathmandu la Syange (1100m)

Urmăm cursul a două râuri, Mahesh și Trishuli, traseu care ne conduce prin pitoreasca viață rurală a Nepalului: terase cultivate, rîuri, torente, văi înverzite, mici ferme de iaci. Dacă vremea permite, putem admira panoramele superbe ale vârfurilor Himalchuli (7893m) și Ngadichuli (7541m) din lanțul Manaslu.

Durata drumului: 7-8 ore.

Ziua 4, 26 octombrie

Trek Syange-Dharapani (1860m)

Pornim imediat după micul dejun spre Chamje, pe o potecă ce urcă și coboară, traversăm poduri și păduri de stejar. Vom întâlni multe cascade în zilele care urmează, iar satul Tal este situat la picioarele unei dintre ele cu o înălțime de 1700 de metri!! După Tal, găsim multe pietre de rugăciune Mani, iar tradiția locală spune că trebuie să trecem pe lângă ele prin partea lor stângă.

Durata drumului: 6-7 ore.

Syange [Foto, via gigaplaces.com]
Syange [Foto, via gigaplaces.com]
Ziua 5, 27 octombrie

Trek Dharapani-Chame (2710m)

Este ziua în care vom fi răsplătiți cu o spectaculoasă panoramă a vârfului Annapurna II (7937m), dar și a lanțului Manaslu. Vegetația se schimbă de la foioase la conifere, în mare parte pin, dar și, în zona Thanchok, cu livezi de măr.

Durata drumului: 5-6 ore

Ziua 6, 28 octombrie

Trek Chame-Pisang (3300m)

Dimineața, o potecă prin păduri de brad și pin ne conduce în satul Brathang, loc de unde rezistența tibetană obișnuia să facă raiduri peste graniță pentru a lupta cu ocupanții chinezi. La un moment dat, de pe traseu vom vedea spectaculoasa față stâncoasă a lui Mui Tscho care se ridică amețitor la aproape 1500 de metri deasupra văii. Astăzi trecem în zona distructului Upper Manang, iar peisajul se schimbă spectaculos. Valea se deshide brusc și, după o frumoasă oră de mers în umbra Annapurnei II și IV, ajungem în Pisang.

Durata drumului: 5-6 ore

Ziua 7, 29 octombrie

Trek Pisang – Manang (3540m)

Urmăm ruta nordică din partea uscată a districtului Manang, zonă protejată de efectele musonului de lanțul Annapurna. Pe drum, admirăm satul Brahga, ale cărui case agățate pe stânci dau impresia că sunt construite unele peste altele. Aici putem admira o mănăstire budistă veche de peste 500 de ani, iar restul timpului îl folosim pentru aclimatizare, pentru că altitudinea începe să-și facă efectul asupra metabolismelor.

Durata drumului: 5-6 ore.

Marsyangdi river valley
Marsyangdi river valley

Ziua 8, 30 octombrie

Zi de aclimatizare în Manang

Pentru că următoarele două zile vor fi solicitante din cauza creșterii în altitudine, o zi de aclimatizare este absolut necesară. Astăzi vom face plimbări ușoare în zona Manang, vom admira lacurile Bodzo Gampa și Gangapurna și vom participa la prezentarea despre altitudine ținută de medicii occidentali voluntari de la Himalayan Rescue Association.

Durata drumului: 3-4 ore.

Lacul Gangapurna
Lacul Gangapurna

Ziua 9, 31 octombrie

Trek Manang-Yak Kharka (4110m)

Deja intrăm bine în zona unde efectele altitudinii se fac simțite, așa că ritmul de mers scade, respirație devine mai dificilă și vom consuma mai multe lichide. Noroc cu panoramele superbe ale munților care compesează din plin efortul!

Durata drumului: 4-5 ore

Ziua 10, 1 noiembrie

Trek Yak Kharka – Thorong Phedi (4600m)

Astăzi este ziua unei urcări ușoare către Thorong Phedi, prin Ledar – de unde putem admira munții Chulu și prin traversarea Jarsang Khola. După-amiaza, va urma un nou trek ușor de aclimatizare, urmând principiul vital de aclimatizare „climb high, sleep low”. În funcție de starea vremii, putem urca chiar până la Thorong La.

Durata drumului: 3-4 ore.

Munții Chulu [Foto via gotohimalaya.com]
Munții Chulu [Foto via gotohimalaya.com]
Ziua 11, 2 noiembrie

Trek Thorong Phedi – Muktinath via Thorung La

Astăzi va fi cea mai lungă zi a circuitului. Plecăm înainte de răsăritul soarelui, la 4-5 dimineața, pentru a ajunge în trecătoare la 9-10, înainte ca vânturile puternice să facă prea dificilă traversarea. Un traseu pe care ne întâmpină stupe și steaguri de rugăciune ne conduce către una dintre cele mai spectaculoase panorame din Himalaya: trecătoare Thorung La. Situată între Yakgawa Kang (6481m) la sud și Khatung Gang (6484m) la nord, trecătoarea oferă o vedere 360 de grade absolut superbă: lanțul Chulu West e chiar în față, urmat în dreapta de lanțul Annapurnelor. Apoi, la coborâre, Dhaulagiri (8167m) se oferă privirilor pe măsură ce ne apropiem de Muktinath, orașul gazdă al templului cu același nume și a câtorva mănăstiri. După trek-ul dificil al zilei, o vizită în templul care este loc de pelerinaj atât pentru budhiști, cât și pentru hinduși, va fi ca o eliberare. O altă atracție a zonei este și templul Jwala Mai, cu minunatul său izvorul și flacăra eternă alimentată de gazul natural.

Durata drumului: 7-8 ore.

Trecatoarea Thorung La [Foto via manaslucircuittrek.com]
Trecatoarea Thorung La [Foto via manaslucircuittrek.com]
Ziua 12, 3 noiembrie

Trek Muktinath (3800m) – Jomson (2700m)

Coborâre ușoară spre Jomson, prin câmpiile inundate Kali Ghandaki, care oferă priveliști spectaculoase ale văii Mustang, munții Nilgiri și lanțul Dhaulagiri.

Durata drumului: 4-5 ore.

annap12

Ziua 13, 4 noiembrie

Zbor Jomson – Pokhara

Va fi un zbor scurt, dis de dimineață, spre Pokhara, care oferă vederi spectaculoase ale lanțurilor Annapurna și Dhaulagiri. Restul zilei îl vom petrece vizitând pitorescul oraș Pokhara și zona lui înconjurătoare, cu lacuri spectaculoase. De asemenea, shoppingul este o bună variantă de petrecere a timpului.

Durata zborului: 30 de minute.

Orașul Pokhara
Orașul Pokhara

Ziua 14, 5 noiembrie

Zi de rezervă și timp liber în Pokhara

E ziua de rezervă în caz că, din cauza vremii, nu putem zbura în ziua precedentă. În caz că zborul decurge conform planului, este zi de relax în frumosul Pokhara.

Ziua 15, 6 noiembrie

Drum cu mașina Pokhara – Kathmandu.

Astăzi revenim în Kathmandu, unde seara ne așteaptă o cină tradițională nepaleză într-un restaurant cu program cultural.

Durata drumului: 6 ore

Zilele 16 &17, 7-8 noiembrie

Cazare la hotel de 4****, program liber de vizită în Kathmandu.

Doritorii pot alege să descopere singuri farmecul capitalei sau să o facă sub forma unui tur organizat.

Ziua 18, 9 noiembrie

Zbor pe ruta Kathmandu – Istanbul – București.

[divider]Detalii tehnice[/divider]
  • Viza de Nepal se ia în aeroport și costă 50USD/30 zile.
  • Nu sunt necesare vaccinuri.
  • Nepalul este o țară sigură pentru turiști, iar distrugerile cutremurului din primăvară au fost înlăturate de pe traseele de treking.
  • Se recomandă cumpărarea de cartele GSM locale, pentru că sunt mult mai ieftine decât roaming-ul. Spre exemplu, un minut de convorbire cu România în roaming costă cam 2,5 euro, în timp ce convorbirile internaționale de pe o cartelă nepaleză sunt cam 0,8USD/min.
  • Device-urile cu baterii (telefoane, camere foto, e-reader etc) pot fi încărcate contra cost la lodge-urile unde ne cazăm. La fel, apa se achiziționează contra cost.
  • În multe lodge-uri se poate face duș contra-cost.
  • Prețul biletului de avion este de 700 euro (acesta se poate mări în funcție de data achiziționării lui) iar al trek-ului de 1650 USD. Include full services: cazare, masă, porteri. Un porter se împarte la două persoane, așa că bagajul fiecăruia nu trebuie să depășească 14kg.
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!