America de Sud

Pe urmele lui Magellan: Patagonia, Țara de Foc și Insula Paștelui

Dacă ai citit cartea (sau ai văzut serialul) Toate pânzele sus, îți amintești unde își propusese căpitanul Anton Lupan să conducă goeleta Speranța, în căutarea prietenului său, Pierre Vaillant? Ei bine, da: în Țara de Foc. Adică la capătul lumii. Adică în sudul Americii de Sud, acolo unde se întinde legendara regiune Patagonia, pe care pasc libere celebrele vite argentiniene a căror carne o savurează europenii în restaurantele din marile lor capitale (cu precădere în Amsterdam). Te-ai gândit vreodată să pleci pe urmele lui Anton Lupan și a goeletei Speranța? Sigur, nu pe ocean (deși ar fi și aceasta o experiență originală, așa-i?) ci măcar cu avionul. Patagonia, Țara de Foc, chiar și Insula Paștelui, misterioasa destinație din largul coastelor statului Chile – iată un circuit în care merită să investești pentru a te bucura de multe lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le văd nici măcar în filme (da, Toate pânzele sus a fost filmat în Delta Dunării și pe Marea Neagră…)

PREGĂTIRE PENTRU PATAGONIA: TANGO ÎN BUENOS AIRES

Poți începe, lejer, luând ca punct de plecare Buenos Aires, capitala Argentinei. Unde, sigur, poți dansa tango pe străzi (reține că tangoul nu e invenția argentinienilor, ci a vecinilor uruguaieni) sau poți, pur și simplu, să faci un tur al orașului, trecând în revistă Teatrul Colon, cartierul italian Boca, Calle Florida (pentru shopping), Piața San Martin și catedrala Metropolitană. Te odihnești activ, apoi, făcând o excursie în delta fluviului Parana, la El Tigre, orașul insular înconjurat de trei râuri: Lujan, Reconquista și El Tigre. Sătul de lumea apelor, optează apoi pentru o vizită în Montevideo, capitala Uruguayului, locul în care s-a ținut primul turneu final al Mondialelor de fotbal și care are multe argumente pentru a seduce călătorul dornic de cunoaștere: Ciudad Vieja, Plaza de Independecia, Catedrala, Palacio Salvo sau Mausoleo de Artigas.

Buenos Aires, un oraș șarmant
Buenos Aires, un oraș șarmant

 

LOCURI FIERBINȚI ÎN ȚARA DE FOC

”Încălzirea” fiind făcută, ești pregătit să te îmbarci pentru zborul care te va duce de la Buenos Aires la Ushuaia, în Țara de Foc. Ushuaia e cel mai sudic oraș al Terrei și acest simplu fapt ar trebui să te emoționeze: până la coasta Antarcticii mai sunt ”doar” 1190 km, adică un fel de distanță București – Viena, pe ocean. OK, din punct de vedere geografic, mai există o localitate ”sub” ea, Puerto Williams, din Chile, însă aceasta, având numai 2500 de locuitori, nu poate fi numită ”oraș”. Ushuaia a fost întemeiat de către misionarii britanici în 1870, iar 13 ani mai târziu, președintele argentinian Julio Argentino Roca, înființa aici un penitenciar în care-i trimitea pe cei mai periculoși condamnați ai țării, aceștia înșiși fiind cei care au construit atât închisoarea cât și alte lucruri ce țineau de infrastructură, precum o cale ferată. Ushuaia se află pe insula Tierra del Fuego (Țara de Foc – nume dat de primii exploratori ai locurilor, care au văzut focurile aprinse de către băștinașii din tribul Yamana), împărțită frățește de Chile și Argentina. Partea hazlie e că nu poți ajunge cu feribotul în această insulă decât dacă te afli în Chile.

Ushuaia, cel mai sudic oraș al lumii
Ushuaia, cel mai sudic oraș al lumii

Ai nevoie de câteva zile pentru a te bucura de tot ceea ce înseamnă o experiență completă la capătul lumii, în Țara de Foc: pe Isla de Los Lobos poți aplauda fascinantele colonii de lei de mare, cu simpaticele lor ritualuri. Pe Isla de Pájaros (Insula Păsărilor) vei admira zburătoare care mai de care mai fascinante, ce trăiesc în perfectă armonie cu pinguinii, focile de mare și orcile. În rezervația Tierra del Fuego te poți plimba cu El Tren del Fin del Mondo (Trenul de la Capătul Lumii), cel mai sudic tren al planetei, din care te vei entuziasma la  spectacolul oferit în stația Cascada la Macarena, unde vizitezi colibele reconstruite ale unuia dintre cele patru triburi indigene Yamanas care au populat mii de ani acest loc. Cascade, râuri, lacuri, păduri magice – o lume de poveste care-ți descarcă în mod sigur bateria aparatului foto într-un timp record.

Trenul de la capătul lumii
Trenul de la capătul lumii

TOPEȘTE GHEȚARII DIN EL CALAFATE!

Dar aventura în Patagonia abia începe. După Ushuaia și Țara de Foc, e momentul să zbori către El Calafate, un prim stop patagonez, aflat în mijlocul ghețarilor. Localitatea își trage numele după cel al fructului de pădure despre care se spune că, odată mâncat, te va face să-ți dorești să revii în Patagonia, garantându-ți totodată întoarcerea. În El Calafate vei întâlni o minune: ghețarul Perito Moreno, unul dintre cei mai celebri (și vizitați) ghețari ai lumii, cu pereți de gheață translucidă ce emană sunetele specifice crăpării gheții în profunzimea calotelor glaciare. Dacă îți plac plimbările cu vaporașul, te vei încumeta să participi la un ”safari nautico”, pentru a observa îndeaproape formațiunile glaciare, banchizele și aisbergurile de diverse forme și culori. Orașul El Calafate, fondat în 1927, are o populație de numai 7000 de locuitori însă pitorescul său, cu grădinile mari, în care se scaldă o mare varietate de plante și copaci, îl transformă într-un loc primitor în care ți-ai dori să petreci mai multe zile în care să combini aventura cu relaxarea.

Ghețarii de la El Calafate
Ghețarii de la El Calafate

Dar, nu-i așa?, vremurile în care oamenii stăteau (poate prea) liniștiți au apus de mult. Prin urmare, după ce părăsești El Calafate, pentru a explora mai în adâncime Patagonia, e musai să ajungi în rezervația Torres del Paine din provincia chiliană Ultima Esperanza. ”Turnurile Albastre” oferă un peisaj aproape ireal iar o legendă locală spune că un șarpe malefic, numit Cai Cai, a declanșat o imensă inundație cu scopul de a eradica tribul de războinici care sălășluia în Torres del Paine. După ce apele s-au retras, Cai Cai a luat trupurile a doi dintre cei mai puternici războinici și le-a ”turnat” în stâncă, formând astfel două vârfuri gemene care încoronează înălțimile lui Cuernos del Paine.

Torres del Paine
Torres del Paine

LA PAȘTELE… INSULEI

Patagonia are însă mai multe de oferit, până a ajunge la Santiago de Chile, capitala statului Chile. Prosperul Punta Arenas e cel mai mare oraș de pe țărmul strâmtorii Magellan iar numele lui rezonează cu perioada în care căutătorii de aur soseau în valuri din America, sperând că vor găsi aici fericirea supremă. În Isla Magdalena îți vei face o mulțime de prieteni, fiecare dintre ei având două aripi și un mers legănat. E cel mai bun loc în care poți observa și admira pinguinii, cu ritualurile lor cotidiene, păsări care au aici propriul lor monument și care trăiesc într-o colonie ce număra acum câțiva ani nu mai puțin de 63.000 de suflete.

Colonia de pinguini din Isla Magdalena
Colonia de pinguini din Isla Magdalena

Odată ajuns în frumosul Santiago de Chile e musai să-ți permiți o excursie către Insula Paștelui, unde vei descoperi cele 887 statui moai create de poporul Rapa Nui între anii 1250 și 1500. Temple și sit-uri arheologice îți deschid apetitul pentru cunoașterea istoriei acestor locuri îndepărtate, cu farmecul lor polinezian. Iar la întoarcerea în Chile, îndreaptă-te către coloratul Valparaiso, cea mai renumită stațiune a țării dar și către exclusivistul Renaca, orașul cu restaurante de top.

Celebrele statui moai, din Insula Paștelui
Celebrele statui moai, din Insula Paștelui

Ți-am stârnit apetitul pentru o excursie la capătul lumii? Vrei să fii un Magellan modern? Un Anton Lupan (fără Ismail)? Atunci aruncă-ți AICI o privire la circuitul Patagonia – Țara de Foc și Insula Paștelui, de la Agetur, și ia cea mai bună decizie! Plecarea e pe 5 octombrie.

Coloratul Valparaiso
Coloratul Valparaiso

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!