ce sa vezi in Cefalu
Cefalu / Foto: Canva Pro
Europa

Ce sa vezi in Cefalu, sarmul medieval al Siciliei

Poate că micuța localitate Cefalu, aflată pe coasta de nord a Siciliei, nu are strălucirea și glamour-ul Taorminei – care, se știe, este perla insulei. Dar cu siguranță că atmosfera, plajele și peisajele din Cefalu au darul de a cuceri pe loc călătorul care trebuie să știe că orășelul a fost vedeta câtorva pelicule de referință, între acestea numărându-se și Cinema Paradiso, câștigător al premiului Oscar.

Atracții turistice din Cefalu

atractii turistice din cefalu
Cefalu

Amplasarea vechiului port de pescari este excelentă. Catedrala normandă domină plaja ce se întinde sub Rocca, imensa stâncă de calcar pe care, dacă te „cațări”, vei avea parte de un peisaj de senzație, care se întinde până către Palermo, aflat la 70 km spre vest.

Cefalu e cunoscut pentru minunatele apusuri, pentru șarmul lipsit de pretenții și pentru vacanțele de vară presărate din plin cu ingrediente italienești autentice. Plajele au nisip, istorica localitate are farmec, mâncarea siciliană e delicioasă. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Istoria localității Cefalu poartă o cantitate suficient de mare de grandoare, una adusă de Roger al II-lea, un conducător normand care avea să construiască inclusiv catedrala de care vorbeam mai sus. Trecutul definește Cefalu mai mult decât vremurile moderne, o simplă plimbare pe străduțele înguste dezvăluind o mulțime de influențe istorice, cu amprente normande, bizantine, arabe, spaniole și, desigur, italiene.

Magnetul principal pentru turiști e reprezentat de plaja care se întinde de-a lungul orașului. Deși aglomerată în timpul sezonului (iulie și august), aceasta are nisipul fin și e imposibil s-o ocolești dacă îți petreci vacanța în Cefalu sau în împrejurimi.

O altă atracție de top, aflată în partea medievală a orașului, este Domul, o catedrală normandă cu două turnuri, începută în 1311 de către Roger al II-lea (care, potrivit legendei, a promis că, dacă se va însănătoși după ce a fost rănit grav într-o bătălie, va construi o catedrală pentru a preaslăvi Mântuitorul și apostolii Petru și Pavel) și terminată abia în secolul al 15-lea. Exteriorul acesteia e realizat în stil romanesc, în vreme ce interiorul e conceput sub influențe bizantine, superbele mozaicuri de aici fiind unele dintre cele mai valoroase opere de artă ale Siciliei.

Așa cum spuneam, deasupra catedralei se ridică Rocca, o stâncă imensă, cunoscută de fenicieni sub numele de Promontoriul lui Hercule, pe care o poți escalada având grijă să iei cu tine o sticlă cu apă, în special dacă o faci în zilele toride de vară. O legendă grecească povestește despre dragostea și disperarea frumosului cioban Daphnis, care fusese orbit de către zeița Hera, pe a cărei fiică a trădat-o.

El a fost apoi transformat de către zeul Hermes în uriașa piatră care domină localitatea Cefalu și care dă numele locului. Deoarece numele Cefalu provine din grecescul kefale, cuvânt care înseamnă cap și care e sugerat de forma stâncii Rocca.

Aproape de vârful aflat la o altitudine de 270 m, vei găsi ruinele Templului Dianei, o structură antică de piatră, realizată în clasicul stil arhitectonic grecesc, care datează din secolul 9 î.C. și despre care se crede că avea o funcție sacră, legată de ideea de veneratie a apei potabile.

Revenind în oraș, turul acestuia poate continua cu o plimbare prin pitorescul port de pescari urmata de una pe stradutele medievale. Pe care vei intalni la un moment dat Lavatoriul, aflat chiar la gura lui Cefalino, un pârâu care își are obârșia în munții ce înconjoară localitatea. O altă legendă spune că această apă a provenit din lacrimile unei nimfe care nu s-a putut opri din plâns după moartea iubitului său soț. Din vremuri străvechi până în apropierea zilelor noastre, Lavatoriul era folosit de femei care veneau aici să spele rufe frecându-le de pietrele rugoase.

În apropiere se află Osterio Magno, un palat ridicat în secolul 13, locuința favorită a regelui Roger al II-lea, înainte ca acesta să fie achiziționat de familia feudală Ventimiglia, care avea să domnească ani de zile în această regiune. Palatul a fost construit în două stiluri arhitectonice și, în prezent, e gazdă a numeroase expoziții de artă și a altor eveniment din aceeași zonă.

O alt important edificiu cultural este Museo Mandralisca, un muzeu fondat de Baronul de Mandralisca în secolul 19, care include piese arheologice și colecții numismatice, o galerie de artă și o bibliotecă ce adună peste 9000 de lucrări istorice și științifice. Printre tablourile din galerie se numără Portretul unui bărbat, de Antonello da Messina, Peisaj în Cefalu, de Francesco Bevilacqua și Hristos în ziua judecății, de Johannes De Matta.

În jurul orașului se află multe alte puncte de interes, care pot fi lesne vizitate. Printre acestea, Sanctuarul de la Gibilmanna (cunoscută destinație pentru pelerini), ruinele grecești de la Himera, munții Madonie (unde iarna se poate schia). Palermo se află la o oră de mers cu trenul iar insulele Eoliene se pot vizita vara cu vaporașul. O altă excursie interesantă se poate face la Castelbuono, localitate aflată între dealuri, la 40 de minute de mers cu autobuzul.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Cefalu e o micuță localitate, aflată în partea de nord a insulei, la numai o oră de Palermo, un orășel medieval șarmant în care s-a filmat producția Cinema Paradiso, regizată de Giuseppe Tornatore. Cefalu trebuie parcurs la pas, pe străduțele pietruite, pentru a admira fiecare casă, dar și Domul, Lavatoriul sau Rocca, sfârșind în portul de pescari de pe plaja aflată la capătul unei faleze foarte populare. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!