Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Franta

Renumita pentru branzeturile de exceptie si pentru vinurile fine, Franta este cea mai populara destinatie turistica a lumii, primind anual peste 80 milioane de vizitatori (89,4 milioane in 2018). E extrem de greu sa faci un top al celor mai frumoase atractii ale acestei tari minunate, plina de orase istorice, plaje faimoase, zone spectaculoase de munte, castele, zone rurale savuroase s.a.m.d. Cu toate astea, incercam mai jos o umila sugestie, prezentand 10 atractii turistice din Franta:

10 Catedrala din Chartres

Catedrala din Chartres
Catedrala din Chartres / Foto: Gilles-photo

Perfect conservata catedrala din Chartres este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura in stil gotic. Majoritatea vitraliilor originale au fost pastrate in stare perfecta iar arhitectura constructiei a suferit doar cateva modificari minore fata de constructia initiala, care a avut loc intre 1194 si 1250. Chartres se afla la circa 80 km sud-vest de Paris si e binecunoscut faptul ca, de la sfarsitul secolului 12, catedrala de aici a reprezentat o importanta destinatie pentru calatori, in special pentru pelerinii crestini.

9 Duna din Pilat

Duna din Pilat
Duna din Pilat / Foto: Larrousiney / Wikipedia

Situata in Golful Arcachon, la 60 km de Bordeaux, duna din Pilat este cea mai inalta duna de nisip din Europa. Avand 107 metri, o lungime de 2,7 km si oferind o priveliste spectaculoasa asupra coastei Oceanului Atlantic, duna a devenit o populara destinatie turistica, mai mult de un milion de oameni vizitand-o anual.

8 Palatul papilor din Avignon

Palatul din Avignon
Palatul din Avignon / Foto: Andrey Khrobostov

Palatul papilor din Avignon este una dintre cele mai mari si mai importante constructii gotice din lume fiind ridicat de catre Papa Clement al V-lea, dupa ce a parasit Roma (in 1309) si s-a stabilit in Avignon. Palatul are ziduri groase de 3 metri, turnuri de paza si este rezultatul muncii a doi dintre cei mai mari arhitecti francezi: Pierre Peysson si Jean du Louvres, decoratiunile apartinand renumitilor studenti ai scolii de la Siena, Simone Martini si Matteo Giovanetti.

7 Castelul Chambord

castelul chambord
Castelul Chambord / Foto: Laurent Renault

Chambord, castelul de pe Valea Loirei, este al doilea cel mai vizitat castel din Franta, dupa Versailles. Opera de arta din vremea Renasterii, Chambord are ca data de nastere anul 1519, sub “amprenta” regelui Francois I, care si-a dorit un castel ca resedinta a escapadelor sale vanatoresti din regiune. Constructia are 440 de camere iar Francois a locuit in Chambord mai putin de 40 de zile. Mai multe despre el, aici.

6 Gorges du Verdon

Cheile Verdonului
Cheile Verdonului / Foto: bonafau

Gorges du Verdon e un canion lung de 25 km care se intinde pe raul Verdon (in sud-estul Frantei), renumit pentru apele sale de culoarea smaraldului. Multi vin aici sa practice sporturi acvatice – rafting, caiac, schi nautic etc – dar si sa admire peisajele fantastice. Cea mai frumoasa zona se afla intre localitatile Castellane si Moustiers-Sainte-Marie. La capatul canionului, raul se varsa in lacul artificial Sainte-Croix-du-Verdon.

5 Mont Saint Michel

Mont St Michel
Mont St Michel / Foto: Greg Little

O insulita situata la numai 600 m de coasta Normandiei, pe a carei stanca se afla o abatie benedictina extrem de bine conservata, inconjurata de un mic oras medieval. Muntele St. Michel e cunoscut ca fiind o destinatie pentru numerosii pelerini care ajungeau lesne aici in perioadele de reflux. Citeste mai multe aici.

4 Palatul Versailles

Palatul Versailles
Palatul Versailles / Foto: Leonid Andronov

Construit in 1624 de catre Louis al XIII-lea, Palatul Versailles a fost resedinta oficiala a regilor Frantei pana in octombrie 1789, cand familia regala a fost fortata sa se intoarca la Paris, in timpul Revolutiei Franceze. Interesant este ca in anul 1685, 36.000 de oameni si 6000 de cai lucrau la constructia palatului care avea sa aiba o lungime de 500 m. Constructia a durat nu mai putin de 50 de ani si include celebra Sala a Oglinzilor, care a fost apoi “copiata” de numerosi monarhi europeni din secolul 18, printre cele mai cunoscute palate care au o asemenea sala numarandu-se Schonbrunn, din Viena si Peterhof din St. Petersburg.

Palatul este deschis zilnic, mai putin lunea, de la ora 9 la 17.30 iar gradinile sunt deschide zilnic de la 8 la 18.00, vizitarea acestora fiind gratuita. Din Paris se ajunge usor, cu trenul din gara Saint-Lazare.

3 Chamonix

Chamonix
Chamonix / Foto: elisalocci

Chamonix este o celebra statiune de schi, aflata in Alpii Francezi, la poalele muntelui Mont Blanc. A fost gazda Jocurilor Olimpice de iarna din anul 1924 iar schiorii vin aici pentru a descoperi unele dintre cele mai incantatoare partii din Europa, multe dintre ele adevarate provocari pentru cei care iubesc acest sport. In lunile de vara, Chamonix e un loc iubit de amatorii de plimbari montane.

2 St. Tropez

St Tropez
St Tropez / Foto: Canva Photos

Situata pe Riviera Franceza, statiunea St. Tropez e faimoasa pentru faptul ca atrage anual mii de turisti, multi dintre acestia fiind vedete sau oameni instariti: proprietari de iahturi, fotomodele si miliardari. In afara sezonului estival descoperi aici mai putine vedete si mai multi artisti, scriitori si producatori de film. Statiunea a devenit cunoscuta si datorita seriei de filme in care protagonist a fost actorul francez Louis de Funes.

1 Turnul Eiffel

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel / Foto: f11photo

Simbol al Parisului si una dintre atractiile de top ale lumii, Turnul Eiffel a fost construit de Gustave Eiffel pentru Expozitia Internationala din anul 1889, cu intentia ca dupa expozitie sa fie daramat. Din fericire nu s-a intamplat asta iar din acel an turnul a fost vizitat de peste 200 milioane de oameni din intreaga lume, devenind cea mai vizitata atractie turistica pentru care se plateste bilet de intrare.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!