norvegia
Foto: Tobia Bjorkli
Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Norvegia

Vikingi si peisaje cu fiorduri – cam asta iti imaginezi atunci cand vine vorba de Norvegia. Dar aceasta superba tara are de oferit mult mai multe, de la verile cu nopti albe pana la pitorestile cascade, excelent conservatele biserici de lemn, potecile de drumetii prin zone de neuitat sau orasele cu aspect medieval. Iata in continuare doar cateva dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Norvegia:

10. Roros

roros atractii turistice din Norvegia
Roros / Foto: tobiasjo

Roros este, probabil, cel mai bun loc in care sa incepi sa inveti despre minele de cupru, asa cum erau ele acum cateva secole. Cuprul se extragea de aici incepand cu secolul 17, vreme de 300 de ani, pana in 1977. Orasul are circa 2000 de case de lemn care au fost conservate in starea lor initiala, dand locului un aspect medieval autentic. Dealtfel orasul a fost fondat in anul 1646 de catre muncitorii de la o asociatie miniera care se numea Roros iar fermele au inflorit rapid in jurul exploatarii miniere.

9. Biserica de lemn Urnes Stave

Urnes Stave
Urnes Stave / Foto: RPB Media

Urnes Stavkyrkje sau Urnes Stave imbina cateva stiluri arhitectonice intr-o biserica medievala care sta in picioare de peste 900 de ani. Remarcabil la aceasta biserica este materialul din care e facuta: lemn, in loc de traditionala piatra. Localizata pe coasta de vest a Norvegiei, biserica prezinta elemente de influenta celta, vikinga si romanesca. Urnes face parte dintre cele 28 de biserici de lemn din Norvegia fiind cea mai veche: a fost ridicata in secolul 12.

8. Voringfossen

Voringfossen
Voringfossen / Foto: tupungato

Voringfossen e cea mai cunoscuta cascada a Norvegiei, avand o cadere, in trepte, de 180 metri, fapt ce o duce abia pe locul 83 intre cele mai inalte cascade ale tarii. Dar altceva o face atat de vizitata si anume cadrul natural de exceptie in care se afla. Localizata in Mabodelen, o vale ingusta dintre Oslo si Bergen, Voringfossen a devenit obiectiv turistic inca de acum 200 de ani. Pe varful de 1880 metri e plasat un hotel la care vizitatorii ajung dupa ce urca o scara de 1500 de trepte.

7. Catedrala Nidaros

Nidaros

In timp ce Wilhelm Cuceritorul era ocupat sa invadeze Marea Britanie, in anul 1066, vikingii se ocupau cu constructia catedralei Nidaros, din Trondheim. Aproape 1000 de ani mai tarziu, catedrala a devnit cea mai importanta biserica din Norvegia si cea mai mare cladire medievala din intreaga Scandinavie.

In fapt, catedrala a fost ridicata in onoarea bravei capatenii vikinge Olav, care mai tarziu a devenit rege si… sfant. Olav a fost ucis intr-o batalie de langa Trondheim, in 1030 iar nepotul sau a inceput constructia catedralei Nidaros in 1066, pentru a-i depune trupul intr-un loc sigur. Catedrala a fost terminata in 1090 dar a tot fost completata cu diverse elemente, pana in anii 1300, devenind apoi un important centru norvegian de pelerinaj.

6. Nordkapp

Nordkapp
Nordkapp / Foto: rhast

Nordkapp sau North Cape e o destinatie obligatorie pentru cei care vor sa se bucure de noptile albe. Si asta deoarece aici soarele nu apune niciodata intre 14 mai si 29 iulie, localitatea fiind totodata cel mai nordic punct al Europei la care se poate ajunge pe un drum. Deoarece se afla aproape de Polul Nord, Nordkapp se ridica la 300 de metri deasupra nivelului marii (al Oceanului Arctic) si atrage circa 200.000 de vizitatori anual, in special in lunile de vara. Peisaje fantastice si posibilitati variate pentru cataratori, plus sansa de a vedea pufinii (papagalii de mare) in habitatul lor natural.

5. Ghetarul Jostedalsbreen

Jostedalsbreen
Ghețarul Jostedalsbreen / Foto: Madzia71

Peisaj inghetat. Cam asta e termenul ce descrie Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa. Situat in sudul Norvegiei, ghetarul e inconjurat de Parcul National Jostedalsbreen. Pe vremuri, cu multi ani in urma, localnicii puteau traversa cu pasul ghetarul, pentru a-si mana turmele dintr-o parte in alta dar astazi acest lucru nu mai este posibil deoarece acesta s-a scufundat partial. Drumetiile si schiul sunt inca permise dar sportivii care s eincumeta trebuie sa fie bine pregatiti, fiindca aceste activitati pot fi periculoase. Mult mai sigur (si mai placut) e sa faci o plimbare prin parc.

4. Muzeul Corabiei Vikingilor

viking museum

Cu multe secole in urma, vikingii navigau in marile nordului, bagand frica in regiunile pe care-si propuneau sa le cucereasca. Astazi, turistii pot vedea, fara teama, cateva dintre cele mai terifiante obiecte pe care le foloseau inspaimantatorii vikingi in actiunile lor barbare la Muzeul Corabiei Vikingilor, din Oslo. Aici se pot admira corabii din Gokstad, Oseberg si Tune, inclusiv doua dintre cele mai bine conservate nave de lemn din acea perioada. Corabia Oseberg este cea mai reprezentativa si a fost descoperita intr-o cripta imensa de langa satul Oseberg. In muzeu se mai pot admira haine, unele si obiecte de gospodarie gasite in mormintele vikingilor.

3. Biserica Heddal Stave

Heddal Stave
Biserica Heddal Stave / Foto: RPBMedia

Heddal Stave e cea mai mare biserica de lemn din Norvegia, avand trei nave care se ridica semete catre cer. Construita in intregime din lemn, biserica a fost ridicata in secolul 13 si, potrivit legendei locale, a fost executata in numai trei zile de catre cinci fermieri. In secolele 19 si 20 a fost restaurata si, in zilele noastre gazduieste ceremonii nuptiale si servicii religioase pe timpul lunilor de vara. Este localizata in Notodden si poarta hramul Fecioarei Maria.

2. Bryggen

Docul Bryggen
Docul Bryggen / Foto: Tinieder

Calatorii pasionati de muzee vor vizita cu bucurie faleza Bryggen (din Bergen), una transformata intr-un fel de muzeu neconventional. Cladirile traditionale care se intind pe tarm, la doar cativa metri de apa creeaza o imagine pitoreasca, ce intareste ideea ca Bergen a reprezentat un important centru comercial, vreme de 400 de ani, in Evul Mediu, atunci cand a facut parte din Liga Hanseatica. Astazi, iubitorii de suveniruri au la dispozitie buticuri moderne si ateliere de mestesugari alate chiar pe chei.

1. Geirangerfjord

Geirangerfjord
Geirangerfjord / Foto: RicoK69

Cea mai faimoasa atractie turistica a Norvegiei o reprezinta fiordurile. Printre cele mai frumoase fiorduri, daca nu cel mai frumos, se numara celebrul Geirangerfjord, aflat in sud-vestul tarii, in apropierea orasului de coasta Alesund. Intins pe mai mult de 15 km, Geirangerfjord e o minune naturala cu ape albastre, stanci maiestuoase si vegetatie bogata ce se intinde pe muntii care au mai mult de 1000 metri inaltime. Peisajele de vis sunt completate de existenta catorva cascade mirifice si a unor incantatoare sate traditionale.

Citeste si: Norvegia, o destinatie de calatorie perfecta

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Nidaros este vechiul nume al orasului Trondheim.
    In catedrala, dupa ce a fost terminata constructia, au fost incoronati regii vikingi.

    • Regalitate este si in Spania, plus ca unde a supravietuit nu a fost intrerupta, cu atat mai mult 100 de ani.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!