In aer

Ce sa faci cand pierzi avionul

Cel mai bun prieten al tau a pierdut de curand avionul si a impartasit cu tine neplacuta experienta, lasand-te coplesit de gandul ca acelasi lucru ti s-ar putea intampla si tie? Randurile de fata iti spun ce sa faci ca sa depasesti cu bine o astfel de situatie.

Stiai ca…?

In medie, trei pasageri pierd zilnic avionul, din cauza unor motive inevitabile, precum plecatul tarziu de acasa spre aeroport sau incurcarea datei calatoriei. Preferam avionul in locul masinii sau altui mijloc de transport, pentru ca este mai rapid si mai eficient. Oricum, este foarte important sa tii minte faptul ca, tocmai pentru ca este un mijloc eficient de transport, trebuie si tu sa fii foarte eficient in planificarea calatoriei, mai ales a amanuntelor ce tin de timp. Altfel, risti sa ai numai probleme, cea mai mare dintre ele fiind pierderea avionului.

Daca zbori frecvent, poti sa te confrunti adesea cu situatia nedorita a pierderii zborului de conexiune sau cu ratarea imbarcarii. Cel mai probabil, pierzi notiunea timpului si nu reusesti sa ajungi la timp la aeroport. Exista doua posibilitati. Fie vina iti apartine tie, pentru ca ca ajungi tarziu la poarta de imbarcare, fie totul se datoreaza unor probleme tehnice la bordul avionului sau unor preobleme de alta natura ale companiei aeriene. Ce faci in astfel de situatii? Primul si cel mai important lucru este sa iti pastrezi calmul. Daca te gandesti logic, ai pierdut avionul, care, oricat de nervos ai fi, nu se mai intoarce sa te ia si pe tine la bord. Asadar, trateaza situatia cu calm si decide miscarea urmatoare.

Odata calmat, grabeste-te catre ghiseul de ticketing pentru a cere ajutor. Incearca sa gasesti si alte persoane care sunt in aceeasi situatie; daca esti intr-un grup vei obtine rezultate mai bune. Daca ramai calm si concentrat, vei putea vorbi frumos cu cei in masura sa te ajute, iar acestia vor face eforturi sa iti rezolve situatia.

In cele ce urmeaza iata circumstantele care pot duce la pierderea zborului si ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie.

plne watch

Daca e vina ta

Este simplu ca buna ziua – daca ai pierdut avionul din vina ta, tehnic vorbind compania aeriana nu are nicio obligatie sa te ajute sa ajungi la destinatie. Daca pleci tarziu de acasa catre aeroport, este vina ta si tu esti cel raspunzator pentru iesirea din aceasta situatie.

Ce trebuie sa faci

Grabeste-te spre ghiseul de ticketing si explica reprezentatilor companiei aeriene, ce s-a intamplat. Fii calm si políticos; daca esti nervos, vei avea si mai multe probleme, in loc sa le rezolvi pe cele existente. Nu uita, nu este vina companiei aeriene ca nu ai ajuns tu la timp la aeroport. Mai mult ca sigur va trebui sa platesti o penalizare pentru schimbarea datei calatoriei si/sau o diferenta de pret. Oricum, daca linia aeriana aplica “politica rotilor dezumflate” (flat tire rule), s-ar putea sa poti schimba biletul gratis. Aceasta regula se aplica atunci cand pierzi avionul, dar te prezinti totusi la aeroport, motivand probleme precum un cauciuc dezumflat, traficul auto, un accident etc. Compania aeriana iti acorda circumstante atenuante si te pune pe linia de asteptare pentru zborul urmator.

Daca nu e vina ta

Daca ti-ai planificat calatoria in cel mai mic detaliu si ai ajuns si la timp pentru a prinde avionul, dar totusi l-ai pierdut, atunci compania aeriana te poate ajuta sa rezolvi situatia.

Ce trebuie sa faci

Aceasta situatie se poate intampla din cauza unor probleme tehnice sau indisponibilitatii echipajului. In acest caz, iata cateva masuri ce pot fi luate de catre compania aeriana:

* Majoritatea liniilor aeriene te vor re-ruta pe urmatorul zbor disponibil.

* Daca zborul pleaca in ziua urmatoare, linia aeriana fie iti va suporta cheltuielile de cazare peste noapte si masa, fie te va re-ruta cu o alta companie.

* Daca ai pierdut avionul din cauza vremii nefavorabile, compania aeriana te va re-ruta pe zborul urmator, dar nu iti va plati probabil cazarea si masa.

* Daca ai pierdut un zbor de conexiune, bagajul tau va continua calatoria fara tine. Poti intreba la ticketing daca poti fi ajutat sa iti recuperezi bagajul – desi sansele sunt foarte mici. Oricum, daca ai ratat imbarcarea, dar avionul nu a decolat inca, poti avea norocul sa intri in posesia bagajului, ajutat de personalul companiei aeriene.

aeoport aglomerat

Alte situatii

Anunturi de schimbare a portii de imbarcare

Situatia cea mai rar intalnita este aceea a schimbarii portii de imbarcare, fara ca oficialii companiei aeriene sa anunte. In majoritatea cazurilor, pasagerii sunt insa cei care nu aud anunturile de imbarcare.

Ce trebuie sa faci

Verifica o data si inca o data informatiile legate de imbarcare pe monitoarele din aeroport. Schimbarea portii de imbarcare poate avea loc in ultimul moment, asa ca nu te baza pe informatiile printate pe cartea ta de imbarcare.

Cozile la check-in

Iti planifici timpul in asa fel incat sa ai timp sa si mananci ceva in aeroport si sa mergi la toaleta inainte de imbarcare. Din pacate, odata ajuns acolo, constati ca aglomeratia de la check-in si de la controlul de securitate iti ameninta serios planurile.

Ce trebuie sa faci

Fa-ti o regula de aur din a veni la aeroport cu cel putin o ora inainte de decolarea zborurilor domestice si 2-3 ore inainte de decolarea celor internationale. Alt lucru pe care il poti face este sa vizitezi site-urile autentice care te anunta despre cat trebuie sa astepti la controlul de Securitate. Un agent de turism iti poate spune de asemenea, cat trebuie sa astepti inainte de a ajunge la poarta de imbarcare. Desi detaliile sunt aproximative, ele iti vor oferi o idee despre cum se prezinta situatia, ceea ce e mult mai bine decat sa fii total in necunostinta de cauza.

Anunturi neadecvate legate de aterizarea/decolarea unui avion

Uneori, se poate intampla sa faci check-in-ul, apoi sa se anunte ca zborul are o intarziere de 3 ore. Prin urmare, este evident ca te duci sa mananci sau sa iti cauti o activitate care sa faca timpul sa treaca mai repede; cand te reintorci pentru imbarcare, poti avea surpriza sa constati ca avionul a decolat fara tine.

Ce trebuie sa faci

Mai intai de toate, nu te aventura prea departe, astfel incat sa nu mai stii sa te reintorci la poarta de imbarcare si sa fii in pericol sa pierzi avionul. In al doilea rand, pastreaza legatura cu personalul de la poarta de imbarcare pentru a afla ultimele noutati despre noua ora de decolare.

“Aruncarea” din avion

In termeni simpli, a fi “aruncat” de pe un zbor inseamna sa ti se refuze dreptul la un loc in avion, chiar daca ai o rezervare confirmata. Acest lucru se poate intampla voluntar sau involuntar si se intampla pentru ca liniile aeriene supra-rezerva zborul, luand in considerare faptul ca aproximativ 15% dintre pasagerii cu rezervare prealabila, nu vor veni la check-in. Alt motiv este cel legat de vreme sau probleme tehnice , care fac ca linia aeriana sa anuleze zborul, iar zborul urmator nu este capabila sa faca fata tuturor pasagerilor re-rutati.

Ce trebuie sa faci

Daca nu iti permiti sa risti sa fii “aruncat” de pe zbor, vino cat poti de devreme la aeroport. Daca zbori pe o ruta populara, nu-ti asuma riscul de a ajunge tarziu la check-in.

Unul dintre motivele principale pentru care poti pierde un avion, este dat de zborurile de conexiune. De aceea, cel mai bine este sa ai mai mult timp la dispozitie intre zboruri. Cand iti planifici calatoria, ia in calcul si cum arata aeroportul. Cu cat este unul mai mare, cu atat ai nevoie de mai mult timp pentru a te muta dintr-un terminal in altul.

Daca vremea sau problemele tehnice nu pot fi influentate de tine, poti macar sa vii la timp la aeroport, pentru a evita stresul si problemele nedorite.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • am patit-o acum o luna si jumatate. am decolat de la bucuresti spre frankfurt, unde aveam la dispozitie 55 de minute sa prindem avionul de conexiune spre montpellier. am pierdut avionul spre montpellier, nu din cauza timpului, ci din cauza ca au schimbat poarta de imbarcare in ultimele 20 de minute (ar trebui adaugat mai sus in articol ca poarta de imbarcare se poate schimba si ca nu este neaparat cea scris pe biletul de avion, asa ni s-a intamplat noua, iar asta ni s-a zis in orice aeroport am fost). bun, avion pierdut. cand am ajuns la poarta si am vazut ca nu era nimeni, nici macar avionul, m-a apucat rasul :)) intarziasem 4 minute. mi-am dat seama ca nu mai am nicio sansa sa plec spre montpellier. indiferent daca aflam intre timp noul numar al portii de imbarcare, tot nu aveam timp sa ajung, aeroportul este imens in frankfurt. m-am dus la service center, calm, ni s-a spus ca bagajele sunt in regula, au fost scoase din avion. urmatorul avion spre montpellier era peste fix o saptamana. asa ca m-au intrebat daca doresc bilet catre cea mai apropiata destinatie de montpellier, si anume toulouse, nice sau marseille. am ales toulouse, era primul care pleca, a doua zi dimineata. biletul catre toulouse a fost gratis, insa nu am primit cazare si mancare. asa ca am luat metroul si am vizitat frankfurt-ul timp de 4 ore, m-am intors in aeroport unde am stat vreo 9 ore (am invatat si aeroportul pe dinafara cu ocazia asta :)) ), iar dimineata am zburat catre toulouse. de acolo tren superb catre montpellier. si cam asta a fost.
    ca un plus a fost faptul ca am vazut frankfurt si toulouse, care nu erau in plan, iar bagajele au fost in regula, le-am dat in bucuresti, si le-am luat in toulouse. de restul s-au ocupat ei (respect).
    minus… 9 ore in aeroport.
    Lufthansa este compania cu pricina.

    • Interesanta experienta. Se intampla tot felul de lucruri la imbarcare. Important e sa ajungem cu bine la destinatie. Si cu bagajele intregi daca se poate. 🙂

  • “*Daca ai pierdut un zbor de conexiune, bagajul tau va continua calatoria fara tine.” GREȘIT! Nici un bagaj nu pleacă singur, fără pasager! Dacă nu te prezinti la imbarcare esti căutat în tot aeroportul prin mesaj vocal, dacă ajungi după ce au anunțat imediat poți pleca, dacă nu, bagajul tău va fi scos din avion și dacă ajungi după ce o fost scos nu te mai primesc in avion.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!