Multa lume se teme sa zboare cu avionul, dar cateva sfaturi simple te pot ajuta sa invingi teama si sa savurezi placerea calatoriei la bordul pasarii din otel.
Toata lumea cunoaste cliseul clasic despre cat de sigure sunt calatoriile cu avionul – e mult mai probabil sa mori in accident de masina decat in accident aviatic. Asta poate calma pe multi, dar pentru cei care incep sa tremure, sa planga si sa se sufoce doar la gandul de a se urca in avion, un astfel de cliseu nu prea e de ajutor. Din pacate pentru ei, acesti oameni pierd nenumarate aventuri, tocmai fiindca anuleaza orice calatorie pe calea aerului. In cele ce urmeaza iti prezentam cativa pasi simpli ce trebuie parcursi pentru a-ti invinge teama, cel putin pana ajungi la destinatie si rasufli usurat ca ai atins pamantul cu picioarele.
In primul rand, tine minte: este adevarat faptul ca numarul avioanelor care se prabusesc in fiecare an este minuscul in comparatie cu numarul accidentelor de masina. Unele statistici spun ca in fiecare zi zboara in jur de 25000 de avioane si tot atatea ajung in siguranta la destinatie. Desigur, nu acelasi lucru se poate spune despre masini sau alte forme de transport public. Zborul este intr-adevar foarte sigur.
Daca ai nevoie de confirmari tehnice, Internetul iti sta la dispozitie. La o cautare atenta, poti gasi cu usurinta tot ce vrei sa stii despre cum zboara un avion, principiile care stau la baza zborului, persoanele implicate in operarea unui avion si masurile de siguranta care fac ca aparatul de zbor sa fie sigur. Asigura-te ca citesti si despre turbulente si ce anume le produce si despre cum sunt proiectate avioanele astfel incat sa le faca fata fara a se rupe in doua. Cel mai riscant lucru care se poate intampla este acela ca un pasager sa fie ranit pentru ca nu si-a fixat centura de siguranta. Asa ca, atunci cand insotitoarea de zbor iti spune sa iti pui centura de siguranta, trebuie sa ii urmezi instructiunile. Gandeste-te la turbulente ca la o groapa intalnita pe asfalt atunci cand circuli cu masina. Avionul se va zdruncina cateva minute, dar nu va cadea niciodata din cer.
Daca ti-e teama sa zbori, anunta insotitoarea de zbor in momentul imbarcarii. Stewardesele stiu cum sa ajute pasagerii sa isi pastreze calmul si sa aiba un zbor relaxant. Daca le vezi pe ele si pe ceilalti pasageri ca sunt calmi, asta te ajuta si pe tine sa te calmezi. Nu trebuie sa iti fie rusine sau sa te simti stanjenit de temerile tale; multa lume sufera de teama de avion, dar nu multi vor recunoaste acest lucru in fata insotitorilor de zbor.
Atunci cand iti alegi locul in avion, nu uita ca daca stai la fereastra vei vedea tot ce se intampla afara si cat de sus te afli. Daca stai la culoar, te vei putea gandi la o calatorie cu autobuzul sau masina si nu ca te afli la 12.000 de metri deasupra pamantului. Ia cu tine tot felul de lucruri care sa te tina ocupat in timpul zborului. Daca mai calatoresti cu cineva, pune in bagaj niste carti de joc sau un joc de societate. Daca esti singur, ia-ti reviste, un MP3 player, o tableta sau un laptop. In cazul zborurilor lungi, cea mai simpla modalitate prin care poti face timpul sa treaca, este sa dormi. Iti vin in ajutor masca pentru ochi, perna in forma de potcoava pentru gat sau o patura moale, toate disponibile in avion. Poti lua in prealabil niste somnifere sau calmante. Exista si terapii alternative, precum auto-hipnoza, care te pot ajuta sa iti invingi temerile.
Zborul cu avionul este cu adevarat mai sigur decat o calatorie cu masina, iar teama de zbor poate reprezenta o piedica in calea explorarii si admirarii frumusetilor lumii. Multi nu reusesc niciodata sa isi invinga complet frica. Dar cu putina pregatire, cercetare si planificare prealabila, poti macar sa ti-o controlezi, pentru a ajunge intreg la destinatie si fara sa ai senzatia ca intreaga calatorie a fost un cosmar.
Add Comment