Ofertele de pe piata croazierelor europene explodeaza de la un sezon la altul, ceea ce inseamna ca decizia alegerii calatoriei perfecte, devine una tot mai dificila. In cele ce urmeaza, ai la indemana sfaturi practice inainte de plecarea in ceea ce iti doresti a fi croaziera ideala.
Fii pregatit pentru croaziera
Daca te astepti ca acesta calatorie europeana sa fie una in care nu faci altceva decat sa lenevesti pe punte, mai gandeste-te. Aventura implica numeroase excursii si locuri de vizitat, ceea ce inseamna mers pe jos, in mare parte pe faimoasele stradute pietruite ale Europei. Ai grija sa fii intr-o forma fizica acceptabila, altfel iti va fi destul de greu sa faci fata ritmului.
Avand in vedere costurile, trebuie sa recunoastem ca aceste croaziere se adresau pana nu demult, celor trecuti de 50 de ani. Ele implicau un cadru confortabil, majoritatea timpului petrecut navigand in sus si in jos pe apele calme ale Rinului sau Dunarii, admirand cele mai frumoase peisaje ale Europei continentale. Toate acestea se regasesc si in croazierele actuale, dar vei fi suprins sa afli cat de mult s-au reinventat companiile turistice specializate in astfel de calatorii, pentru a atrage si tineri si persoane pline de energie la bordul navelor.
Alege o croaziera all-inclusive
In vacantele de grup, majoritatea itinerariilor nu sunt all-inclusive, ceea ce il obliga pe turist sa fie atent ce poate face sau nu. Asadar este bine sa alegi o croaziera all-inclusive. Aceasta include de regula transferul de la si catre aeroport, sfaturi de calatorie, mese, bautura, excursii si facilitati la bordul navei, cum ar fi spa, restaurant de specialitate, piscine, sali de gimnastica. Incearca sa eviti ofertele unde se aplica anumite conditii, pentru ca e greu sa tii evidenta a ceea ce poti face si ce nu.
Intereseaza-te despre “specialitatile” oferite
Cu o popularitate in continua crestere, croazierele se adreseaza in prezent tuturor categoriilor de turisti; au apus de mult zilele in care aceasta era o modalitate “batraioara” de a vedea Europa. Odata ajuns pe punte, vei vedea ca lista activitatilor e nesfarsita, de la plimbari cu bicicleta si excursii, pana la clubbing sau circuite cu ghid turistic. Trebuie sa ai o imagine clara legata de ceea ce ti se ofera, intrucat unele companii sunt destul de rigide in ce priveste itinerariile si nu le permit turistilor sa iasa pe cont propriu, din motive de siguranta. Daca esti un tip care iubeste activitatile in aer liber, iar croaziera abunda in vizite la muzee, e bine poate sa alegi altceva.
Nu uita bugetul si scopul calatoriei
Croazierele europene iti pot lasa adesea o gaura insemnata in buget. Asadar, nu mai este o surpriza faptul ca ele sunt preferate in majoritatea cazurilor de catre pensionarii instariti. O croaziera all-inclusive de doua-trei saptamani, poate ajunge si la 4000 de euro de persoana. Ceea ce inseamna nimic, pentru cineva bogat si care doreste sa calatoreasca cu stil. Dar daca nu esti genul sau nu ai dispozitia necesara pentru o astfel de aventura, nu te vei putea bucura de ea, indiferent cat de fantastic ar fi totul in jurul tau.
Vremea este un factor de care trebuie sa tii seama
Sezonul croazierelor in Europa debuteaza in luna aprilie si se incheie in octombrie. Dar nu uita ca vremea poate fi schimbatoare in aprilie si la inceputul lui mai. De cele mai multe ori este umeda si racoroasa, ceea ce inseamna ca trebuie sa iti petreci cea mai mare parte a timpului in interior, in loc sa stai pe punte si sa admiri peisajul. Ploile pot cauza cresterea nivelului apei, facand imposibila trecerea ambarcatiunii pe sub poduri. Invers, in caz de seceta, nivelul scazut al apei face si el imposibila circulatia navelor. Asadar, o perioada mai propice este cea de la sfarsitul lunii mai pana in iulie.
Alege croaziera care ti se potriveste
Rin? Dunare? Sena? Croazierele europene nu seamana una cu cealalta; in fapt clientela lor este cat se poate de diferita.
Croaziera Rin – Moselle – Main reprezinta mult mai mult decat o abordare pitoreasca a Europei, intrucat te poarta prin coridorul istoric al continentului, trecand pe langa castele, munti si peisaje care iti taie rasuflarea. Aceasta croaziera urmeaza cursul Rinului, din Elvetia pana la Amsterdam, trecand prin Franta si Luxemburg si incheindu-se in Germania. Fanii peisajelor de basm si ai istoriei, vor aprecia fara doar si poate aceasta ruta.
Dunarea traverseaza Cortina de Fier, intrand in Europa de Est si oferind o alta perspectiva a continentului, celor care stiu deja totul despre partea sa occidentala. Fluviul izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania si se varsa in Marea Neagra, in Romania, trecand prin Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.
Croaziera pe Ron se adreseaza iubitorilor licorii bahice, intrucat trece prin Provence si Burgundia, doua dintre cele mai importante regiuni producatoare de vin din Franta. Aici poti vizita podgorii, poti testa produsele locale si poti admira peisajele de o frumusete aparte.
Douro este o alta optiune interesanta pentru cei care vor sa exploreze Portugalia si Spania, doua destinatii unicat din coridorul vestic al Europei. Fluviul Douro izvoraste din partea central-nordica a Spaniei si curge catre sud, pana in nordul Portugaliei, varsandu-se in Oceanul Atlantic, in Porto. Opririle de pe traseu includ orasul Salamanca si asezarea de pescari Pinhao, trecand pe langa dealurile acoperite de vita de vie ce strajuiesc malurile apei.
Tipul de croaziera aleasa reflecta in general dorintele tale in materie de vacanta. Prin urmare, putina cercetare prealabila, nu strica niciodata.
Croazierele pe fluviile europene reprezinta cea mai buna modalitate prin care poti face cunostinta cu frumusetile de pe batranul, dar pitorescul nostru continent. Nu uita sa iti faci rezervare cu cel putin 8 luni inainte, intrucat locurile se ocupa imediat.
Add Comment