Europa

Didim, soare si istorie

Adapostit de dealuri, pe coasta Marii Egee, la 75 kilometri distanta de Kusadasi, anticul oras Didim, totodata frumoasa statiune turistica, aduce surprinzatoare argumente turistilor dornici sa-l viziteze.

Potrivit legendei, numele Didim vine de la cuvantul “Didyma,” care inseamna “geaman”. El se refera la zeitatile gemene Apollo si Artemis, despre care se crede ca s-au nascut aici. Latura mitologica, impreuna cu frumusetea plajelor cu nisip auriu, vor face ca vacanta in Didim sa fie una de neuitat. Aici se impletesc aventura cu relaxarea, misterul lumii antice cu tentatiile lumii moderne.

Atmosfera fantastica din Didim este cu adevarat contagioasa. Odata ajuns aici, te vei adapta imediat stilului de viata relaxat, in care cuvintele de ordine sunt mare si soare.

Didim a fost initial un grup religios pre-grec care s-a dezvoltat in jurul unei paduri sacre si al unui izvor sfant. Acest izvor natural a fost locul unde Leto i-a conceput si a dat nastere gemenilor Artemis si Apollo, al caror tata era Zeus. Templul lui Apollo a fost construit in Didim si, din moment ce numele sau este ortografiat didymoi in limba greaca, sursa numelui acestui oras devine cat se poate de clara.

Primele temple dateaza din secolele 7 si 8 i.e.n., iar ruinele lor se inca se vad, alaturi de edificiile construite ulterior. Aici se afla cel mai important oracol din Asia Minor, previziunile sale fiind ascultate de catre Croesus, Alexandru cel Mare si alti regi importanti. Regele persan Xerxes a distrus templul in anul 480 i.e.n. si a furat multe statui, inclusiv comoara de aici. Alexandru cel Mare a decis sa reconstruiasca templul dupa victoria sa asupra persanilor. In orice caz, templul nu a fost niciodata terminat, din cauza marimii sale grandioase. Ulterior, odata cu aparitia crestinismului, sunt abolite toate ritualurile pagane care au impiedicat finalizarea templului.

Singura atractie turistica majora din Didim este templul lui Apollo. Dar templul in sine este imens si are extrem de multe lucruri de vazut.

Templul lui Apollo s-a numit in vremurile stravechi, Didymaion. Calatorul grec Pausanias, care a ajuns aici in anul 160 e.n. a inregistrat faptul ca templul a fost construit inainte de colonizarea greaca si anume, in secolul 10 i.e.n. Credinta generala este aceea ca templul dateaza din mileniul 2 i.e.n. Cu toate acestea, sapaturile au scos la iveala primul nivel al templului, despre care arheologii spun ca dateaza din secolul 8 i.e.n, iar calea de acces a fost construita un secol mai tarziu.

Templul lui Apollo
Templul lui Apollo

Interiorul templului a fost un loc sacru in timpurile stravechi. In fapt, aici preotii dezvaluiau previziunile oracolului. Locul avea un grup secret, iar oamenii veneau aici sa afle viitorul, doar daca plateau un pret foarte mare. Asa numitele previzuni dezvaluite de catre preoti erau cateva cuvinte care puteau fi interpretate in mai multe feluri. Sanctuarul interior se numea Naiskos. Aici se aflau statuia de cult si izvorul sacru, folosite in cadrul previziunilor.

Cele doua coloane ionice sunt singurele ramase, din cele 122 care au impodobit templul in perioada romana. Uriasele coloane in ruina din zilele noastre povestesc despre un trecut glorios. In perioada crestina, Sf. Pavel tinea predici publice din Evanghelie, din acest templu.

Alta atractie din Didim este reprezentata de Drumul Sacru, care, desi situat in afara templului, are o legatura stransa cu acesta. Potrivit legendei, Apollo si Artemis s-au nascut in Didim, dar desi templul lui Apollo a fost construit in acest oras, cel al lui Artemis a fost ridicat in Miletus. Aceste doua locuri erau initial legate printr-un drum, cunoscut ca fiind Drumul Sacru. De-a lungul drumului construit de catre imparatul Traian in anul 101 e.n., se gasesc lespezi de piatra. Exista insa dezbateri cu privire la intentia sa de a construi aceste lespezi, intrucat unii sustin ca in aceeasi locatie exista un alt drum.

Meduza in relief infatiseaza capul gigantic al Meduzei, care a fost de fapt o fresca pe grinzile coloanelor. Se crede ca Aphrodisias a sculptat-o in secolul 2 e.n.

Alternativa Altinkum

Altinkum este o statiune care si-a castigat o binemeritata popularitate si care se afla la numai 20 de minute distanta de Didim. Aflata intre Bodrum si Kusadasi, Altinkum este un centru de afaceri in continua dezvoltare, iar stilul de viata relexat de aici atrage numerosi turisti an de an.

Altinkum
Altinkum

Daca nu crezi pana nu vezi, atunci trebuie sa vezi Altinkum, pentru a intelege cu adevarat sensul cuvantului paradis. Nisipul auriu, asa cum se traduce, de fapt, numele Altinkum si apele de culoarea turcoazului, sunt principalele motive care fac ca aceasta intindere de nisip sa fie considerata una dintre cele mai frumoase plaje din zona Marii Egee. In afara de plaja, aici te asteapta si parcul acvatic Adaland, parcul acvatic Altinkum, ruinele romane din Ephesus si croazierele pe insule. Portul plin de viata, piata Delfinului si numeroasele baruri au grija si de rasfatul tau nocturn.

Dar inainte de a merge in pub-uri si cluburi, trebuie sa mananci ceva. Poti alege sa mergi la restaurantul Altinkum, sau la Valentines, Alo 24, gradinile de vara, Shady nook, The Grand etc. Toate locurile servesc mancaruri traditionale turcesti, la preturi rezonabile, dar in unele dintre ele gasesti si preparate europene. Serviciile sunt ireprosabile, iar ospitalitatea celor de aici iti va ramane multa vreme in minte.

Pietele din Didim sunt deschise in zilele de sambata si vand cam tot ce ti-ar putea trece prin cap. Targuiala este insa o conditie esentiala pentru cumparaturi de succes. Poti cumpara aici orice, de la genti, articole pentru casa, articole sportive si imbracaminte, pana la condimente si ierburi aromate. In afara de acestea, viziteaza si piata de legume si peste, macar pentru a vedea marimea impresionanta a legumelor. Daca ai de gand sa gatesti in vacanta, locul este ideal pentru cumpararea ingredientelor necesare.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!