Europa Jurnal de bord Romania

Cetatea Cisnadioara, bijuteria de pe dealul Sf. Mihail

O vizita in imprejurimile Sibiului nu poate fi completa fara cetatea Cisnadioara, un loc care te incarca de energii pozitive si de multa liniste.

Ajungi in Cisnadioara, localitate aflata la 10 km de Sibiu si la 2 de Cisnadie, urci dealul Sf. Mihail, de la marginea satului, pe o poteca nu foarte abrupta, si ajungi intr-un sfert de ora la cetatea Cisnadioara, o bazilica romana care-si are prima atestare documentara in anul 1223 (an in care s-a terminat si constructia), in care se mentioneaza ca este donata manastirii cisterciene de la Carta, de catre Magister Goulinus. Se spune, de altfel, ca insasi localitatea Cisnadioara ar fi fost intemeiata de catre un grup de calugari francezi, apartinatori ai ordinului cistercian.

Biserica fortificata este inconjurata de ziduri inalte de 6 metri si ofera o splendida priveliste asupra vaii Sibiului. Ridicata pe un loc ingust, cetatea a avut rol de punct de observatie. Biserica e simpla, compusa dintr-o nava centrala, mai mare si doua nave laterale. Ferestrele sunt inguste iar in interior se afla, aduse in anul 1940, monumentele funerare ale ofiterilor austro-ungari si germani cazuti la datorie in timpul primului Razboi Mondial, in luptele din preajma Sibiului.

Pe vremuri, treaba cu divorturile era destul de complicata printre sasii acestor locuri. Daca un cuplu nu se mai intelegea si cei doi doreau sa divorteze, satenii le ofereau sansa de a se impaca, inchizandu-i in cetate pana ce acestia ajungeau la concluzia ca trebuie sa-si continue viata impreuna. In caz contrar, cei doi erau lasati acolo pentru tot restul vietii. Desigur, e o legenda dar, probabil, aceasta are un sambure de adevar.

O alta legenda de-a locului ii are in prim-plan pe feciorii care, inainte de casatorie, trebuiau sa se supuna unui ritual in care sa-si dovedeasca barbatia rostogolind un bolovan de la poalele dealului pana sus, la cetate. Marimea bolovanului depindea de “marimea” iubirii flacaului pentru viitoarea sotie. Bolovanii se pot vedea astazi in curtea cetatii si aveau si rolul de… ghiulele impotriva asediatorilor.

Pentru cazare si masa, ai o varianta foarte buna la pensiunea Sub Cetate, aflata in imediata apropiere a cetatii.

5cisna
4cisna
3cisna
2cisna
1cisna
11 cisnadioara
10cisna
9cisna10
8cisna
7cisna
6cisna
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!