Parcuri nationale din Africa
Girafe în Parcul Kruger / Foto: vencavolrab
Africa

10 parcuri nationale unice din Africa

Atunci cand iti vine in minte Africa, te gandesti inevitabil la animale salbatice. Aici traieste una dintre cele mai dense populatii de specii de animale salbatice si fauna cea mai diversa din lume, gratie peisajului nesfarsit, in care climatele variaza de la cel subarctic pana la cel tropical. In Africa gasesti habitate diverse, de la paduri tropicale si savane pana la aridul desert Sahara. Considerat de multi locul de unde este originara specia umana, in Africa traiesc unele dintre cele mai fascinante animale din lume, dar si specii pe cale de disparitie. In lista de mai jos ai 10 parcuri nationale din Africa, fiecare cu motivele lui pentru a fi vizitat.

Pe continentul african se regaseste cea mai mare concentrare de parcuri nationale de pe planeta, acestea fiind in numar de 335 si protejand peste 1100 specii de mamifere, 100 000 de specii de insecte, 2600 specii de pasari si 3000 specii de pesti. In plus, exista si sute de rezervatii naturale, paduri, rezervatii marine, nationale si parcuri naturale.

Parcul National Serengeti, Tanzania

serengeti
Marea migrație din Parcul Serengeti / Foto: Planet Earth

Este unul dintre cele mai vechi si cunoscute sanctuare ale vietii salbatice din Africa. Parcul este faimos pentru migratia anuala a milioane de antilope, la care se adauga mii de gazele si zebre, urmate de pradatorii lor, oferind unul dintre cele mai impresionante spectacole naturale din lume. Marea Migratie care are loc anual urmand un traseu circular de 1000 de kilometri, are loc intr-un cadru unic, in care zonele desertice se amesteca cu cele stancoase, rauri si tinuturi impadurite. In acest parc, interactiunile dintre pradatori si prazile lor sunt dintre cele mai numeroase si diverse din intreaga lume.

Parcul National Serengeti ocupa o suprafata de 12950 kilometri patrati si este considerat unul dintre cele mai putin “deranjate” ecosisteme naturale din lume.

Rezervatia Nationala Masai Mara, Kenya

Masai Mara
Apus de soare in Masai Mara / Foto: Elmar Weiss

Se afla in Narok, Kenya, in vecinatatea parcului national Serengeti si se numeste astfel, in onoarea poporului Maasai care traieste in aceasta regiune. Locul este faimos pentru populatia de lei, leoparzi si gheparzi care traieste aici si pentru migratia zebrelor, a gazelelor din specia Thomson si a antilopelor, catre si dinspre Serengeti, in fiecare an, din luna iulie pana in octombrie, cunoscuta sub numele de Marea Migratie.

Rezervatia Masai Mara este relativ mica, desi gazduieste o concentrare uluitoare de animale salbatice. Aici traiesc in jur de 95 de specii de mamifere, amfibii si reptile si peste 400 de specii de pasari. Marele 5 (bivolul, elefantul, leopardul, leul si rinocerul) abunda aici, alaturi de gheparzi, hiene, girafe, antilope, maimute, zebre, elefanti, hipopotami si crocodili, care traiesc in fluviul Mara.

Parcul National Bwindi Impenetrable, Uganda

Bwindi Impenetrable

Se afla in sud-vestul Ugandei, in Africa de Est. Parcul ocupa o suprafata de 331 kilometri patrati si asa cum sugereaza si numele sau, este accesibil numai cu piciorul. Situat la marginea estica a vaii Albertine Rift, parcul dispune de un ecosistem bogat, ce include cel mai mare numar de specii de copaci din Africa de Est. Aici traieste si o fauna diversa, printre care fluturi si mamifere. In Bwindi traieste aproape jumatate din populatia gorilelor din munte din intreaga lume, care se ridica din pacate la numai 340 de exemplare.

Parcul National Amboseli, Kenya

amboseli

Este unul dintre cele mai populare parcuri din Kenya. Aflat in partea de sud a tarii, la granita cu Tanzania, ofera una dintre cele mai clasice si mai incantatoare privelisti ale muntelui Kilimanjaro, cu varful sau inalt de 5985 metri, care domina intreaga zona. Amboseli isi atrage vizitatorii datorita turmelor de elefanti de aici, dar si prin pradatori precum lei, gheparzi si leoparzi.

Parcul National Kruger, Africa de Sud

kruger

Reprezinta una dintre cele mai mari rezervatii din Africa si totodata unul dintre cele mai mari parcuri nationale din lume, cu o suprafata de 19485 kilometri patrati. Este si primul parc national din Africa de Sud, deschis in anul 1926, desi zonele sale sunt protejate de catre Guvern, inca din anul 1898. In Parcul national Kruger traiesc mai multe specii de mamifere mari decat in orice alta rezervatie naturala africana, printre care si Marele 5.

Parcul National Chobe, Botswana

chobe

Se afla in nord-vestul Botswanei, langa granitele cu Zambia, Zimbabwe si Namibia si este renumit pentru populatia spectaculoasa de elefanti care traieste aici. Numarul acestora se ridica la 50000 si reprezinta cea mai mare concentrare de elefanti din Africa. Perioada ideala pentru a veni aici este in sezonul uscat, din aprilie pana in octombrie.

Parcul National Etosha, Namibia

etosha

Se afla in nord-vestul Namibiei. El se intinde pe o suprafata de 22270 kilometri patrati si si-a luat numele dupa intinderea uriasa, argintie, de sare, Etosha, care acopera aproape un sfert din suprafata parcului. Aici traiesc sute de specii de mamifere, pasari si reptile, printre care si specii pe cale de disparitie, precum rinocerul negru. Campul de sare Etosha are o suprafata de 4800 kilometri patrati si s-a format acum 16000 de ani.

Rezervatia Central Kalahari, Botswana

kalahari

Rezervatia Central Kalahari din desertul Kalahari, acopera o suprafata de 52 800 kilometri patrati, facand din acest loc, a doua mare rezervatie naturala din lume. Caracteristice acestui loc sunt campiile vaste, campurile de sare si anticele albii ale raurilor. Tinutul este in mare parte plat, acoperit de verdeata si iarba care se intrepatrund cu dunele de nisip si zonele impadurite. Aici traiesc girafe, hiene, gheparzi, caini salbatici, leoparzi, lei si numeroase specii de antilope. In Kalahari traiesc de mii de ani triburile de bosimani, care se indeletnicesc si in zilele noastre cu vanatul.

Parcul National Nechisar, Etiopia

nechisar

Este un mic parc de 514 kilometri patrati aflat intr-o zona incantatoare din valea Rift, intre doua lacuri. Parcul este marginit la vest de dealurile Amaro, care ajung la o inaltime de 2000 metri, iar la nord se invecineaza cu apele vesnic rosii ale lacului Abaya, care ocupa o suprafata de 350 kilometri patrati. La est se afla orasul Arba, cartierul general al zonei North Omo. In mijloc se afla campiile centrale, care de departe par sa aiba culoarea alba, de unde si numele de Nechisar sau “iarba alba”.

Parcul national Nechisar este considerat un habitat important pentru numeroase specii de pasari, mai ales din cele migratoare. Aici traiesc alcioni, pelicani, pasari flamingo si vulturi.

Zona de conservare Ngorongoro, Tanzania

Ngorongoro

Se afla in nord-vestul Tanzaniei. In mijlocul sau se afla spectaculosul crater Ngorongoro, provenind de la un vechi vulcan si devenit refugiu pentru numeroase specii de animale salbatice. Dincolo de crater, cei din tribul Maasai isi conduc cirezile de animale pe campii, care par sa nu prezinte interes pentru animalele salbatice care traiesc in zona si intregesc peisajul natural unic. Zona are o importanta deosebita si in ce priveste originile speciei umane, aici descoperindu-se ramasite datand de acum trei milioane si jumatate de ani.

Citeste si: Top 10 cele mai mari orașe din Africa și de ce ar fi interesant să le vizitezi

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!