Cunoscut drept “Perla Marii Negre”, orasul Nessebar din Bulgaria reprezinta o marturie a culturii sofisticate a civilizatiilor stravechi. El se afla pe o mica peninsula pe care se poate ajunge la capatul unui istm artificial, ingust si lung de 400 de metri. Inconjurat de ape din trei parti, Nessebar are toate atuurile pentru a fi devenit o statiune turistica exclusivista, spre mandria locuitorilor sai.
Nessebar, istoricul oras de pe peninsula
Spatiul este insa o problema, intrucat aproape jumatate din orasul vechi se afla in prezent sub apa. Ceea ce a mai ramas este insa impresionant, iar fiecare centimetru iti ofera un adevarat festin vizual si istoric. Frumosul oras “modern” constituie o atractie in sine – un oras complet din secolele 18 si 19, in stilul Renasterii bulgare. Strazile sale inguste sunt racoroase si intunecate, in timp ce etajele superioare supraincarcate, par sa atinga pavajul. Fatadele din piatra sunt adesea decorate, iar lambriurile din lemn impodobesc tavanele si peretii sufrageriilor din apartamentele de la primul etaj. Sunetele muzicii si sarmele pe care sunt atarnate rufe adauga un plus de savoare forfotei din oras, piete si cafenele, peste toate acestea tronand sunetul si mirosul marii.
La farmecul prezent deja la fiecare colt de strada in Nessebar, se adauga intotdeauna un miracol in plus. Patrunde in labirintul sau de fortarete, biserici, picturi si artefacte datand din perioada cuprinsa intre secolele 12-16 i.e.n., atunci cand aici exista centrul comercial trac al orasului antic Mesembria. Orasul s-a bucurat de importanta in calitatea sa de comunitate elena, a prosperat in timpul Imperiului Roman si Bizantin si a cunoscut gloria in timpul perioadei medievale a Imperiului Bulgar (de atunci au rezistat pana in zilele noastre 8 dintre cele 40 de biserici importante din secolele 11-14).
Poti petrece o viata intreaga ramanand mut de uimire in fata mostenirii culturale si artistice a orasului Nessebar sau poti reflecta la toate cele vazute in barurile si cafenelele de pe plaja. Sau le poti face pe amandoua.
Populatia orasului Nessebar se ridica la 10.000 de locuitori potrivit datelor recensamantului din 2005, la care se adauga inca 10.000 de turisti in oricare zi a verii.
Daca vii aici intre lunile mai si septembrie, poti combina istoria cu distractia de pe plaja, dar daca vrei ceva mai multa liniste, vino din octombrie pana in martie.
Ce poti sa vezi in Nessebar:
- Bazilica Sf. Sofia, construita intr-o piata antica si datand din perioada bizantina timpurie
- Bazilica Sf. Stefan (din secolul 11), una dintre ultimele bazilici medievale, cu picturi murale italiene, perfect conservate, datand din perioada cuprinsa intre anii 1593-1599
- Biserica Sf. Ioan Botezatorul (secolele 10-11), marturie vie a tranzitiei de la o bazilica formala la bisericile dominate de cupola cu cruce
- Ruinele fortificate din secolele 12-16 i.e.n., turnurile ridicate in stanca, agora elena, acropolele si asezamintele stravechi
- Ceramica colorata de la biserica Isus Pantocrator, una dintre cele mai bine pastrate biserici medievale din Bulgaria
- Fatadele si interioarele extravagant decorate ale caselor datand din secolul 19, ale lui Lambrinov si Muskoyannis, tipice stilului arhiectural renascentist al Marii Negre
Trebuie sa stii ca in Nessebar nu vei gasi ruine romane, intrucat – potrivit documentelor vremii – orasul se considera prea vechi pentru a confirma dominatia romana.
Citeste si: Vacanță în stațiunea Sunny Beach, sau cum sa ai parte de soare in Bulgaria
Add Comment