Europa

Ce sa faci si ce sa vizitezi in Porto

Timp de ani de zile, motto-ul orasului Porto a fost: “Ai incercat vinul, acum incearca orasul!” Dar in zilele noastre, al doilea oras ca marime din Portugalia – un amestec fascinant de case si biserici in stil baroc – nu mai are nevoie sa isi sporeasca faima pe seama vestitului sau digestiv.

Un nou cartier al vietii de noapte capata contur, iar scena creativa infloritoare cuprinde cam de toate, de la un centru de design pana la sala de concerte Casa de Música, care poarta semnatura arhitectului Rem Koolhaas. Vestile sunt bune si pentru pasionatii de vinuri. Daca regiunea Douro se bucura deja de faima in ce priveste vinurile rosii, si Porto se poate lauda cu numeroasele sale restaurante si chiar hoteluri avand ca tematica vinul.

porto
Foto: info79577

Mergi catre vest

Un tur ieftin (2,50 euro) al orasului Porto, poate fi facut cu tramvaiul 1, care pleaca de langa piata Praça do Infante si merge catre vest, pana la coasta Atlanticului. Dotate cu scaune vechi imbracate in piele si lambriuri din lemn, vagoanele care circula din ora in ora (sau din 30 in 30 de minute, in functie de sezon), trec pe langa  raul Douro, piete, biserici si crame.

Foz do Douro
Farul din cartierul Foz de Douro / Foto: Vera Fedorova

La capatul calatoriei care dureaza 20 de minute, ajungi in cartierul Foz do Douro, unde poti servi cina la Shis (Praia do Ourigo, Esplanada do Castelo; 351-22-618-9593; shisrestaurante.com), un restaurant elegant aflat pe plaja. Terasa sa iti ofera sansa de a admira apusul de soare si de a savura berea Super Bock (2,50 euro).

Nerecomandat celor aflati la dieta

Francesinha
Francesinha / Foto: Leonardo Macedo

Francesinha este un sandvis traditional, nerecomandat de cardiologi, cu sunca, carne de vita, carnati si branza, toate asezonate cu un sos cald din rosii si bere. La Restaurante DOP (Palácio das Artes, Largo Santo Domingos 18; 351-22-201-4313; ruipaula.com), un spatiu minimalist deschis recent de catre celebrul bucatar Rui Paula, aceasta gustare este ridicata la rangul de ambrozie, cu ingrediente precum muschi de vita, carnati de casa, mozzarella si homar cu sos de carne.

De o mare popularitate se bucura si fileurile John Dory, cu sos din trei feluri de branza. Meniul vinurilor, care are nu mai putin de 60 de pagini, include sortimente din regiunea Douro, printre care Quinta de Roriz rosu, din 2005 (8 euro paharul). Cina pentru doua persoane, fara vin, costa in jur de 80 de euro.

Renasterea unei piete

In apropiere, venerabila piata acoperita in stil Beaux-Arts, cunoscuta sub numele de Mercado Ferreira Borges, a renascut de curand sub forma Hard Club (Praça do Infante 95; 351-70-710-0021; hard-club.com). Dupa lucrari de renovare ce au durat patru ani, nous structura din sticla si otel gazduieste o librarie, o expozitie de arta, un restaurant, terasa, baruri si sali de concerte.

Cel mai greu lucru odata ajuns aici, este acela sa te decizi la ce eveniment vrei sa iei parte, de la concerte de muzica indie rock, pana la targuri mestesugaresti. In weekend, petrecaretii se aduna aici dupa ora 2 dimineata si nu pleaca pana la rasaritul soarelui.

Unora le place vintage-ul

Mercado do Bolhão
Mercado do Bolhão / Foto: TimeOut

Spre deosebire de Mercado Ferreira Borges, inca functionala Mercado do Bolhão (aflata la intersectia strazilor Rua Formosa si Rua de Sá da Bandeira) pare neatinsa de vreme, de la inaugurarea sa in anul 1914. Maiestuos, desi darapanat, imensul spatiu te duce cu gandul la o gara europeana clasica. In interior, vanzatorii in varsta stau la barfe printre gramezi de castane, caracatite, sardine, picioare de porc si cocosi vii.

Sus, in coltul nord-estic, un stand numit Manteigaria do Bolhão, ofera suficient de multa carne afumata pentru a face fata unui picnic corporatist (sau sa declanseze un protest PETA): chourico (2,40 euro kilogramul), presunto (9,50 euro kilogramul), carnati salpicao (6 euro kilogramul) si multe altele.

Hamburgeri, chifle si nu numai

La multele picturi, sculpturi si instalatii expuse in galeriile insirate de-a lungul Rua Miguel Bombarda, mai poti adauga doua noi tipuri de eforturi creative: preparatele din carne de vita si peste. In spatiul aerisit de la Bugo Art Burgers (Rua Miguel Bombarda 598; 351-22-606-2179; bugo.com.pt), hamburgerii sunt preparati numai cu ingrediente din partea locului. Porto e Serra Burger este cu carne de vita marinata in porto si care are deasupra branza serra da estrela.

Cod Burger transforma bacalhau intr-un platou servit in acorduri clasice. Iar daca iti place sa mananci hamburger cu betisoare chinezesti, Oriental Assortment este un amestec de trei feluri – vita, ton din Azore si pui – cu taitei. O panna cotta excelenta vine acompaniata de sos facut din porto, zmeura si coacaze. Pranzul pentru doi costa 35 de euro.

Sambata la mall

Modern si inovativ nu sunt cuvinte potrivite pentru a descrie mall-urile. Dar Centro Comercial Bombarda (Rua Miguel Bombarda 283-285; ccbombarda.blogspot.com) face exceptie de la regula. Dedicat in mare parte designerilor portughezi independenti, complexul comercial gazduieste branduri precum Storytailors (351-22-201-7409; storytailors.pt), cunoscut pentru moda feminina inspirata din lumea basmelor si Piurra (351-22-201-6012; piurra.com), unde se vand piese mici de mobilier, decorate cu materiale textile in culori vii.

Spirale si unghiuri

Casa da Música
Casa da Música / Foto: Wikipedia

Amintind de un meteorit cu zimti, de culoare alba, futurista Casa da Música (Avenida da Boavista 604-610; 351-22-012-0220) este atat o capodopera arhitecturala, cat si o Mecca a muzicii. Tururile organizate zilnic la ora 16.30 (3 euro) te poarta in interiorul unei cladiri cu 17 fete, proiectata de catre arhitectul olandez Rem Koolhaas si inaugurata in anul 2005.

Atractiile principale de aici sunt Salonul VIP, un salon decorat cu placi din ceramica de culoare albastra si Salonul portocaliu, din ale carui podele rasuna sunete ce amintesc de viata in salbaticie. Cireasa de pe tort este insa sala principala, decorata in auriu. Nu uita sa arunci o privire asupra listei de concerte si a petrecerilor lunare organizate lunar aici si care sunt gazduite de DJ profesionisti.

O cina de neuitat

Cartile abunda – incepand de la meniuri si terminand cu rafturile de pe pereti – la Book (Rua de Aviz 10; 351-91-795-3387; restaurante-book.com), un restaurant intim, recent deschis, unde poti servi o cina la lumina lumanarilor. Gratie noii bucatarii portugheze, care transforma ingrediente prozaice in feluri de mancare incarcate de poezie, locatia este in topul preferintelor atunci cand vine vorba de gastronomie.

Supa de peste are la baza suc de rosii, crutoane si creveti. Coastele de miel au gust de vanilie si merg de minune cu un pahar de porto. Prajitura burete vine si ea acompaniata de feliute de portocala si kiwi. Vinul casei,  Terras do Grifo rosu, este o dovada in plus ca in orasul Porto se produce si altceva decat vinul cu acelasi nume. Cina pentru doi, fara bautura, costa in jur de 55 de euro.

Alatura-te congregatiei

clerigos
Cartierul Clerigos si turnul cu acelasi nume / Foto: Andrey Khrobostov

Pe locul fostelor magazine ale fabricii de confectii, in cartierul Clérigos, gasesti acum o retea impresionanta de baruri si petrecareti, de la studenti, pana la persoane sarite de 50 de ani – care impanzesc strazile odata cu lasarea intunericului. Galeria de Paris (Rua Galeria de Paris 56; galeriadeparis.com) este plina de rafturi pe care sunt asezate aparate de radio vintage, masini vechi de cusut si alte articole retro.  

Chiar si butoaiele din care curge Berea Sagres (1 euro) sunt in stil Jules Verne. Mai contemporan este barul  Baixa (Rua Cândido dos Reis 52; baixa.pt), unde ai la dispozitie ring de dans si poti savura cocktailuri precum Cosmo Porto (Cointreau, vin porto, fructe rosii; 6 euro.

O fundatie solida

Arte este peste tot la Fundação Serralves (Rua Dom João de Castro 210; 351-80-820-0543; serralves.pt): in gradini, unde poti admira exponate precum lucrarea de dimensiuni impresionante a lui Claes Oldenberg; in biblioteca de exceptie, unde stau aliniate carti despre bijuterii Art Nouveau sau albume de arta fotografica moderna. In muzeu sunt gazduite expozitii de arta contemporana.

Intra in Sandeman

Te-ai intrebat vreodata de ce majoritatea vinurilor PortoGraham’s, Cockburn, Taylor – au nume englezesti? Care este diferenta intre un vin porto alb, rosu sau rubiniu? Raspunsul il poti gasi in timpul unui tur insotit de ghid (4,50 euro) in pivnitele Sandeman (Largo Miguel Bombarda 3, Vila Nova de Gaia; 351-22-374-0534; sandeman.eu). Daca nu ai suficienti bani pentru o sticla de porto rosu, veche de 40 de ani (127 euro), o cutie de bomboane de ciocolata cu porto reprezinta un suvenir mult mai la indemana (10 euro).

Nu poti rata un vin bun de Porto
Nu poti rata un vin bun de Porto

Cazare in Porto

La Yeatman (Rua do Choupelo, Vila Nova de Gaia; 351-22-013-3100; the-yeatman-hotel.com) toata lumea vorbeste despre vin. Considerat un hotel de lux avand ca tematica licoarea lui Bachus, aceasta locatie veche de 82 de ani dispune de pivnita, bar, restaurant, cine tematice si chiar un centru spa pe baza de vin. O camera dubla costa aici 139 de euro.

Nu-i poti acuza pe proprietarii noului Gallery Hostel (Rua Miguel Bombarda 222; 351-22-496-4313; gallery-hostel.com) de zgarcenie. Locatia care la prima vedere poate fi confundata cu primaria, dispune de bar, salon, biblioteca, gradina si sera. Aici se organizeaza nopti de karaoke, degustari de vinuri, expozitii si tururi ale orasului. Un pat costa 20 de euro, iar o camera dubla, 50.

Citeste si: Lucruri pe care le poti face in Porto

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!