Europa

Chianti, nu doar despre vinuri

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Intinsa intre Florenta si Siena, in inima Toscanei, regiunea viticola Chianti reprezinta o imagine romantata a Italiei: asezari in care casele au acoperisuri din teracota, cine stropite cu vin de calitate si podgorii care se intind cat vezi cu ochii pe dealurile scaldate de soare.  Dar printre drumurile serpuite si colinele blande ale dealurilor din Chianti, se ascund si atractii moderne surprinzatoare. La toate acestea se adauga cantitati impresionante de vin rosu care abia asteapta sa fie baute.

Toscana, ce deliciu!
Toscana, ce deliciu!

[highlights color=”green”]Cand vine vorba despre vin… [/highlights]

Familia Antinori produce vin in regiune, din anii 1300, dar compania detinuta de ea, Marchesi Antinori, face investitii pentru viitor. In toamna anului 2012, a fost inaugurata o noua facilitate pentru producerea vinului, cu o arhitectura impresionanta, numita Antinori nel Chianti Classico. Iar in luna martie 2013, complexul din sticla si otel, a fost deschis pentru public, aici organizandu-se circuite turistice, cu durata de 1 ora, la pretul de 20 euro. Daca iti faci rezervare, vei avea sansa sa participi la o “excursie” care incepe in pivnita locatiei si se termina in camera de degustare, incastrata in sticla. Tot aici se afla si un mic muzeu in care sunt expuse opere de arta si artefacte cu tematica viticola, printre care si o presa antica din lemn, al carui design ii apartine lui Leonardo da Vinci.

Familia Antinori
Familia Antinori

[highlights color=”green”]Frumusetea la ea acasa in Panzano[/highlights]

O mica asezare cocotata pe un deal poate reprezenta o locatie mai putin obisnuita pentru a gasi tot ce e mai nou in materie de moda, dar la magazinul specializat in articole din pielarie, Verso x Verso, din micul oras Panzano din Chianti, exact asta te asteapta. Chiar si mai surprinzator este faptul ca toate hainele si accesoriile expuse, pot fi facute pe comanda. Ti-ar placea varful rotund sau patrat la pantofii executati manual, de culoarea caramelului? Sau ce-ai zice de jacheta din piele de capra, de culoarea orange, creatie a designerului scolit in stil florentin? Dupa ce-ai dat comanda, fa o plimbare pe aleile cu piatra cubica ale acestui oras medieval si bucura-te de imaginile unice ale apusului de soare.

Castelul din Panzano
Castelul din Panzano
[/nextpage]

 

[nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”green”]Cina la Dario[/highlights]

Ramai in Panzano pentru a lua parte la festinul carnivor care incepe odata cu lasarea serii la Officina della Bistecca, restaurant detinut de cea de-a opta generatie de macelari Dario Cecchini. O atmosfera joviala se raspandeste in aceasta locatie in care preparatele de carne sunt pregatite in cele mai diverse feluri, de la biftec tartar pana la friptura la gratar in stil Panzanese. Aici chiar si cartofii copti sunt acompaniati de delicioasa slanina “lardo”, supranumita untul din Chianti. Dar atractia serii este bistecca alla Fiorentina, prezentata de Dario insusi, care poarta fripturile enorme desupra capului, asemenea unor trofee. Cina, inclusiv vinul, apa si grappa costa 50 de euro si e recomandat sa iti faci rezervare dinainte.

Officina della Bistecca

[highlights color=”green”]Prin piata [/highlights]

Greve din Chianti este principalul oras din regiune si gazda pietei de dimineata, care se organizeaza aici in fiecare zi de sambata. In Piazza Matteotti, piata principala a orasului, ai sansa sa colinzi standurile care inconjoara monumentul lui Giovanni da Verrazzano, a carui fosta proprietate imobiliara se afla in apropiere. Cateva mici magazine cu obiecte de artizanat te asteapta sa le treci pragul, sub frumoasele arcade ce inconjoara piata. Nu rata La Bottega dell’Artigianato, unde gasesti cosuri impletite manual si tocatoare de bucatarie din lemn de maslin, sau Antica Macelleria Falorni, o macelarie cu arome aparte, care vinde salumi traditional, in aceeasi locatie, incepand din secolul 18.

Greve
Greve

[highlights color=”green”]O lectie de istorie  [/highlights]

Daca vrei sa afli mai multe despre istoria viticola a regiunii Chianti, fa o vizita la Museo del Vino (taxa de intrare este de 5 euro, iar pentru weekend e bine sa iti faci rezervare), unde majoritatea exponatelor te asteapta in fostele pivnite ale locatiei. Colectia include prese de vin manuale, dispozitive rudimentare de imbuteliere si alte unelte vechi cu specific viticol. Dar si mai interesant este faptul ca despre aceasta zona se crede ca are legatura cu unul dintrei cei mai faimosi exploratori din lume, Amerigo Vespucci, cel dupa care a fost numita America.

[highlights color=”green”]Un pranz lichid  [/highlights]

Coboara in pivnita de la Le Cantine di Greve din Chianti pentru un pranz usor, constand in produse traditionale. Incepe cu un pahar de vin, alegand din multitudinea de soiuri distribuite de instalatii de ultima generatie, care pastreaza calitatea vinului si dupa ce sticlele sunt deschise. Incearca Tignanello, unul dintre soiurile originale Super-Toscane, sau fa comparatie intre Chianti Classico din diferite podgorii, folosind un sistem simplu, complet automatizat: introdu un card procurat la intrare (minimum 10 euro), apasa butonul corespunzator vinului pe care il doresti si licoarea iti va fi livrata in pahar. Atunci cand gasesti soiul preferat, aseaza-te la o masa printre arcadele din caramida si piatra si ia-ti si un panino umplut cu salami (3 euro) sau un platou cu sandvisuri cu branza pecorino si prosciutto (6 euro). Incheie festinul testand uleiurile de masline din partea locului sau traditionala grappa.

[highlights color=”green”]Iubeste arta[/highlights]

La capatul unui drum de tara prafuit, se afla micul catun Castello di Ama (cu o populatie de numai 4 locuitori), un loc unde nu te-ai astepta sa gasesti un muzeu de arta contemporana. Putinele cladiri aratoase ale acestui “oras” alcatuiesc in prezent vinaria Castello di Ama, una dintre cele mai frumoase din Chianti. Colectia de aici include exponate permanente unicat, iar in cele doua ore cat dureaza turul cu ghid (35 de euro, cu rezervare prealabila) beneficiezi si de sansa de a degusta uleiul de masline din productia proprie si prestigioasele vinuri ale producatorului Marco Pallanti.

Castello di Ama
Castello di Ama

[highlights color=”green”]O cina traditionala [/highlights]

La apusul soarelui, e timpul sa iei cina la Mangiando Mangiando, o mica locatie aflata in piata principala din Greve, care foloseste numai ingrediente proaspete, procurate de la fermele din apropiere. La mesele frumoas aranjate, poti savura crostini cu branza de capra, iepure umplut si paste precum taglierini cu sos suculent din carne de porc. La desert, incearca combinatia clasica de cantuccini crocant cu vin dulce, santo. Cina pentru doua persoane costa in jur de 50 de euro.

[highlights color=”green”]Distractie cat cuprinde[/highlights]

Chianti are putine optiuni in ce priveste viata de noapte, dar exceptie face La Birroteca di Greve, un pub unde poti savura bere traditionala italiana. De la mesele de afara poti admira o piata mare si noua biblioteca moderna a orasului; inauntru se aud hituri din anii ’50. Cele 8 robinete din pub iti servesc printre altele bere Marruca produsa de beraria toscana Birra Amiata si Rodersch de la Birrificio Bi-Du, de langa Como.

La Birroteca di Greve
La Birroteca di Greve

[highlights color=”green”]Delicii create manual  [/highlights]

Orasul Castellina din Chianti reprezinta un amestec fascinant de teracota si piatra, completat de un coridor boltit care trece printre zidurile medievale ale acestei asezari. Tot aici se afla insa si L’Antica Delizia, o gelaterie, recunoscuta printre cele mai bune din Toscana. Vino sa alegi din multitudinea de arome, intre care se regasesc si unele mai ciudate precum ricotta si para, sau ghimbir cu ciocolata neagra. Apoi bucura-ti ochii cu expozitia Luciei Volentieri, o artista din Toscana printre ale carei lucrari se regasesc sculpturi din fier, picturi in acuarela si basoreliefuri delicate, create din ceramica. Daca magazinul din incinta este deschis, ai sansa sa admiri frumoasele exponate de aproape.

Oraselul Castellina
Oraselul Castellina

[highlights color=”green”]Comori ingropate [/highlights]

In mijlocul orasului Castellina se afla o fortareata impresionanta din stanca, cu un turn inalt cu creneluri, construit in Evul Mediu, in scop de aparare. In prezent, in interiorul structurii au loc numai procesiuni pasnice, aici aflandu-se Muzeul arheologic Chianti Senese (taxa de intrare este de 5 euro), unde sunt expuse artefacte antice, descoperite in urma excavatiilor din zona, printre care multe provenind din asezarile etrusce, descoperite pentru prima oara acum mai bine de un secol. In apropiere se afla colina Monte Calvario.

[highlights color=”green”]Frumusetea sculptata [/highlights]

La jumatate de ora de mers cu masina din Castellina, se afla Parcul sculpturilor din Chianti, ascuns printre dealuri bucolice, acoperite de podgorii si plantatii de maslini si unde privelisti magnifice ti se desfasoara inaintea ochilor, la fiecare curba a soselei.  Dar odata ajuns in acest loc de vis cu o suprafata de aproape 7 hectare (taxa de intrare este de 7,5 euro), descoperi tot ce poate fi mai frumos, la pas. Nu ai altceva de facut decat sa urmezi cararea lunga de 800 de metri, care trece prin padure si care te poarta pe langa 20 de sculpturi bizare, realizate intr-o multitudine de materiale si stiluri. De-a lungul drumului, vei trece printr-un labirint in marime naturala, alcatuit din cuburi din sticla si pe sub un pod din placi de mozaic de un albastru stralucitor, care in zilele senine incadreaza cum nu se poate mai frumos linia orizontului, avand Siena in fundal.

Parcul sculpturilor din Chianti
Parcul sculpturilor din Chianti

[highlights color=”red”]Cazare[/highlights]

Cuibarita intre dealurile ce inconjoara orasul Greve, Villa Vignamaggio (Via Petriolo 5, Greve in Chianti; vignamaggio.it; preturi de la 150 euro) este o locatie care dispune de 9 camere, intr-o vila de culoare roz, ce deateaza din secolul 14. In jurul ei, exista si apartamente renovate, gazduite de foste ferme, doua piscine, un teren de tenis, un restaurant si un bar.

Villa Bordoni (Via San Cresci 31/32, Località Mezzuola, Greve in Chianti; villabordoni.com; preturi de la 170 euro) dispune de 11 camere, intr-o vila rustica, recent renovata, datand din secolul 16 si aflata langa orasul Greve. Decorul de aici este insa mai mult romantic decat rustic, cu terase private, baldachine si aperitive nocturne.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!