Europa

Ce poti face gratis in Milano

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Intr-o tara renumita pentru cat de scumpa este, precum Italia, orasul Milano nu face nici el exceptie. In timp ce anumite destinatii din “Cizma”, au ceea ce se cheama sezon de varf si extra-sezon, altele reprezinta o atractie tot timpul anului, iar preturile nu variaza nici ele foarte mult. Cele trei mai importante – Roma, Florenta si Venetia – intra in aceasta ultima categorie, datorita popularitatii lor ca si destinatii turistice. Milano intra si el in aceasta categorie, dar nu neaparat pentru turism, ci mai degraba pentru statutul pe care il are, de principal centru bancar si de afaceri al Italiei.

In ciuda faptului ca Milano este in mod obisnuit mai plin de oameni de afaceri si bancheri decat de turisti, exista totusi multe motive pentru care acest oras poate fi inclus pe lista de prioritati a pasionatilor de calatorii – daca nu pentru incredibila sa catedrala, atunci pentru una dintre capodoperele lui Leonardo da Vinci, sau poate pentru faptul ca este un excelent centru comercial situat aproape de lacuri. Indiferent ce te poarta catre Milano, daca nu ai fonduri nelimitate la dispozitie pentru a le cheltui pe perioada sederii tale in acest oras, atunci consulta aceasta lista de lucruri ce pot fi facute gratis si care te va ajuta sa nu ratezi obiectivele ce trebuie vazute in Milano.

In plus fata de acestea, in lista se mai regasesc si variante care, chiar daca nu sunt gratuite, reprezinta o afacere buna.

Milano intotdeauna gratis

Obiectivele enumerate mai jos nu costa nimic, indiferent de perioada cand vizitezi orasul Milano – ele sunt gratuite tot timpul anului.

Domul din Milano – Intrarea la catedrala simbol a orasului Milano este gratuita, dar daca vrei sa vezi tezaurul, trebuie sa platesti 1 euro. In plus, acesta este un refugiu excelent atunci cand afara fie este prea cald, fie ploua.

milano domul
Domul din Milano. Foto: Xantana

Castello Sforzesco – Vechiul castel adaposteste acum cateva muzee si galerii de arta, majoritatea dintre ele percepand taxa de intrare, dar plimbarea in imprejurimile castelului este gratuita.

Parcurile din Milano – Milano nu este vestit pentru spatiile sale verzi, dar are cateva parcuri relativ mari, chiar in centrul orasului. Cand vremea e frumoasa, ele sunt pline de localnici si turisti deopotriva, iar in timpul verii, gasesti adesea aici reprezentatii muzicale sau de alt gen (in special in Parco Sempione, in spatele Castelului Sforzesco).

Uitatul in vitrine – Nu sunt multi cei care isi permit cu adevarat sa cumpere ceva in faimoasele districte comerciale din Milano, cum ar fi Quadrilatero d’Oro sau Brera, dar hoinaritul pe strazile unde sunt aliniate unul langa altul magazine ale creatorilor de moda este un bun prilej atat pentru a casca ochii in vitrine cat si pentru a privi trecatorii.

Galleria Vittorio Emanuele II – Aceasta frumoasa cladire plina de magazine se afla chiar langa Dom si, desi cumparaturile sunt scumpe aici, te poti plimba prin ea si admira arhitectura de-a dreptul fantastica (gandeste-te numai cum ar fi ca toate mall-urile sa arate asa!). De asemenea, daca esti intimidat la gandul de a intra intr-unul dintre magazinele designerilor renumiti din Quadrilatero d’Oro, s-ar putea sa te simti mult mai confortabil, intrand intr-un magazin Prada din incinta galeriei.

Galleria Vittorio Emanuele II
Galeria Vittorio Emanuele II. Foto: dengsongquan

Invarteste-te pe mozaicul Bull’s Balls – In timp ce te afli in Galleria, nu rata sansa de a te incarca cu o farama italiana de noroc. In centrul mall-ului se afla patru  placi din mozaic – pe una din ele, reprezentand un taur cabrat, exista o gaura unde ar trebui sa fie organele sale genitale. Traditia superstitiilor italiene spune ca aduce noroc sa te invarti pe un picior pe testicolele taurului. Nu stii cum se face? Uita-te la altii si vei vedea ce si cum, si mai mult ca sigur nu doar o data.

Palazzo Reale – Acest “Palat Regal” a fost candva centrul guvernarii din orasul Milano; el a fost partial daramat pentru a construi Domul si, desi nu arata atat de impresionant, el dateaza dinaintea vechii catedrale. In cladirea sa se afla acum un birou de turism, asa ca merita oricum sa te opresti aici si poti face si un tur gratuit al muzeului palatului, unde la etajul doi, se afla un fost teatru.

[/nextpage][nextpage title=”Pagina 2″ ]

Muzeul Villa Belgiojoso Bonaparte – Aceasta mareata fosta resedinta privata este acum un muzeu in care sunt expuse opere de arta din secolele 18 si 19 – si da,  cuvantul “Bonaparte” din numele muzeului se refera la Napoleon si familia sa, care au locuit candva aici.

Cimitirul Monumental – Cimitero Monumentale se afla in partea de nord a centrului orasului, langa gara Garibaldi, iar daca iti plac cimitirele, poti face un popas aici. Este destul de mare si are cateva morminte vestite – locuitorii de vaza ai orasului sunt toti ingropati in “Famae Aedes” (Casa Faimei).

Acvariul din Milano – “Acquario” in italiana nu se remarca prin mare lucru atunci cand e comparat cu acvariile de top din lume (in special, pentru ca orasul Milano nu se afla pe apa) si este destul de mic, dar cu toate astea, este o atractie amuzanta si gratuita. Plus ca se afla intr-o cladire cu un aspect foarte cool.

Calul lui Leonardo da Vinci – Milano este renumit pentru “Cina cea de taina” a lui da Vinci, dar aceasta enorma statuie poarta tot semnatura geniului sau – si poate fi vazuta pe gratis. Este cea mai mare statuie ecvestra din bronz din lume si are la baza schitele pe care Leonardo da Vinci le-a facut spre sfarsitul secolului 15.

Santa Maria delle Grazie – Poate nu ai auzit despre aceasta biserica, dar daca descoperi ca ea se afla langa cladirea care adaposteste “Cina cea de taina”, s-ar putea sa-ti devina familiara. Daca vrei sa vezi capodopera lui da Vinci trebuie sa scoti bani din buzunar – dar vizitarea bisericii este absolut gratuita.

Santa Maria delle Grazie
Santa Maria delle Grazie

Vizitarea altor biserici – Strazile din centrul orasului Milano arata la prima vedere de parca aici s-ar afla numai banci si magazine, dar exista biserici ascunse ici si colo, iar la majoritatea, intrarea este libera. Exista vreo capodopera inauntrul lor? Poate ca nu  – dar arta si arhitectura lor sunt o incantare pentru ochi. Demne de retinut sunt Basilica di Sant’Ambrogio (una dintre cele mai vechi din Milano si care poarta numele sfantului patron al orasului), San Simpliciano (inauntrul sau se afla singurele ruine romane din oras) si San Bernardino alle Ossa (o biserica mica cu un si mai mic dar foarte interesant osuar).

Obiective care sunt gratuite vinerea dupa ora 2 dupa-amiaza – Nu exista o lista de atractii din aceasta categorie, batuta in cuie, dar unele dintre muzeele si galeriile de arta din Milano, care percep de obicei taxa de intrare, sunt gratuite dupa ora 14 in zilele de vineri, in timp ce altele pot fi vizitate fara bani in alte zile ale saptamanii. Asta inseamna ca ai mai putin timp la dispozitie pentru a le vizita si poti sa nimeresti peste cozi mari, dar si ca nu platesti nimic ca sa intri inauntru. Cateva dintre obiectivele care intra in aceasta categorie sunt Muzeul Unificarii (Risorgimento), Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Arheologie si Muzeul din incinta Castelului Sforzesco.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

Milano, uneori gratis

Atractiile turistice de mai jos percep de obicei taxa de intrare, dar exista anumite momente ale zilei sau zile in timpul saptamanii, cand poti merge sa le vizitezi gratis. Ca si bonus, toate aceste obiective sunt destul de ieftine, chiar daca nu le vizitezi atunci cand sunt in totalitate gratuite.

Muzeul de Arheologie – Muzeul de Arheologie din orasul Milano se afla in incinta unei foste manastiri datand din secolul 9, desi o parte a colectiei sale se afla intr-unul din muzeele din Castelul Sforzesco. In locatia principala, vei gasi piese istorice din era romana, precum si exponate grecesti si etrusce. Si toate astea pentru numai 2 euro. (Intrarea la muzeu este gratuita in zilele de vineri, dupa ora 14).

Muzeul Unificarii Italiene – Italia ca natiune unificata este un concept relativ nou, iar Museo del Risorgimento spune toata aceasta poveste. Muzeul acopera perioada care incepe cu prima incercare a lui Napoleon de cucerire si stapanire a Italiei unificate, de la sfarsitul secolului 18, iar printre altele aici poti vedea primul steag italian. Intrarea este numai 2 euro si gratuita in dupa-amiezele de vineri, dupa ora 14.

Muzeele din incinta Castelului Sforzesco – Intrucat exista cateva muzee distincte adapostite de Castelul Sforzesco, e mai bine sa-ti procuri un bilet combinat care iti permite accesul la toate, decat sa platesti bilete individuale pentru fiecare in parte. Pentru 7 euro vei putea vizita toate muzeele din castel, sau daca vrei sa te concentrezi pe unul anume, vei scoate din buzunar 3 euro. Un punct de atractie il reprezinta ultima sculptura a lui Michelangelo din Pinacoteca del Castello Sforzesco, dar mai gasesti un muzeu cu piese de mobilier, unul cu arta antica si unul al instrumentelor muzicale. (Intrarea este libera vinerea dupa ora 14)

Muzeul de Istorie Naturala – Museo Civico di Storia Naturale din orasul Milano are toate lucrurile pe care te astepti sa le gasesti intr-un muzeu de istorie naturala, inclusiv oase de dinosaur si figuri de animale, care nu necesita prea multe explicatii (ceea ce e un lucru bun, din moment ce totul este in limba italiana). Te costa 3 euro sa intri si se afla chiar langa marile Giardini Pubblici (gradini publice), asa ca poti combina usor cele doua opriri. (Intrarea este libera vinerea dupa ora 14 si in fiecare zi, cu o ora inainte de inchidere)

Muzeul de Stiinte Naturale
Muzeul de Stiinte Naturale

Milano, aproape gratis

Presupunand ca ai ceva bani de cheltuiala pe durata sederii tale in Milano, ai aici cateva propuneri de lucruri cu adevarat ieftine de facut si care merita toti banii.

Ascensiunea pe acoperisul Domului – Chiar daca ti-e frica de inaltimi, o plimbare pe Domul din Milano este intotdeauna o incantare. Cate alte biserici iti permit accesul pe acoperisul lor? Unii considera ca pretul de 6 euro platit pentru a lua ascensorul care te duce in varful constructiei este prea mare (poti urca pe scari pentru numai 4 euro, daca preferi), dar este o oprire cu adevarat memorabila.

Turnul Branca – Daca vrei sa arunci o privire asupra orasului dintr-un alt unghi, Turnul Branca din Parcul Sempione a fost redeschis in anul 2002, asta dupa ce a fost inchis timp de 30 de ani. Urcarea pana in varf costa 4 euro.

Pinacoteca di Brera – Pentru cei 5 euro platiti pe biletul de intrare, se pare ca muzeul de arta Brera nu ar trebui inclus pe lista de “aproape gratuitati”. Dar galeria e cu adevarat minunata si expune cateva lucrari usor de recunoscut daca ai participat vreodata la cursuri de istoria artei.

Pinacoteca di Brera
Pinacoteca di Brera

Turul Muzeului La Scala – Daca nu esti un mare fan al operei, atunci idea de a plati un pret destul de piperat pentru o reprezentatie la Opera Scala din Milano, nu-ti va surade cu siguranta. Daca esti totusi curios sa vezi cum arata, poti arunca o privire (si chiar lua loc pentru un moment intr-una din lojele din catifea rosie) vizitand muzeul Operei. Biletul costa 5 euro.

La Scala
La Scala

Planetarium – Langa Giardini Pubblici si Muzeul de Istorie Naturala din Milano se afla Planetariul. Intrarea costa 3 euro, dar poti patrunde inauntru numai daca in program este inclus vreun eveniment. Afla mai multe informatii la unul din birourile de turism.

Mananca aproape gratis in Milano – Prin simpla cumparare a unei bauturi la unul din multele baruri si restaurante din Milano care servesc aperitivo, poti beneficia de buffet complet pentru niciun ban in plus. Unele locuri au o oferta mai buna decat altele, asa ca arunca un ochi pentru a vedea ce e disponibil, inainte de a te aseza la masa si a comanda ceva de baut. Oricum, nu include in planul tau 3-4 ture la locul unde se serveste mancarea, fara a comanda cateva bauturi.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!