Kusadasi, statiunea aflata pe coasta egeeana a Turciei, se bucura de avantajul de a fi la numai o aruncatura de bat de numeroase atractii turistice. Printre acestea, siturile istorice din Efes, Miletos si Priene, sau asezarea in care se produce vin grecesc, pe nume Sirince. Nu uita de parcul national Dilek, o zona in care traiesc specii protejate de plante si animale.
Inceputurile crestinismului, acum 1000 de ani, au o legatura puternica cu aceasta regiune. Multi istorici spun ca orasul roman Ephesus este locul unde Sf. Ioan si-a scris Psalmii, iar undeva pe dealurile verzi din Selcuk, se afla casa Fecioarei Maria, despre care se crede ca a murit aici. In apropiere, dar rar mentionata in ghidurile turistice, se afla grota celor sapte adormiti. Crezi sau nu in miracole, este imposibil sa ratezi aceasta pestera, odata ajuns in zona.
Desi mai exista o grota a celor sapte adormiti in Iordania, cea de langa Efes este considerata de catre multi istorici, a fi cea originala. Cu mii de ani in urma, Efes era al doilea oras ca marime al Imperiului Roman, iar crestinii erau persecutati. Ei organizau intalniri secrete de rugaciune, dar de fiecare data cand erau descoperiti sau tradati, acestia erau ucisi din cazua convingerilor lor.
Cei sapte adormiti erau sapte tineri barbati care credeau cu putere in crestinism si care au fost adusi in fata lui Decius, conducatorul din acea perioada, pentru a da explicatii cu privire la actiunile lor. In urma refuzului acestora de a se cai pentru faptele savarsite, el i-a inchis intr-o grota, sperand ca lipsa mancarii, a apei si a luminii naturale, ii va omori.
Acestia au adormit insa si s-au trezit circa 200 de ani mai tarziu, pe strazile din Efes, mirandu-se de schimbarile produse in oras, de existenta bisericilor si de libertatea de care se bucurau crestinii. Ei au trait de atunci in liniste si au si murit pana la urma, doar pentru a fi ingropati in aceeasi grota in care au dormit somnul lung de sute de ani.
Episcopul din Efes a amintit prima oara despre legenda lor in anul 481 e.n., dar ea apare si in Islam, scrisa in Qur’an (Surah 18, versetul 9-26). Povestea difera in sensul ca aici apare si un caine care i-a insotit si care statea de paza la intrarea in grota, indepartand pe oricine incerca sa intre inauntru.
Desi in prezent este interzisa intrarea in grota, vizitatorii pot vedea in interiorul ei si pot vizita biserica construita pe terenul de deasupra pesterii. Artefacte interesante sunt expuse, printre care felinare si pietre cu diferite insemnari, scoase la iveala in urma sapaturilor din anul 1930. Aici exista si alte morminte, deoarece mult timp dupa moartea celor sapte adormiti, grota a devenit loc de ingropaciune si pentru alti crestini. Istoricii suspecteaza de asemenea faptul ca si paganii s-au alaturat credintei crestine, gratie descoperirii de artefacte pagane.
Pentru a ajunge la grota, mergi in centrul orasului Selcuk si de aici, urmareste indicatoarele.
Add Comment