Mancarea thailandeza este cu siguranta cel mai bun produs de export in materie de cultura, al Thailandei. Proaspata si plina de savoare, mancarea din aceasta tara este bine cunoscuta in intreaga lume – motivele fiind cat se poate de bine intemeiate.
Trasatura cea mai definitorie pentru mancarea thailandeza este reprezentata de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sarat si dulce. Toate preparatele trebuie sa includa aceste patru arome. Unele combinatii pot fi greu de digerat pentru straini: smoothie sarate din fructe, sau condimente picante presarate peste felii de mango sunt cateva exemple de asocieri, cu care cei nefamiliarizati cu astfel de gusturi, nu vor stii ce sa faca. Tot ce trebuie sa faci este sa accepti aceste experimente si sa fii atent la echilibrul delicat al aromelor.
Sa incepem cu inceputul
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a te familiariza cu mancarea thailndeza inainte de a pleca in vacanta in aceasta tara, este acela sa mergi la unul sau doua restaurante thailandeze bune si sa incerci cateva mancaruri din meniu. Astfel, te vei obisnui cu mancarurile populare in randul turistilor care vin in Thailanda si te vei putea descurca mult mai bine sa comanzi la un restaurant, odata ajuns in aceasta tara exotica. In plus, mancarurile thailandeze servite in strainatate sunt de obice mai putin picante decat cele servite in Thailanda, asa ca poti sa iti verifici si toleranta la condimente, cu aceasta ocazie.
Mancarurile favorite ale turistilor straini
Daca ajungi sa cunosti cateva dintre mancarurile preferate ale turistilor, vei avea o cat de cat consistenta in materie de gastronomie; preparate precum curry rosu si verde, pad thai sau tom kha se regasesc in general in orice meniu destinat turistilor care vin in Thailanda. Odata familiarizat cu ele, poti explora si alte mancaruri regionale, mai putin cunoscute. In cele ce urmeaza ai o lista cu explicatii despre felurile de mancare populare in Thailanda:
Pad thai: Aceasta mancare cu taitei din orez, oua, alune, peste, sos de soia si fasole este un preparat thailandez de baza. Ardeiul iute rosu fac mancarea picanta, dar in cele mai multe cazuri, tu esti cel care decizi cat de “hot” vrei sa o faci. Aceasta este cu siguranta o mancare cu care poti incepe festinul culinar, intrucat este suficient de “straina” pentru a-ti fi nefamiliara, dar in general, pe placul multora. Metaforic vorbind, daca pad thai ar participa la un concurs de frumusete, ar castiga cu siguranta titlul de Miss Congeniality.
Curry: “Curry,” prin definitie, inseamna condimente amestecate la un loc, sub forma de sos. Potrivit aceste definitii, sosul pentru spaghete este un curry, asa ca nu trebuie sa te nelinistesti. Ceea ce distinge curry-urile thailandeze de celelalte sosuri, este laptele de cocos, care adauga dulceata si confera un aspect cremos mancarii. Exista mai multe curry thailandeze, dar in cele ce urmeaza ne vom concentra pe cele rosii si verzi. Ambele sunt aproape intotdeauna servite ca o supa cu legume si carne, acompaniate de un bol cu orez. Curry rosu este facut de obicei cu ardei iute rosu si este destul de picant, iar curry verde se prepara cu ardei iute verde si, desi la fel de picant, este mai dulce. Busuiocul si frunzele de lime adauga un plus de savoare.
In afara de rosu si verde, vei gasi si curry Massaman, penang, galben si khao soi.
Tom kha: O supa minunata din nuca de cocos, servita cu pui (“gai”). Principalele arome, in afara de nuca de cocos sunt lemongrass si galangal (un fel de ghimbir). Se mai adauga frunze de lime, ardei iute, ciuperci si sos de peste. Ca si pad thai, tom kha este un fel de mancare favorit, gratie unicitatii sale, neavand totusi nimic nefamiliar in el. De asemenea, nu este nici foarte picant.
Tom yum: Alta supa comuna in Thailanda – tom yum – are un gust acru si picant. De obicei se face cu creveti, dar se poate folosi si pui sau alte feluri de carne. Are multe dintre ingredientele supei tom kha, lipsind totusi galangal si laptele din nuca de cocos. Din acest motiv, tom yum este mai putin dulce decat tom kha. Se serveste de obicei cu coriandru proaspat.
Acestea sunt numai cateva dintre cele mai raspandite feluri de mancare thailandeze si unele pe care le poti servi si in restaurantele cu specific thailandez de acasa. Scopul lor este sa te ajute sa patrunzi pe teritoriul mai putin familiar al bucatariei din aceasta tara.
[…] Mancarea thailandeza este desigur la ordinea zilei, dar daca ai emotii legate de experimentarea unor gusturi noi, ai la dispozitie si restaurante si cafenele care iti ofera preparate occidentale. Mancarurile thailandeze difera de la o regiune la alta; fructele de mare sunt senzationale atunci cand te afli pe plajele si insulele de aici, in timp ce porcul este carnea preferata in provinciile din nord. Vegetarienii nu vor avea probleme legate de ce pot manca, desi sosul pe baza de peste este adesea adaugat la preparatele vegetariene. De obicei, bucatarii thailandezi vor face mancarea mai putin condimentata pentru turistii straini, dar pentru mai multa siguranta, ii poti spune ospatarului cele doua cuvinte “magice”:‘mai pet’. ‘Mai’ inseamna ‘nu’, in timp ce ‘pet’ inseamna ‘condimentat’. Daca dimpotriva, iti place mancarea picanta, spune ‘pet pet!’. […]