Calea ferata Pilatus, din Elvetia, face legatura intre localitatea Alpnachstad, de langa Lacul lucerna si o statie de pe muntele Pilatus, aflata la altitudinea de 2073 m. O parte din aceasta distanta, mai exact o diferenta de nivel de 1600 m este parcursa pe o panta de 4,6 km, care este cea mai abrupta panta din lume pe care se afla o sina de cale ferata. Unghiul ei variaza intre 38 si 48 de grade, facand-o mai abrupta chiar si decat cea mai abrupta strada din lume! (Baldwin Street, din Dunedin, Noua Zeelanda)
Proiectul acestei cai ferate a fost propus in anul 1873, panta initiala fusese de numai 25 de grade iar ideea e fost rapid abandonata, fiind considerata nefezabila. Apoi, Eduard Locher, un inginer cu experienta, a proiectat un sistem unic, cu o inclinatie de 48 de grade, care impartea ruta in doua bucati. Linia de cale ferata a fost data in functiune pe 4 iunie 1889 iar pe 15 mai 1937 a fost electrificata. Initial, vagonetul putea gazdui 32 de pasageri si parcurgea distanta avand o viteza medie de 3-4 km/ora. Astazi, viteza medie a crescut la 9 km / ora, calatoria desfasurandu-se in circa jumatate de ora, dar numai in perioada mai – noiembrie, cand ruta nu e acoperita de zapada. Sinele sunt cele originale, de acum 100 de ani.
Am vazut recent aceasta calea ferata deosebita intr-unul din episoadele documentarul “Calatorii feroviare continentale de exceptie” prezentat de Michael Portillo pe Viasat History. Privelistea pe parcursul traseului este fantastica , asa ca recomand celor care ajung in Lucerna sa faca o calatorie cu acest tren.
Am fost, am văzut, am experimentat. Este o experiența colosala ! O recomand cu caldura, e unica !