Transportul in Alaska
Cu atat de multe zone din Alaska nedezvoltate si inaccesibile pe sosele (sau greu de navigat pana la ele), transportul in cel de-al 49-lea stat american ridica numeroase probleme. Necesitatea luarii hidroavioanelor pana in destinatiile cele mai indepartate poate face ca aventura sa devina foarte costisitoare. Daca trenul este o optiune extrem de pitoreasca, trebuie sa stii ca liniile de cale ferata sunt numai 2 in Alaska, una dintre ele fiind turistica si masurand 108 kilometri. Transportul cu autobuzul nu este foarte flexibil si aceste mijloace de transport circula de regula numai in perioada cuprinsa intre lunile mai si septembrie. Sistemul de autostrazi este decent, mai ales in jurul orasului Anchorage.
Croaziere: Cel mai popular mijloc de a vizita Alaska este la bordul unei nave de croaziera. Navigand de la sfarsitul lunii aprilie pana in septembrie, croazierele din Alaska se concentreaza cu precadere asupra Pasajului Interior, cele mai cunoscute opriri avand loc in Ketchikan, Skagway, Juneau si Glacier Bay. Unele vase ajung pana la insula Kodiak, iar unele chiar si pana in Aleutine, pe ruta dintre Pacific si Asia. Majoritatea croazierelor organizate in Alaska fac excursii dus-intors din Vancouver sau Seattle, sau numai dus, intre Seward si Vancouver. Cele mai mari nume in materie de croaziere – Princess, Carnival, Celebrity, Holland America, Norwegian Cruise Line si Royal Caribbean – ofera calatorii in zona in conditii de confort la cele mai inalte standarde, fiind capabile sa transporte intre 1000 si 3000 de pasageri.
Daca gandul unui vas mare de croaziera iti da fiori, ai numeroase optiuni de vase de dimensiuni mai mici. Lindblad Expeditions pune accent pe educatie la bordul acestui vas cu o capacitate de 62 de pasageri, personalul fiind alcatuit din naturalisti, un specialist subacvatic si un instructor in tainele fotografiei. Alta optiune ar fi American Safari Cruises, care ofera croaziere eco la bordul unor iahturi de lux, cu o capacitate intre 12 si 86 de pasageri. Ceea ce le face si mai atragatoare pentru turisti este faptul ca aceste vase mici pot vizita porturi in care mega-navele nu pot patrunde. Pitorescul oras de pescari Petersburg, cu combinatia sa de culturi norvegiene si Tlingit, este accesibil numai cu vase de dimensiuni mici si iti ofera un refugiu din calea porturilor mari populate, super-aglomerate in sezon.
Barci inchiriate: Daca va strangeti laolalta intre 3 si 20 de prieteni (cu cat mai multi, cu atat mai putin cheltuieli), inchiriati o barca. Exista optiuni diverse, de la doua sau trei nopti pana la o saptamana sau mai mult si toate au incluse in pret bucatar si capitan. Apeland la un astfel de mijloc de transport ai sansa unui itinerariu flexibil si a unei croaziere mult mai intime. Calatoreste din Seattle pana in Sitka sau negociaza cu capitanul o ruta mai complexa (exploreaza de exemplu golfuletele din jurul orasului Juneau sau calatoreste de la Sitka la Ketchikan). Excursiile pot include plaja si plimbari prin padure, pescuit, plimbari cu caiacul, scufundari cu costum umed, admirarea balenelor si vizite la izvoare cu apa termala si cascade. Tot ce ai nevoie pentru aceasta calatorie este la bordul navei. Daca vrei sa vii cu berea si gustarile tale, nu are nimeni nimic impotriva. Propunerea de fata poate fi una scumpa, in functie de perioada in care mergi. Fa o vizita pe AlaskaCharterBoat.com pentru a vedea ofertele.
Feribotul: O a treia optiune pe mare este sistemul de feriboturi Alaska Marine Highway sau Blue Canoes. Serviciul opereaza tot timpul anului si are in compunere 11 nave (174 – 600 pasageri) care fac legatura intre 35 de comunitati – de la Bellingham in statul Washington pana in Skagway si Aleutine – mii de mile nautice. Infiintat acum mai bine de 40 de ani, acest sistem ofera calatorii pitoresti si transport intre porturile din Alaska. Cumpara un bilet pentru o calatorie intre doua porturi, da-te jos si stai cateva zile, apoi ia urmatorul feribot care trece prin zona. Pe feriboturile standard poti sa iti iei cu tine caiacul, bicicleta, vehiculul – care poate fi masina, camion, ATV sau motocicleta – si chiar si cainele. Cei care vin cu cortul si pasionatii de plimbari vor gasi aceasta modalitate ideala pentru a ajunge in zone mai putin accesibile de pe coasta Alaskai, unde privelistile sunt fantastice. Poti rezerva o cabina cu toate facilitatile sau poti apela la sacul de dormit, chiar direct pe punte daca vrei. Ai la dispozitie mese calde, dar poti sa iti aduci si mancarea si bautura ta la bord. Nu exista frigidere, dar exista cuptoare cu microunde si masini cu gheata.
Avionul: Pentru a ajunge in destinatiile cele mai atractive din Alaska, de multe ori ai la dispozitie numai avionul. Alaska Airlines este principala linie aeriana din statul american, deservind in jur de 20 de destinatii si avand zboruri catre insulele Aleutine, Nome, Sitka si catre zona petroliera Prudhoe Bay din Nordul Indepartat.
Pentru a ajunge in zonele si mai indepartate, care necesita aterizarea pe apa sau pe gheata, inchirierea unui hidroavion este singura solutie. Tariful in cazul acestor aparate de zbor se aplica pe ora. De exemplu, compania Alaska Air Taxi iti pune la dispozitie un avion Cessna 206 cu 5 locuri la pretul de 500 de dolari pe ora.
Pentru turisti se organizeaza si excursii aeriene (cu avionul sau elicopterul) care te vor purta peste ghetari (Wrangell Mountain Air ofera tururi de cate 35 de minute peste ghetarul Kennicott Glacier) sau pe muntele McKinley (K2 Aviation organizeaza excursii de cate o ora).
Trenul: Desi este o optiune intrucatva limitata, calatoria cu trenul in Alaska iti ofera una dintre cele mai minunate modalitati de a vedea aceste locuri. Cu ghid inclus in pretul biletului, ai sansa unica sa admiri viata salbatica, pe masura ce treci pe langa lacuri, rauri si munti. Vagoanele speciale cu cupola de sticla, apartinand trenului Denali Star, care merge de la Fairbanks la Anchorage, iti ofera privelisti panoramice incredibile. Unele trenuri dispun si de vagon restaurant.
Exista doua optiuni de calatorie pe calea ferata. Alaska Railroad leaga orasele Seward de Anchorage (4,5 ore); Anchorage de Parcul National Denali (la poalele muntelui McKinley, 8 ores) si Anchorage de Fairbanks (12 ore). Trenul circula zilnic de la mijlocul lunii mai pana la mijlocul lunii septembrie, iar pe timpul iernii, numai in weekend. A doua optiune este White Pass & Yukon Route Railroad, care ofera o varietate de excursii de o zi, printre care White Pass Summit Excursion.
Masina: Sofatul in Alaska iti ofera cea mai flexibila modalitate de calatorie – dar si cea mai mare “consumatoare” de timp. Orasele Anchorage si Fairbanks au cel mai bun sistem de drumuri si intregul stat poate fi strabatut de la nord la sud (cel putin in lunile de vara) pe autostrada Alaska Highway, care leaga partea continentala a SUA de Prudhoe Bay de la Cercul Arctic. Distantele dintre diferitele destinatii pot fi foarte lungi, asa ca pregateste-te sa cheltui ceva bani pe combustibil. E bine sa ai la tine o roata de rezerva, cateva scule si lichide necesare pentru motor. In Alaska poti inchiria masini sau ATV-uri, iar pentru a afla informatii despre starea drumurilor, arunca o privire aici.
Autocarul: In Alaska exista cateva mici companii care deservesc principalele rute, de la Seward si Whitter, pana la Fairbanks, fie pe drumul catre Parcul National Denali (direct catre nord, spre Anchorage) sau Tok. In mod evident, calatoria cu autocarul ofera mai putina flexibilitate si necesita o pregatire prealabila constiincioasa. In orase, autocarele circula tot timpul anului, dar frecventa lor variaza in functie de sezon si de ruta. Ele pot fi de marimi mari, cu geamuri panoramice sau pot fi microbuze cu o capacitate de 15 pasageri. Printre companiile care deservesc diversele destinatii turistice din Alaska, se numara Alaska Park Connection, Homer Stage Line, Seward Bus Line si Interior Alaska Bus Line. Gray Line of Alaska ofera excursii zilnice si pachete turistice cu o durata de mai multe zile.
[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]Cazare
Cazarea in Alaska include o gama variata de oferte, de la campinguri pana la adaposturi de lux, in salbaticie, dar beneficiind de tot confortul.
Prima optiune este campingul, cel mai bun “prieten” al turistilor cand vine vorba despre o vizita in Alaska, pentru ca este ieftina. Pe teritoriul statului exista numeroase locuri de campare, de la cele elementare pana la cele dotate cu dus, toalete si bar sau restaurant. Aici gasesti o lista completa a optiunilor oferite publicului, inclusiv informatii despre taxe si facilitati. Pentru cei care dispun de mai multi bani si care vor sa ia o pauza de campare, exista hosteluri si in jur de 200 de cabane oferite spre inchiriat (pe principiul primul venit, primul servit). Aceste locatii de cazare, adesea izolate, se afla de regula pe malul lacurilor, de-a lungul coastei, in zonele alpine sau langa traseele turistice. Ele dispun de aragaz, paturi, mese si scaune si dependinte. Cei care le inchiriaza trebuie sa vina cu tot ce trebuie de acasa, de la mancare, pana la asternuturi de pat si vesela. Mai multe informatii gasesti aici.
In Alaska exista si pensiuni, cazarea variind aici de la ceva simplu – cum ar fi o camera libera in casa cuiva, in sezonul turistic – pana la casute dotate cu tot ce trebuie, oferite spre inchiriat tot timpul anului.
La capatul opus se afla locatiile de cazare de lux, in care ti se ofera mancare, bere si vin, ai la dispozitie ghid turistic, excursii cu caiacul sau la pescuit si chiar cursuri de yoga dimineata. Printre exemplele din categoria “de lux” se numara Kachemak Bay Wilderness Lodge, langa Homer si Winterlake Lodge, aflat cam la 320 de kilometri departare de Anchorage, in partea de nord, de-a lungul rutei Iditarod.
Pune in bagaj lucruri esentiale si pastreaza-te in siguranta
Cand vine vorba despre facut bagajul pentru Alaska, nu uita sa iei cu tine o pereche de cizme calduroase si impermeabile si haine de ploaie (mai ales in locuri precum Ketchikan, unde aversele se produc cu repeziciune si putere). Pune pe tine mai multe straturi de haine, pentru ca vremea se schimba de la la un momnt la altul. Elementul cel mai important este insa sprayul impotriva insectelor, pentru ca tantarii reprezinta o adevarata amenintare aici.
Cu anumite regiuni care beneficiaza de atat de mult soare, protectia solara este si ea indispensabila. Binoclul si un extra card de memorie sau baterii pentru camera foto intregesc lista. Daca vrei sa traiesti experiente si mai intense, echipamentul pentru excursii si/sau campare, devine si el important.
In ce priveste siguranta personala, cea mai mare teama a turistilor este legata de atacul ursilor. Vestea buna este ca aceste atacuri sunt foarte rare – in cea mai mare parte a timpului ursii nu vor sa aiba de-a face cu tine. La nevoie, expertii recomanda sa faci zgomot puternic pe drum, doar ca sa fii sigur ca orice creatura din apropiere este anuntata de venirea ta. Pentru si mai multa siguranta, stai alaturi de un grup si ia la tine un spray impotriva ursilor (similar sprayului cu piper, dar intr-o alta formula).
[/nextpage]
Add Comment