Asia

Orasul Shibam, din Yemen, un Manhattan al desertului

Orasul Shibam, aflat in partea central-vestica a provinciei Hadhramaut din desertul Ramlat al-Sab`atayn, este bine cunoscut pentru “zgarie norii” sai senzationali din caramida. Aceasta mica asezare cu 7000 de locuitori este impanzita de circa 500 de case cu 5 pana la 11 etaje, care ajung pana la 30 de metri inaltime, construite in intregime din caramida. Bizarele constructii au adus orasului Shibam numele de “Manhattan-ul desertului.”

Shibam este adesea numit cel mai vechi oras cu zgarie nori din lume si este unul dintre cele mai vechi si bune exemple de planificare urbana, bazata pe principiul construirii pe verticala. Planul sau este trapezoidal, aproape rectangular si este inconjurat de ziduri din pamant in incinta carora a fost inaltat un bloc de locuinte, construit si el din pamant si respectand o forma ortogonala. Shibam a fost infiintat in secolul 3 e.n., iar majoritatea caselor de aici dateaza din secolul 16, asta din cauza inundatiilor devastatoare carora Shibam le-a cazut victima intre anii 1532-1533. In orica caz, unele case vechi si cladiri inalte s-au pastrat inca din primele secole ale Islamului, cum ar fi moscheea Vineri, construita in anul 904 sau castelul din anul 1220.

shibam4

In general, etajele inferioare, fara ferestre, sunt folosite pe post de depozite de grane, deasupra lor aflandu-se zone pentru uz casnic, pentru locuit si petrecerea timpului liber. Camera principala de la etajul al doilea este folosita de catre barbati pentru socializare. Aici se afla adesea decoratiuni realizate in gips si coloane din lemn ce sustin tavanul, in timp ce zonele pentru femei se gasesc de obicei la etajele trei sau patru. Camerele de la etajele de mai de sus sunt pentru folosinta comuna a intregii familii, iar cel mai sus se afla pasarele si usi ce leaga casele intre ele. Aceasta reprezinta o tehnica de aparare, dar si o practica – mai ales pentru cei in varsta, carora le este greu sa urce si  sa coboare de fiecare data scarile.

shibam3

Casele au avut nevoie sa fie reconstruite de-a lungul secolelor. Ploaia si eroziunea au reprezentat intotdeauna o amenintare constanta pentru aceste locuinte. Pentru a-si proteja casele, locuitorii lor trebuie sa acopere fatadele si acoperisurile cu paste adezive si sa se ocupe de mentinerea si renovarea lor regulata. Cei care isi permit, isi vopsesc casele cu var, pentru a le proteja impotriva termitelor. Shibam a fost inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO in anul 1982.

shibam2 shibam1 shibam8 shibam7 shibam6

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!