Shopping

Minunatele sapunuri de Marsilia

Sapunurile fabricate in mod traditional in orasul Marsilia din Franta, sunt singurele carora legea franceza le permite sa foloseasca numele mult ravnit de “Savon de Marseille”. Dar ce face acest sapun simplu si catifelat atat de special ? De ce este el preferat in magazinele si saloanele exclusiviste din SUA si Europa ? Raspunsul il poti afla singur chiar in Marsilia. Pe La Canabiére, principalul bulevard al orasului, La Savonnerie Marseillaise este un magazin in care se vand tot felul de sapunuri, printre care si vestitul Savon de Marseille. Aici se poate spune ca patrunzi intr-un muzeu, data fiind istoria produselor si a modului lor de fabricatie, expuse pentru public.

savon

Mesterii sapunului au nevoie de circa doua saptamani pentru a fabrica sapunul traditional, amestecand ulei de masline, apa din Marea Mediterana, soda caustica si lesie. Amestecul fierbinte se amesteca in mod constant timp de cateva zile, apoi este turnat din cazane in matrite, unde este lasat sa se formeze. Inainte de se intari complet, sapunul este taiat in bucati si stantat. Asa a fost el fabricat timp de secole. In anul 1688, pe vremea cand nu era ocupat sa declare razboi vecinilor sai, Regele Louis XIV a stabilit reguli in ce priveste numele si ingredientele folosite la fabricarea autenticului sapun de Marsilia. Sapunul putea fi produs numai din cel putin 50% ulei de masline (in prezent, adesea se foloseste ulei de masline in proportie de 72%), care ii da culoarea verde. Asta spune legea, desi in prezent se foloseste si ulei de palmier, din care se face sapunul alb si uneori si alte uleiuri vegetale. Poti obtine parfumuri si culori diferite – trandafir, lavanda, vanilie, lacramioare – dar ele sunt doar variatiuni pe tema sapunului autentic si clasic de Marsilia.

savon3

La inceputul secolului 20, zeci de fabrici de sapun erau active in Marsilia si in regiune. In prezent, mai exista doar cateva. Sapunul de Marsilia este mult mai scump decat cel obisnuit, dar cunoscatorii spun ca merita. El este hipoalergenic si nu are parfum sau aditivi adaugati. Unele companii cosmetice cumpara fulgi de sapun sau fasii care nu s-au intarit, pe care le pot ambala si vinde ca  sapun de Marsilia, adaugand si brandul lor.

Sapunul nu este numai catifelat, dar are si alte proprietati utile: poate fi folosit la spalatul rufelor, da stralucire bijuteriilor, alunga moliile, curata pielea si periile de par, podelele si poate fi folosit si ca spuma de ras. Sapunul pur are o aroma unica, care seamana cu cea de pe o plantatie de maslini. Sau poate fi descris ca fiind mirosul Marsiliei si al Mediteranei la un loc.

Una dintre putinele fabrici de sapun ramase este Savonnerie de la Licorne, aflata in centrul Marsiliei. La Licorne este deschisa pentru public tot timpul anului, iar tururile cu ghid organizate aici, sunt gratuite.

savon2

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!