In aer

Cum sa dormi in avion

Nu ai suficient spatiu. Lumea se catara peste tine. Zgomotul de la filme si jocurile video, fara a mai pune la socoteala copiii isterici, este infernal. Soarele care te orbeste prun fereastra, la aproape 11000 metri altitudine. Cu toate aceste lucruri, la care se adauga si stresul calatoriei, ce te poate ajuta sa dormi in avion?

Daca te chinui sa inchizi cateva minute ochii in avion, ei bine nu esti singurul. Dar alegerea locului potrivit, un echipament adecvat si schimbarea catorva obiceiuri de calatorie, te pot ajuta sa dormi bine pe durata zborului.

[highlights color=”orange”]Alege locul potrivit[/highlights]

Locul pe care il ocupi poate fi unul dintre cei mai importanti factori de care depinde somnul in avion. Incearca sa obtii un loc la fereastra, pentru ca asa nu vei fi deranjat de vecinii de rand care vor sa mearga la toaleta si vei avea si control asupra storurilor de la geam.

Gandeste-te de doua ori inainte de a cere un loc la iesirea de urgenta sau pe randul care desparte clasa business de cea economica. Spatiul extra pentru picioare nu e de neglijat, dar unele dintre aceste scaune nu se lasa pe spate sau au cotiere care nu se ridica. A dormi pe un astfel de loc e ca si cum ai dormi intr-o camasa de forta, mai ales daca locul de langa tine e liber sau, si mai rau, intregul rand este liber. In plus, locurile de pe randul ce separa clasele sunt adesea ocupate de familii cu copii si pot fi zgomotoase.

Alta zona care trebuie evitata este ultimul rand din avion. Si aici scaunele pot sa nu se dea pe spate si se afla adesea langa toaleta, acolo unde atat zgomotul cat si mirosul pot fi deranjante.

In afara de ultimul rand, sunt opinii pro si contra legate de statul pe randurile din fata sau pe cele din spatele avionului. Cele din spate pot fi zgomotoase din cauza motoarelor avionului, dar este si foarte probabil ca aici sa ai locuri libere langa tine (sau intregul rand), caz in care zgomotul este compensat de spatiul suplimentar.

Arunca o privire pe SeatGuru.com, unde poti vedea cum sunt repartizate locurile in fiecare tip de avion al fiecarei companii aeriene.

[highlights color=”purple”]Limiteaza numarul bagajelor[/highlights]

Daca ai doua bagaje de mana, unul dintre ele s-ar putea sa ajunga sub scaunul din fata ta, limitandu-ti spatiul pentru picioare. Daca vrei sa elimini acest inconvenient, fa in asa fel incat sa incapa totul intr-o singura geanta. Ia la tine strictul necesar si pune deoparte lucrurile importante de care vei avea nevoie pe durata zborului.

[highlights color=”orange”]10 modalitati pentru a rezista unui zbor de durata[/highlights]

Uita de cofeina

Mai ales in cazul zborurilor care au loc in timpul zilei, cand lumina iti poate distrage atentia, iti va fi mult mai greu sa dormi daca ai cofeina in vene. Rezista tentatiei de a bea o cafea sau un suc acidulat inainte de imbarcare si limiteaza-te la apa sau sucuri naturale.

Paturi si perne

Niciodata nu exista in avion suficiente paturi si perne. Imbarca-te printre primii ca sa fii sigur ca vei avea parte de un set.

Ia cu tine o perna pentru gat

Pernele pentru gat s-ar putea sa nu fie de ajutor intotdeauna, prin faptul ca exista atat de multe modele, asa ca fii atent ce alegi ca sa ti se potriveasca si sa nu te incomodeze

Elibereaza-ti picioarele

Acesta este un subiect controversat. Unii se descalta imediat ce s-au urcat in avion, altii nu. Exista avantajul asigurarii unei bune circulatii sanguine, dar pe de alta parte, picioarele desculte se pot umfla. Poarta sosete curate. Nu picioarele desculte deranjeaza, ci cele urat mirositoare. Incalta pantofi care pot fi dati jos si pusi la loc cu usurinta. Unele companii aeriene iti ofera sosete care iti pastreaza picioarele calde si imbunatatesc circulatia.

Apeleaza la un ajutor pentru dormit

Exista cateva produce farmaceutice care te vor ajuta sa dormi mai bine. Printre ele, Melatonina, care este o substanta produsa in mod natural de organism. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul acesteia scade. Se poate insa ca ea sa nu functioneze pentru toata lumea. Unii doctori sunt de parere ca daca apelezi totusi la ea, sa incepi sa o iei cu 3 zile inainte de zbor. Dramamina este bine sa fie evitata in cazul zborurilor cu durata scurta.

Foloseste castile cu discretie

Ecranele si filmele difuzate in avion te pot tine in alerta pe toata durata zborului. Muzica de relaxare ascultata la casti te poate ajuta pe de alta parte sa dormi.

Lasa-ti scaunul pe spate, dar cu blandete

In cazul zborurilor de noapte, te poti astepta ca toata lumea sa doarma. Asta inseamna ca mai toate scaunele se vor da pe spate. Daca faci si tu asta, fa-o insa cu blandete, pentru a nu-i deranja pe cei din spatele tau.

Asigura-te ca nu vei fi deranjat

Daca vrei sa nu fii deranjat, anunta insotitoarea de zbor ca vrei sa dormi, pentru a nu te trezi cand va veni cu mancarea si bauturile servite pe timpul zborului. Daca pui o patura pe tine, fixeaza-ti centura de siguranta si fa in asa fel ca ea sa fie vizibila.

Stai departe de sursele de lumina

Luminile ecranelor TV, cele de citit, soarele – toate acestea te pot deranja daca vrei sa dormi. Ia cu tine o masca pentru ochi. Unele companii aeriene iti pun la dispozitie asa ceva, dar cel mai bine este sa ai intotdeauna una de rezerva in geanta.

Cand se apropie timpul sa te trezesti…

Cea mai rea parte a dormitului este trezitul. Ea devine si mai rea in avion, cu atatea elemente perturbatoare in jur. Daca e un zbor lung, pune un ceas sau alarma telefonului sa sune cu 45 de minute inainte de aterizare. Asta iti da timp sa mergi la toaleta, sa iti strangi lucrurile, sa iti pui pantofii, sa ceri poate o ultima cana cu cafea si sa te pregatesti pentru aterizare. Daca ajungi la destinatie odihnit, vei face mult mai bine fata stresului si aglomeratiei din aeroport. Trage intotdeauna un pui de somn pe durata zborului si vei fi un calator fericit.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!