Europa

Un weekend in Napoli

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Nu toata lumea agreeaza orasul Napoli. Motivele nu sunt foarte clare, dar un lucru e sigur: aici se intampla lucruri dintre cele mai speciale. Orasul isi poarta cu mandrie culorile, iar pe strazile sale viata capata dimensiuni cat se poate de interesante. In cartea sa despre Napoli, din anul 1944, Norman Lewis scria despre “acest furnicar al omenirii”. El spunea ca daca ar fi s-ar mai naste inca o data, ar vrea ca lucrul acesta sa se intample in Napoli.

Castelul Sant'Elmo
Castelul Sant’Elmo

Fa o excursie cu funicularul pana la castelul Sant’Elmo ce dateaza din secolul 13, si vei avea sansa sa vezi “furnicarul” de care vorbea Lewis. De pe acoperisul castelului, vechile palate, cupolele de bronz, casele rosiatice si terasele impodobite cu muscate si tufisuri de bougainvillea, ti se astern in fata ochilor intr-un spectacol cu adevarat unic. Totul inspira liniste. Briza ce vine dinspre golf iti ofera o racoare placuta. Vezuviul sta undeva ascuns in pacla de dedesubt.

Langa statia de funicular Piazza Fuga, se afla Villa Floridiana, pe dealul Vomero, o cladire datand din secolul 19, care adaposteste in prezent un muzeu al portelanului. Si de aici, din balconul Belvedere, poti vedea privelistile magnifice ale cartierului Chiaia si ale marii. In interiorul muzeului, portelanuri datand din secolul 18, vor incanta pe iubitorii de antichitati.

Villa Floridiana
Villa Floridiana

Portul de aici este unul dintre cele mai aglomerate din lume. Containerele, in mare majoritate provenind din China, sunt pline pana la refuz. Macaralele stau in expectativa, gata sa actioneze.

Langa port se afla hotelul Romeo. Barul de aici, aflat la etajul 9, iti ofera privelisti de vis, pe care le poti savura cum nu se poate mai bine la un pahar de Aperol. Persoana care sta la intrare, poarta joben si exista si salon de fumatori. Fumatul face parte din viata cotidiana in Napoli. De la tineri cu parul valvoi pana la doamne respectabile cu parul alb, lumea pufaie de dimineata pana seara.

Vedi Napoli, e poi mori!
Vedi Napoli, e poi mori!

Orasul vechi se afla la mica distanta de hotelul Romeo si este plin de intrigi, precum este Londra lui Dickens.

Strazile sunt intunecate si inguste, pline de tot felul de mirosuri, nu toate foarte placute. Rufele spalate atarna de la balcoane, lumanari ard in crapaturile peretilor, iar usile deschise ale caselor micute, te lasa sa vezi familiile la masa sau sporovaind pe un ton ridicat.

Alexander Dumas scria: “In Napoli, numai patru familii se bucura de averi uriase, 20 duc un trai confortabil, iar restul se zbat pentru a avea ce pune pe masa.”

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Tranzactiile comerciale in Napoli au un aer aparte. Preturile pot creste peste noapte, dar nu acorda prea multa atentie acestui fapt, ca sa nu ai dureri de cap. Biserici enorme se inalta mandre sub soare.

Biserica de pe Via dei Tribunali este un loc de pelerinaj pentru multi turisti. Locul e impanzit de desene graffiti.

Via dei Tribunali
Via dei Tribunali

Strazile par sa fie aranjate in functie de tematica. Strada Nativitatii se remarca prin ornamente ecleziaste, printre care si manechine infatisandu-l pe Papa. Cartierul San Sebastiano rasuna de muzica, magazinele ce comercializeaza chitare sunt la tot pasul, iar cantecele trupei AC/DC intregesc atmosfera unica.

Via dei Tribunali este locul unde pizza este la ea acasa. Desigur, Napoli este orasul in care ea a aparut si nu poti sa nu te intrebi daca San Gennaro, patronul orasului nu are ceva de-a face cu gustul sublim al acestui preparat.

La Il Presidente, pizza costa intre 4 si 6 lire, premiile castigate la Campionatele Mondiale de Pizza impodobesc peretii, iar reputatia acestui loc este intregita de pozele cu  Bill Clinton, fotografiat alaturi de personalul localului.

La mica distanta se afla Muzeul Arheologic, cu colectia sa impresionanta de statui si exponate din Pompei si Herculaneum. Este un loc in aer liber, plin de sculpturi care impodobeau candva gradinile Farnese din Roma. Statuia lui Hercule odihnindu-se este impresionanta.

Hotel Monastero Santa Rosa
Hotel Monastero Santa Rosa

Din Napoli poti ajunge pe coasta Amalfitana, un loc de o frumusete unica. Aici, un popas la Monastero Santa Rosa este un adevarat tonic pentru spirit. Aceasta fosta manastire, construita intr-un perete de stanca, aproape de orasul Amalfi, iti ofera privelistea de vis a marii. Cu siguranta calugaritele n-ar avea nimic impotriva atmosferei calme care domneste aici, desi clopotele care bat in asezarile din jur sunt mai degraba o chemare la savurat cocktailuri, decat la rugaciune.

Gradinile de legume de aici sunt bine ingrijite. Bucatarii din restaurantele italiene folosesc ingrediente proaspete de aici. Centrul spa, pe vremuri pivnita de vinuri, foloseste produse de la vechea farmacina florentina, Santa Maria Novella.

Mirosul e sublim, tratamentele oferite sunt si ele sublime, la toate astea adaugandu-se iasomia din gradina, pe care cu siguranta ti-ai dori sa o iei acasa.

Piscina este amenajata pe marginea stancii. Te poti sprijini de marginea ei si poti trage cu ochiul la ce se intampla in orasul de pescari de dedesubt, Conca dei Marini.

Nu e de mirare ca hotelul este plin de cupluri de tineri casatoriti. Ofertele sunt dintre cele mai variate aici si pe placul tuturor.

Conca dei Marini
Conca dei Marini

Monastero ofera transfer cu microbuzul pana in Amalfi sau in Conca, unde in schimbul a cativa euro poti face o plimbare cu barca alaturi de un localnic, avand ca destinatie portul din Amalfi. Asa se calatoreste aici, avand in fundal magnifica coasta, ce straluceste in toata splendoarea ei. Proprietarul de la Monastero a vazut aceasta cladire in timpul unei excursii ca cea descrisa aici si n-a stat prea mult pe ganduri pana sa o cumpere.

Amalfi in sine, acolo unde vedeta de la Hollywood, Jessica Alba adora sa stea, este o zona turistica. Frescele din catedrala apartinand pictorilor de la scoala lui Giotto si interiorul sau in stil baroc, sunt cu adevarat impresionante.

Dupa numai cinci zile in aceasta regiune de vis a Italiei, vei ajunge sa ii dai dreptate lui Norman Lewis in ce priveste dorinta lui de a se mai naste odata in aceasta tara.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!