America de Nord

Totul despre calatoria in Alaska (1)

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Cumparata de la rusi in anul 1867 pentru doi centi pe acru (7,2 milioane dolari in total), Alaska a produs si continua sa ofere satisfactii imense pentru turisti – sub forma ursilor grizzly, inghetatei Eskimo, legendelor despre cautatorii de aur si a salbaticiei sale nesfarsite.

Dar daca nu te numesti John McPhee, binecuvantat cu o sensibilitate organica si ani intregi dedicati explorarii, Alaska pare de nepatruns. Cifrele ofera o imagine utila a acestor locuri. Cu o suprafata de peste 1,7 milioane kilometri patrati, este de departe cel mai mare stat american si pe locul 20 intr-un top al tarilor, chiar in spatele vastei Mongolii. Muntele McKinley, acoperit de zapada, are o inaltime de aproape 6200 metri, fiind cel mai inalt din America de Nord; enormul (si in curs de topire) ghetar Bering este cel mai mare din partea continentala a Americii de Nord. Printre popoarele care au rezistat aici se numara eschimosii, Aleut si Tlingit.

In fiecare an, 1,5 milioane vizitatori sunt dornici sa ia cunostinta cu istoria statului Alaska

Cu toata grandoarea sa, vizuala si numerica deopotriva, nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca aici vin in fiecare an 1,5 milioane vizitatori, dornici sa faca cunostinta cu istoria statului Alaska, savoarea sa, fructele de mare delicioase, viata salbatica unica si peisajul spectaculos. Dar planificarea unei calatorii in Alaska, se poate dovedi o provocare destul de mare, mai ales pentru turistii ocazionali. Marimea sa impresionanta, dificultatea de a ajunge in cele mai indepartate, dar si cele mai spectaculoase regiuni ale sale, intaresc ideea ca o planificare atenta este esentiala. In cele ce urmeaza ai o lista cu sfaturi legate de perioada in care sa vii aici, unde sa stai, cum sa te misti in zona si ce au sa-ti ofere cele 5 regiuni cele mai importante din Alaska.

[highlights color=”red”]Cand sa mergi in Alaska[/highlights]

Majoritatea turistilor vin in Alaska in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii mai si mijlocul lunii septembrie, cand temperatura medie se situeaza undeva intre 10 si 21 grade Celsius sau peste, iar soarele sta pe cer deasupra Cercului Arctic, toata ziua. Daca vrei sa faci multe plimbari, vino aici in luna august, cand pamantul e uscat si insectele nu-si fac foarte mult simtita prezenta (la inceputul sezonului sunt insuportabile). Sezonul popular pentru croaziere tine de la sfarsitul lunii aprilie pana in septembrie. In timp ce iernile sunt cu siguranta aspre aici, nu trece cu vederea in totalitate lunile reci – atunci este cea mai buna perioada pentru a vedea Aurora Boreala sau pentru a participa la unul dintre faimoasele festivaluri de iarna din Alaska, cum ar fi cursa saniilor trase de caini, Yukon Quest. Sistemul de feriboturi Alaska Marine Highway, care leaga in jur de 30 de porturi aflate pe coasta de sud a statului, opereaza tot timpul anului.

Cursa saniilor trase de caini Yukon Quest
Cursa saniilor trase de caini Yukon Quest

[highlights color=”red”]Alege destinatia de vis in Alaska[/highlights]

Statul este impartit in cinci regiuni: Inside Passage (sau Alaska de sud-est), o colectie de insule si fiorduri, Alaska sud-centrala, cea mai populata regiune, unde se afla si cel mai mare oras din Alaska, Anchorage, Alaska de Sud-Vest, unde insulele Aleutine se intind ca un sirag de perle pana in Asia, Alaska interioara, unde Fairbanks este poarta de patrundere catre toate punctele arctice si Nordul Indepartat, care se intinde pana la Cercul Arctic. Majoritatea turistilor se limiteaza la vizitarea a una sau doua regiuni, totul fiind oganizat in cadrul unei croaziere sau al unui pachet turistic

A ajunge in Inside Passage (la bordul unui vas de croaziera sau cu feribotul) si in partea sud-centrala (majoritatea zborurilor catre Alaska aterizeaza in Anchorage) este relativ usor, dar accesarea punctelor din nordul si vestul indepartat – mai ales daca esti dupa o adevarata aventura in salbaticie – poate implica zboruri costisitoare catre locatiile indepartate.

Croaziera prin Inside Passage
Croaziera prin Inside Passage

Inside Passage: Forjat cu milioane de ani in urma de catre ghetari, “Pasajul Interior” al Alaskai este un coridor de insule conectate intre ele, care leaga partea continentala a SUA (din Puget Sound, Washington) de partea continentala a Alaskai. La est se afla Canada, iar la vest Oceanul Pacific. Climatul relativ bland este ideal pentru specii de animale precum vulturul plesuv, balene cu cocoasa si lei de mare, asa ca viata salbatica de aici este o atractie principala pentru turisti, iar nenumaratele golfuri si intinderi de apa, permit excursiile cu caiacul. Una dintre atractiile majore ale regiunii este Parcul si Rezervatia Naturala Glacier Bay, unde se afla numai putin de 16 ghetari, care plutesc pe apa, dinspre muntii aflati in imprejurimi. Parcul, unde se poate ajunge numai pe mare sau prin aer, ofera si excursii subacvatice.

Orasul Skagway
Orasul Skagway

Lista oraselor de coasta include locuri fascinante precum Sitka si Skagway, cu o istorie bogata in legende ale cautatorilor de aur si simboluri ale mostenirii culturale rusesti, in special bisericile cu cupolele in forma de ceapa. Ketchikan este un centru al culturii Tlingit, unde totemurile din parcuri sunt dovezi ale mostenirilor de la indigeni. In regiune se afla si capitala statului, Juneau, un adevarat centru urban cu o populatie in jur de 31000 de locuitori, aflata in apropierea ghetarului albastru Mendenhall. Juneau este accesibil cu avionul din Seattle, dar majoritatea celor care vin aici aleg o croaziera.

Alaska sud-centrala: Jumatate din populatia Alaskai locuieste in partea sud-centrala a statului, unde se afla cel mai bun sistem de drumuri si majoritatea infrastructurii turistice. Anchorage este cel mai mare oras din Alaska, cu o populatie de peste 290000 locuitori si centru cultural, iar majoritatea zborurilor catre Alaska aterizeaza aici. Orasul este legat de partea continentala a SUA prin autostrada Alaska Highway, care traverseaza Canada pentru a ajunge in jurul insulelor din Inside Passage. Pentru multi turisti, Anchorage reprezinta o baza de campare confortabila pentru explorarile ulterioare in salbaticie. In timpul lunilor cu zapada, cei care vin aici pot practica cu usurinta schiatul (alpin si cross-country), snowboarding-ul, se pot plimba in sanii trase de caini sau pot pescui la copca.

[/nextpage][nextpage title=”Pagina 2″ ]

 

Celebrul oras Anchorage
Celebrul oras Anchorage

La sud de Anchorage, se afla minunata peninsula Kenai, locul unde se afla orasul Homer, capitala mondiala a pescuitului de peste halibut si Seward, poarta de intrare catre Parcul National Kenai Fjords – care arata precum o vedere din era glaciara, cu ghetarii sai, muntii si formatiunile stancoase sterpe. Prince William Sound, care se afla in partea de est a Peninsului Kenai, ofera posibilitatea admirarii balenelor si a altor animale acvatice.

Alaska de sud-vest: Mult mai accidentata, partea de sud-vest a Alaskai, mai putin accesibila, se intinde pe mii de kilometri pe coasta Pacificului, oferindu-ti sansa de a vedea ursi, specii rare de pasari si vulcani inca activi. In multe locuri de aici se poate ajunge numai cu avionul sau cu barca. In regiune traiesc si numeroase populatii native, cei care vin aici avand sansa de a afla multe lucruri despre culturile indigene. Comunitatea din orasul Bethel, aflat la 65 de kilometri de Marea Bering este centru administrativ pentru mai mult de 50 de mici asezari ale nativilor din Alaska si aici se organizeaza anual un festival de dansuri traditionale.

Mai spre sud se afla Aleutine, un lant de insule care se intinde pe aproape 2000 de kilometri la vest, catre Asia si unde se afla numeroase orase incantatoare de pescari. Despre locuitorii de aici se crede ca au traversat podul terestru intre Asia si America de Nord, in timpul celei de-a doua ere glaciare (acum 12 sau 15 mii de ani).

Insula Kodiak
Insula Kodiak

Daca pasionatii de pescuit nu vor duce lipsa de oportunitati de practicare a acestui sport, oriunde ar merge in Alaska, Insula Kodiak, aflata la marginea de est a Alaskai de sud-vest, este unul dintre cele mai importante porturi de pescuit din tara. Aici ancoreaza sute de vase comerciale de pescuit, iar posibilitatile de pescuit la adancimi mari, abunda. Kodiak gazduieste un festival al crabilor la sfarsitul lunii mai, completat de competitii de pescuit, manifestari artistice, muzicale si desigur, gastronomice.

Alaska interioara: In masiva regiune din centrul Alaskai se afla cel mai inalt masiv din America de Nord, Mt. McKinley si micul oras Fairbanks, de unde poti porni in explorarea celor mai de neuitat locuri din Alaska. Cei care vin aici in luna iunie se pot bucura de 24 de ore de lumina in fiecare zi (o combinatie de lumina a soarelui si apus). In timpul lunilor de iarna, cerul din Fairbanks serveste drept scena pentru fantastica Aurora Boreala. Langa Fairbanks se afla si cateva izvoare cu apa termala. La doua ore de mers cu masina catre sud, dinspre Fairbanks, se afla vestitul Parc National si Rezervatia Denali, o tundra in care viata salbatica abunda, impanzita de lacuri montane si strajuita de masivul McKinley si ceilalti munti din imprejurimi. Alaska interioara este cunoscuta si pentru istoria cautatorilor de aur si la 100 de ani dupa ce aurul a fost descoperit pentru prima data, inca exista mine functionale in regiune.

Fairbanks
Fairbanks

Nordul indepartat: La nord de Fairbanks, turistii vor descoperi in marea majoritate o Alaska neimblanzita, care se intinde pe mai bine de 800 de kilometri pana la Oceanul Arctic. De la nord la sud, de-a lungul autostrazii Dalton Highway se afla conducta lunga de aproape 1300 de kilometri – Trans-Alaska Pipeline – care transporta petrol din golful Prudhoe.

In timpul solstitiului de vara, soarele nu apune niciodata in aceasta parte a lumii (si nu rasare niciodata in timpul solstitiului de iarna) si nimeni altcineva in afara de popoarele Inupiat si Yup’ik nu numeste aceasta regiune “acasa”. Putinii turisti care se incumeta sa vina pana aici, majoritatea dintre ei ajungand in timpul lunilor de vara, au sansa sa vada Alaska asa cum este ea cu adevarat: pura si nederanjata de prezenta omului. Viata salbatica abunda aici, fiind reprezentata de ursi bruni, elani, boul moscat, vulpi si chiar ursi polari. Tot aici se afla si Parcul National si Rezervatia Arctic – de 4 ori mai mare decat Yellowstone – strajuit de doua varfuri muntoase acoperite de zapada. Alta destinatie spectaculoasa este Arctic National Wildlife Refuge (ANWR sau Arctic Refuge), o zona in care se reproduc peste 150000 de animale din specia ‘porcupine caribou’ si un loc ce suscita numeroase dezbateri furtunoase pe tema “a fora sau a nu fora”.

La majoritatea atractiilor din Nordul indepartat se ajunge numai cu avionul. Turistii care se incumeta sa vina aici trebuie sa aduca cu ei toate cele necesare supravietuirii sau sa faca o alegere inteleapta si sa apeleze la serviciile unui operator de turism.

Orasul Nome
Orasul Nome

Mult mai “prietenos” cu turistii este Nome, un oras cu istorie bogata a cautatorilor de aur si locul unde se incheie cursa anuala de sanii trase de caini, Iditarod Trail. Alta destinatie populara este localitatea Kotzebue, unde traiesc 3500 de eschimosi Inupiat, unde se afla un muzeu de istorie nativa si care serveste drept punct de plecare in excursiile de rafting sau cu bacul. In ambele orase se poate ajunge numai cu avionul. (Totul despre călătoria în Alaska – Partea 2)

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!