Aventura

Cele mai frumoase telegondole din lume

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Inca de cand erai copil iti placea sa mergi cu telefericul, telecabina, telegondola sau orice alt mijloc de transport care te inghesuia intr-o cabina si te ridica pe-un cablu in varf de munte sau pe deasupra apelor. Ce-i drept, in Romania a facut istorie telecabina din Busteni dar in lume exista mii de astfel de “obiecte zburatoare”. Unele dintre ele sunt (sau au fost) de-a dreptul spectaculoase. Iata-le!

[highlights color=”green”]10 Mt. Hood “SkiWay” (Oregon, SUA)[/highlights]

Mt. Hood

Ski-Lift Bus, un autobuz transformat in telegondola, a fost folosit pe muntele Hood, din Oregon, facand legatura intre Government Camp si Timberline Lodge. El a fost construit in anul 1956 si la acea vreme, era cea mai lunga linie de teleferic din lume. La constructia sa au fost folosite autobuze vechi si un sistem de cablu. Telefericul a fost inaugurat in data de 3 februarie 1956, dar nu a trecut decat un sezon pana sa devina un dezastru financiar. In anul 1961, aceasta linie de teleferic a fost desfiintata.

[highlights color=”green”]9 Telefericul de pe Muntele Hua (China)[/highlights]

Mount Hua's Cable Car

Muntele Hua este un munte sacru Taoist, aflat in Provincia Shaanxi din China. El este unul dintre cei 5 munti mari ai Chinei, avand o altitudine de 1997 metri si avand reputatia celui mai ploios munte din lume. Timp de multi ani, oamenii il urcau pe jos si coborau cu telefericul. Alegand aceasta ruta, vizitatorii pot experimenta nu numai pericolul, dar si peisajul absolut incantator din zona.

[highlights color=”green”]8 Skyway (Disneyland, SUA)[/highlights]

Skyway

Majoritatea celor care au vizitat Disneyland inainte de anii ’90, isi aduc aminte de aceasta atractie, chiar daca nu au folosit-o niciodata. Pana la urma, o telegondola care trecea pe langa roller-coaster-ul Matterhorn nu era ceva chiar obisnuit. Ea a fost inaugurata in anul 1956 si la vremea respectiva a fost singura linie de teleferic din SUA. Skyway a fost construita inainte de Matterhorn, care a fost ridicat in jurul telegondolei existente la acea vreme. Daca o astfel de calatorie permitea turistilor sa admire intregul parc de distractii de sus, ea a fost desfiintata in anul 1994, deoarece sistemul de alimentare al Matterhorn incepuse sa dea rateuri.

[/nextpage][nextpage title=”Pagina 2″ ]

 

[highlights color=”green”]7 Cabrio (Elvetia)[/highlights]

Stanserhornbahn CabriO

Gandul la o calatorie cu aceasta telecabina care circula la 1900 de metri in Alpii Elevetieni, ii va infricosa pe cei care se tem de inaltimi. Dar faptul ca esti inconjurat de sticla iti ofera confort si siguranta. Oricum, odata ajuns aici, nu trebuie sa-ti fie frica de nimic. Inaugurat in Elvetia, Cabrio urca pe muntele Stanserhorn, aflat langa orasul Lucerna. Capabila sa transporte 60 de pasageri odata, telecabina ofera spatiu pe puntea superioara a instalatiei si pentru cei mai curajosi, gata sa infrunte aerul rece al muntelui. Podeaua este construita din sticla, iar telecabina face legatura intre Kalti, aflat la 711 metri deasupra nivelului marii si varful muntelui, la 1850 metri altitudine.

[highlights color=”green”]6 Harkov Lift (Ucraina)[/highlights]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liftul din Harkov a fost dat in functiune in anul 1971. Traseul incepe de la Parcul central al culturii (Lesopark) si se incheie in cartierul Paul. Imediat dupa inagurarea sa, telecabina a fost folosita nu numai pentru plimbare, ci si ca mijloc de transport. Mai ales studentii erau incantati sa o foloseasca, circuland din caminele din Pauline Field pana la institutiile aflate in centrul orasului. Aceasta ruta era nu numai neobisnuita si fascinanta, dar si ieftina. Lungimea dintre statiile “Gorpark” si “Paul’s Field” este de 1385 metri. Aflat la o inaltime de 26 de metri, privelistea de sus este fascinanta. Linia de teleferic este sustinuta de catre 18 piloni de dimensiuni diferite, ce variaza intre 8 si 26 metri si dispune de 124 cabine duble pentru pasageri.

[highlights color=”green”]5 Emirates Air Line (Londra, Marea Britanie)[/highlights]

Construction of The Emirates Airline, a cable car crossing of the Thames

Cu siguranta acest mijloc de transport a reusit sa mai potoleasca haosul creat in randul mijloacelor de transport din capital londoneza, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vara. De sus, poti admira Londra si mai ales stadionul olimpic. Telecabina ce trece peste Tamisa a fost inaugurata oficial de catre Boris Johnson, in luna iunie 2012, doar cu o luna inainte de Jocurile Olimpice din Londra. Primarul Londrei a fost primul pasager al acestei instalatii ce a costat 44 de milioane de lire si care ofera o panorama magnifica a orasului. Sistemul este sponsorizat de catre compania aeriana din Dubai, Emirates, care a contribuit la acest proiect cu o durata de 10 ani, cu suma de 36 de milioane de lire.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

[highlights color=”green”]4 Merida, cel mai inalt teleferic din lume (Venezuela)[/highlights]

merida cable car

Este cea mai inalta si lunga linie de teleferic din lume, o calatorie durand o ora, timp necesar pentru a urca pe un paltou din Muntii Anzi, aflat la 3125 de metri altitudine, in varful Pico Espejo. Pe drum te poti opri de 4 ori, iar in varf poti admira privelistea din Pico Bolívar.

[highlights color=”green”]3 Bondinho (Rio de Janeiro, Brazilia)[/highlights]

Bondinho

Muntele Sugarloaf (in portugheza, Pão de Açúcar) se afla in Rio de Janeiro, la intrarea in golful Guanabara, pe o peninsula care este scaldata de apele Oceanului Atlantic. Ridicandu-se la o inaltime de 396 metri deasupra portului, numele sau face referire la forma sa tuguiata. O telecabina cu peretii din sticla, cu o capacitate de 65 de pasageri, circula de-a lungul unei rute de 1400 de metri, intre varfurile Pão de Açúcar si Morro da Urca, la interval de 20 de minute. Linia originala a fost construita in anul 1912 si reconstruita in 1972/1973 si in 2008. Telecabina porneste de la poalele dealului Babilônia, catre dealul Urca si ajunge la Pão de Açúcar. In filmul din seria James Bond, ‘Moonraker’, realizat in anul 1979, personajul negativ Jaws (interpretat de Richard Kiel) incearca sa il omoare pe agentul 007 (Roger Moore) si pe aliata sa, Dr. Holly Goodhead (Lois Chiles), intr-o astfel de telecabina. In final, Bond si Goodhead scapa, iar Jaws se izbeste de cladirea de la capatul traseului telecabinei, distrugand-o, dar scapand cu viata.

[highlights color=”green”]2 SkyView (Stockholm, Suedia)[/highlights]

Skyview

SkyView este noua atractie la nivel mondial, care te duce pana in varful celei mai mari cladiri sferice din lume, Ericsson Globe, un adevarat simbol al orasului Stockholm. De la inaltimea sa de 130 de metri deasupra nivelului marii, poti admira privelistea intregului oras. Cele doua telegondole circula la interval de 10 minute, iar intreaga calatorie dureaza 30 minute. In apropiere se afla un restaurant, o cafenea si un magazin de suveniruri.)

[highlights color=”green” Mudeung Park Lift (Coreea de Sud)[/highlights]

Mudeung Park Lift

Acest telescaun a fost construit in anul 1984 si o calatorie cu el poate fi considerata o aventura cu adevarat extrema.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!