In masina

Alcoolemia la volan in tarile lumii

A bea la volan sau a conduce sub influenta bauturilor alcoolice, indiferent cum vrei sa ii spui, reprezinta o incalcare serioasa a legii in multe tari din lume, indiferent ce parere ar avea locuitorii lor despre asta. In multe locuri poti face inchisoare sau poti plati amenzi uriase, ti se poate anula permisul auto si de aici pierderea slujbei sau a familiei, totul din cauza alcoolului. Conducerea in stare de ebrietate creste in mod dramatic probabilitatea de a face un accident sau de a ucide, de a lasa cu sechele pentru toata viata sau de a rani un alt partener de trafic sau pieton.

Multa lume si din ce in ce mai multe tari spun ca toleranta fata de alcool la volan ar trebui sa fie zero. A-ti forta norocul noaptea tarziu, pe drumul acasa de la bar sau club este un joc riscant. Politia cunoaste rutele, recunoaste semnele si ai mari sanse sa fii oprit si testat. Chiar daca ai noroc si nu esti tras pe dreapta, risti sa faci un accident cu toate consecintele si implicatiile sale. Concluzia este ca nu merita.

Fiecare tara are legi ce guverneaza nivelul permis al alcoolului din sange cand te urci la volan. In cele ce urmeaza vei afla mai multe informatii. E o prostie sa te apuci sa folosesti cifrele din acest material pentru a incepe sa calculezi cat de mult poti sa bei inainte de a te urca la volan, intrucat exista multi factori care afecteaza nivelul alcoolului din sange: greutatea, masa musculara, cat de mult ai mancat, cand ai fost la toaleta, chiar si ce ai mancat, asa ca utilizeaza-le doar cu titlu informativ. In final, sfatul nostru este sa nu bei niciodata la volan. E singura modalitate prin care te poti numara printre cei care respecta legea.

[highlights color=”blue”]Statele Unite ale Americii[/highlights]

Exista multe diferente subtile intre legile ce guverneaza condusul sub influenta bauturilor alcoolice in diferitele state americane, dar aproape toate se concentreaza in jurul urmatoarelor reguli de baza:

  • Daca ai sub 21 de ani si esti prins cu alcool in sange la volan, ai mari probleme
  • Nivelul permis de alcool in sange a fost micsorat in toate statele de la 0,08 la 0,1mg/l
  • Nu trebui sa conduci daca ai deschisa vreo sticla sau cutie cu alcool, lucru valabil si pentru pasageri
  • Chiar si pentru o singura abatere trebuie sa participi la cursuri obligatorii de educatie rutiera
  • De obicei, dupa cea de-a doua abatere, se pune problema inchisorii
  • Un dispozitiv montat intre contact si sofer ca nu permite masinii sa porneasca, daca soferul a baut
  • Confiscarea vehiculului
  • Suspendarea permisului

In unele state aceste penalitati pot fi aplicate inca de la prima abatere si nu e ceva neobisnuit ca faptasul sa petreaca si cateva zile in inchisoare. Nu e recomandata angajarea unui avocat, pentru ca multe state impun pedepsele chiar daca ai angajat un reprezentant legal. Cei care incalca legea de mai multe ori isi pot pierde multe drepturi pe teritoriul SUA, inclusiv pe cel la vot si pe cel de detinere a unei arme.

[highlights color=”red”]Marea Britanie[/highlights]

Legea britanica este la prima vedere mai putin draconica, dar este severa si arata seriozitatea cu care autoritatile trateaza alcoolul la volan.

drunk1Daca stai pe scaunul soferului in masina oprita, avand peste limita de 0,08 mg/l alcool in sange, sau daca te apropii neinsotit de masina parcata, cu cheile acesteia in posesie, poti primi o amenda de pana la 2500 de lire, 3 luni in inchisoare si interzicerea dreptului de a conduce.

Daca esti oprit de politie si in urma testelor esti gasit cu alcool in sange peste limita legala sau chiar daca esti sub limita legala, dar abilitatea ta de a conduce este serios afectata de alcool, poti primi o amenda de pana la 5000 de lire, 6 luni in inchisoare, interzicerea dreptului de a conduce intre 1 si 3 ani, daca repeti infractiunea in interval de 10 ani.

Cauzarea unui accident mortal din cauza alcoolului atrage dupa sine pedeapsa cu inchisoarea de pana la 14 ani, amenda intr-o suma nelimitata, interzicerea dreptului de a conduce pentru 2 ani si obligatia de a sustine inca o data examenul pentru obtinerea permisului auto.

In plus, poti fi considerat “Pericol de mare risc” daca ai doua condamnari in 10 ani, daca ai alcool in sange de 2,5 ori mai mult decat limita legala, daca refuzi sa te supui etilotestului sau daca refuzi recoltarea probelor de sange.

In Marea Britanie, daca ai probleme de genul celor de mai sus, prima de asigurare anuala va creste substantial, angajatorul te poate concedia si poti fi confruntat cu restrictii de calatorie, mai ales in SUA.

[highlights color=”green”]Alte tari ale lumii[/highlights]

amenzile acordate sunt mari, primesti puncte de penalizare si poti face si inchisoare, iar in majoritatea cazurilor, ajungi la tribunal. Exista diferente intre tari in interiorul Uniunii Europene, prezentate in cele ce urmeaza:

Danemarca – Limita legala este de 0,05 mg/l, dar daca esti testat si ai peste 0,2 mg/l faci inchisoare. Indiferent de cat alcool ai in sange, daca conduci intr-o maniera periculoasa, ti se aplica aceeasi pedeapsa. Chiar daca scapi de inchisoare, amenda care ti se aplica este echivalentul venitului net pe o luna.

Finlanda – Si aici limita legala este de 0,05 mg/l, iar daca o depasesti primesti amenda sau pana la 6 luni de inchisoare cu suspendare si suspendarea permisului auto de la o luna pana la 5 ani. Daca ai 0,12 mg/l alcool in sange, condamnarea la inchisoare creste la 2 ani, desi si aceasta este de obicei suspendata. Trebuie sa stii ca etilotestele sunt ceva obisnuit aici si ti se pot face fara niciun motiv anume.

Franta – Legile sunt foarte aspre si aici. Conducerea in stare de ebrietate (0,08 mg/l) atrage dupa sine suspendarea permisului pe o perioada de 3 ani, 4500 euro amenda si condamnarea la inchisoare pana la 2 ani. Daca te situezi sub acest nivel, amenda este de 135 euro si 6 puncte de penalizare. In Franta trebuie sa ai asupra ta kit-ul de testare, care trebuie sa fie valabil si inlocuit in fiecare an.

Germania – Daca ai sub 21 de ani sau mai putin de 2 ani experienta la volan, sau daca esti sofer profesionist, nu poti consuma alcool la volan sub nicio forma. Daca esti oprit de politie pentru incidente in trafic si in urma etilotestului ti se descopera mai mult de 0,03 mg/l alcool in sange, vei primi o pedeapsa, dar daca se considera ca nu alcoolul a fost cauza incidentului, atunci limita creste la 0,05 mg/l. Peste 0,11 mg/l, permisul iti este suspendat 1 an, iar peste 0,16 mg/l ai nevoie de testare medicala si psihologica inainte de a reintra in posesia lui.

Irlanda – Soferii incepatori, cei cu mai putin de 2 ani experienta la volan si soferii profesionisti, trebuie sa aiba mai putin de 0,02 mg/l alcool in sange. Acest nivel se aplica si daca nu ai permisul la tine. Pentru toti ceilalti, limita este de 0,05 mg/l. Ti se poate cere sa fii supus etilotestului si daca nu exista motive intemeiate pentru asta. Pedeapsa consta in interdictia de a conduce pe o perioada de 2 ani si o amenda de 1500 euro.

Italia – Italia are trei “nivele” de condus sub influenta bauturilor alcoolice: nivelul standard, sub 0,05 mg/l si doua nivele avansate care atrag pedepse mai dure. La 0,08 mg/l  poti fi condamnat pana la 6 luni de inchisoare, iar pentru 0,15 mg/l, de la 3 luni la 1 an. Soferilor profesionisti si celor cu mai putin de 3 ani experienta la volan, le este interzis cu desvarsire sa consume bauturi alcoolice.

Polonia – In Polonia legile legate de alcoolul la volan se aplica si biciclistilor si trebuie sa stii ca 50% dintre sentintele de condamnare la inchisoare pentru exces de alcool in sange, sunt acordate celor pe doua roti. Pentru mai mult de 0,02 mg/l alcool in sange, poti fi condamnat la o luna de inchisoare si ti se poate interzice dreptul de a conduce timp de 3 ani, iar peste 0,05 mg/l, dreptul de a sofa iti este interzis pe o perioada de pana la 10 ani si esti condamnat pana la 2 ani de inchisoare.

Norvegia – Si aici exista diverse nivele ale alcoolului in sange. Cel de baza este de 0,02 mg/l, pentru care primesti de obicei doar amenda. La 0,05 mg/l, esti condamnat la inchisoare cu suspendare si ti se suspenda si permisul. La 0,1 mg/l, pedeapsa cu inchisoarea este de pana la 1 an. Amenzile variaza daca ai alcool in sange sub limita de 0,05 mg/l; peste, ele reprezinta echivalentul a 1,5 salarii lunare, suma minima fiind de 10000 coroane norvegiene.

China – Cu un nivel al alcoolului in sange cuprins intre 0,02 – 0,08 mg/l, ti se poate suspenda permisul pentru 3 luni si poti primi o amenda de pana la 500 yuani. Peste acest nivel, poti petrece 15 zile in inchisoare, ti se suspenda permisul pentru 6 luni si primesti o amenda de pana la 2000 yuani. Toti cei prinsi la volan in stare de ebrietate trebuie sa petreaca 6 luni in inchisoare.

Hong Kong – Daca ai peste 0,05 mg/l alcool in sange, primesti amenda, condamnare la inchisoare pana la 3 ani, plus puncte de penalizare si obligatia de a participa la ore de instruire auto.

Canada – Poti fi condamnat, daca conduci masina, te afli in masina sau dormi in ea, avand un nivel de alcool in sange peste limita legala de 0,05 – 0,08 mg/l, in functie de varsta si experienta. Aceeasi pedeapsa se aplica si daca refuzi etilotestul sau recoltarea de probe de sange.

Ti se poate anula permisul si ajungi in fata tribunalului, iar pedepsele se aplica in functie de numarul abaterilor:

– la o abatere: 1000 dolari amenda si permisul suspendat 1 an;

– a doua abatere: 30 zile in inchisoare si permisul suspendat 2 ani;

– a treia abatere: 120 zile in inchisoare si permisul suspendat 3 ani.

Daca ai o condamnare primita in alta tara in ultimii 5 ani, ti se va refuza intrarea in Canada.

Mexic – Daca ai o condamnare pentru alcool in ultimii 10 ani ti se va refuza intrarea in tara si poti fi bagat si in inchisoare.

Chile – Pana la 0,08 mg/l primesti amenda de 410 dolari si permisul suspendat pentru 3 ani. Peste 0,08 mg/l, poti petrece pana la 10 luni in inchisoare, amenda este dubla si daca esti la prima abatere permisul ti se suspenda 2 ani, la a doua – 5ani, iar la a treia – pe viata.

Peru – In aceasta tara, oricare ar fi nivelul de alcool in sange, primesti cel putin avertisment din partea politiei. Peste 0,05 mg/l ti se suspenda permisul pentru 6 luni si primesti amenda. Daca provoci accidente fara urmari grave, poti ajunge la inchisoare, in timp ce pentru accidente cu urmari grave sau victime, poti sta pana la 5 ani in inchisoare si ti se poate suspenda permisul pe viata.

Australia – Cel mai strict stat este Victoria, dar si in celelalte se aplica pedepse, de la amenzi pana la inchisoare si suspendarea permisului auto.

Noua Zeelanda – Pentru cei sub 20 de ani, prinsi cu o mica cantitate de alcool in sange, pedeapsa este de pana la 3 luni inchisoare, amenda de 2250 dolari neo-zeelandezi, iar permisul este suspendat pentru minimum 3 luni. Daca ai peste 20 de ani, limita este de 0,08 mg/l, iar pentru abateri repetate poti primi o pedeapsa maxima de pana la 2 ani de inchisoare, amenda de 6000 dolari neo-zeelandezi si suspendarea permisului auto pentru 1 an.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!