Asia

Yemen, o tara spectaculoasa dar… sigura?

Nu exista un raspuns simplu sau clar la intrebarea daca Yemen este o destinatie sigura pentru turisti. Un da sau un nu categoric, referitor la intrega tara, este inadecvat fara o intelegere prealabila a riscurilor care pot aparea in diferitele regiuni din Peninsula Arabica.

yemen3

Yemen este un loc intins

Cu o suprafata de peste 527 de mii de kilometri patrati, care include si arhipelagul Socotra, Yemen este mai mare decat Noua Zeelanda si Marea Britanie, la un loc. Este greu sa descifrezi avertismentele de calatorie in aceasta tara, pentru ca ele iti spun pur si simplu sa nu mergi in Yemen. Daca e sa spunem lucrurilor pe nume, trebuie sa stii ca partile de nord si de vest ale tarii sunt mai sigure decat provinciile mai instabile din regiunile desertice din sud si est, calatoriile aici fiind interzise de catre guvern.

Restrictii curente de calatorie – aici gasesti o lista actualizata a restrictiilor actuale de calatorie

yemen2

Este Socotra sigura?  – Da. Aici nu au fost niciodata raportate rapiri sau atacuri teroriste.

Desii expertii considera Yemen o tara in care este foarte probabil ca strainii sa fie rapiti, exista alte motive de ingrijorare, mult mai obisnuite, pe care ar fi bine sa le iei in considerare.

Sanse sa scapi exista, dar cifrele nu sunt deloc linistitoare

A merge cu masina este probabil cel mai periculos lucru pe care il poti face in Yemen, o tara cu una dintre cele mai ridicate rate a accidentelor rutiere mortale din lume. Asa ca, desi privelistile din Al Reyadi reprezinta un motiv pentru care ai vrea sa vii in Yemen, aceste drumuri de munte care serpuiesc in toate directiile te pot determina sa apelezi la un sofer experimentat, pe toata durata calatoriei.

yemen1

Cum poti inchiria un sofer in Yemen – Arunca un ochi pe Eternal Yemen si intreaba de Ali. El are peste 30 de ani de experienta in a conduce turisti prin Yemen si este unul dintre cei mai amabili oameni cu putinta.

Majoritatea localnicilor si expatilor care traiesc in Yemen iti vor spune ca aceasta tara este sigura si ca sansele de a fi rapit sau ranit intr-un atac terorist sunt foarte mici. Din punct de vedere tehnic este corect, dar statisticile nu sunt incurajatoare.

Ce sanse ai sa fii rapit in Yemen? – Rata rapirilor in randul strainilor este de 1-2 pe luna, in anul 2012, inregistrandu-se in total 19 rapiri. (De exemplu, sansele de a fi rapit in Phoenix, Arizona sunt de aproximativ 6,5 ori mai mari).

Tratamente speciale pentru cetatenii americani – acestia beneficiaza de escorta armata in anumite zone din tara. Alte nationalitati nu beneficiaza de asa ceva.

yemen4

Cu peste 500.000 de turisti pe an, Yemen se situeaza pe locul 10 in lume in ce priveste rapirile pentru rascumparare. Din fericire, daca se poate spune asa, majoritatea rapirilor din Yemen sunt legate de bani si schimburi de prizonieri. Rapirile dureaza in medie 1-2 zile, cu sanse mari de a fi eliberat, fara sa ti se clinteasca nici macar un fir de par din cap.

Precautii ce trebuie luate atunci cand calatoresti in Yemen

Interiorul tarii nu este foarte riscant de vizitat, Egiptul fiind considerat o destinatie mult mai periculoasa de calatorie. Te poti pregati totusi pentru scenariile cele mai nefaste, inainte si in timpul calatoriei. Daca vrei sa mergi in Sana’a, de exemplu, ia legatura cu o agentie cunoscuta de turism, precum Eternal Yemen, pentru a face rost de permisele necesare pentru calatorie si pentru a gasi un sofer de inchriat. Nu uita, drumurile sunt de departe cele mai periculoase in Yemen.

yemen5

Asigurari in caz de rapire si rascumparare – In plus fata de asigurarea obisnuita de calatorie, trebuie sa inchei si o polita separata care sa acopere atacurile teroriste sau rapirile. (N-ar fi rau sa incerci sa fii dragut cu rudele tale mai bogate, inainte sa pleci in calatorie).

Procura-ti si un card SIM local, pentru a putea pastra legatura cu cei de acasa sau pentru a-ti contacta ambasada in caz de nevoie. In final, asculta sfatul localnicilor si al managerilor de hotel, care au un anumit fel de a spune, atunci cand se refera la locatii periculoase, “e sigura, dar mai bine nu te duce acolo.”

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!