In regiunile de coasta merita sa ai o camera foto la tine, macar pentru a surprinde eventualele faruri din zona. Unele sunt deschise pentru public si merita vizitate ca atare, dar in cele ce urmeaza este vorba despre peisaje care au in fundal un astfel de far. sa recunoastem, farurile au fost dintotdeauna niste constructii fascinante iar unele dintre ele au o aura de mister, mai ales cand sunt surprinse pe fundalul dramatic al marii.
Echipament
Ia cu tine camera si lentilele pe care le folosesti de obicei si nu vei da gres. Poti apela la o camera de dimensiuni mici, utila prin faptul ca incape adesea in buzunar, iar daca preferi sa o cari intr-o geanta, iti va ramane loc destul si pentru termosul cu ceai si pranzul la pachet! Camerele Micro Four Thirds, precum Olympus OM-D E-M5, sunt compacte si usoare, oferind cu toate acestea flexibilitatea lentilelor inter-schimbabile si a unor imagini de calitate. OM-D este dotata cu protectie impotriva apei si nisipului, fiind ideala pentru plaja. Cu toate acestea, ar trebui totusi sa cureti echipamentul dupa o zi petrecuta pe coasta, pentru a inlatura orice urma de sare. Daca iti propui sa ajungi devreme sau sa stai pana tarziu in locatia cu pricina, ai nevoie de un trepied. Altfel, nu exista niciun impediment in a tine camera in mana. Poti lua la tine si filtre, in special pe cel de polarizare, care poate fi folosit pentru a estompa lumina intensa, pentru a imbunatati culorile sau cerul albastru.
Tehnici de fotografiere
Locatii
Daca esti in cautare de faruri, uita-te pe Trinity House pentru mai multe informatii si locatii utile. Vezi si ce au vizitat alti fotografi si afla si alte informatii precum coordonate si directii GPS.
Mergi pe jos
Foloseste-ti picioarele! Plimbarea in jurul subiectului ales pentru fotografiat este recomandata intotdeauna si eficienta mai ales cand este vorba despre faruri. Astfel vei putea incadra cum nu se poate mai bine farul in decorul plajei sau al orasului in care se afla.
Adancime sau teleobiectiv?
In ce priveste lentilele, unghiurile largi si teleobiectivul sunt ambele optiuni valide. Adancimea iti ofera sansa de a utiliza mai bine fundalul, in timp ce teleobiectivul te ajuta sa folosesti detaliile si sa plasezi farul in contextul cadrului natural in care se afla.
Momentul zilei
Multe faruri sunt inca functionale, asa cel mai bine este sa le fotografiezi la rasaritul sau la apusul soarelui, atunci cand cerul este plin de culoare si farul este aprins. Tine cont de faptul ca lumina sa este foarte stralucitoare comparativ cu restul scenei, asa ca daca nu masori cum trebuie parametrii, poti obtine o fotografie supra-expusa.
Daca lumina nu este foarte puternica ai nevoie de un trepied si de un declansator la distanta. Daca setezi o viteza de declansare suficient de mica, rezultatele vor fi dintre cele mai bune.
Nu trebuie uitate nici lumina difuza sau cerul intunecat dinaintea furtunii, mai ales daca vrei sa captezi si valurile care se lovesc de far sau de stancile din apropiere.
Farurile arata bine indiferent de lumina, dar soarele stralucitor poate fi inselator, din cauza problemelor de contrast puternic – farurile fiind in cele mai multe cazuri, albe. Cerul insipid ridica si el probleme, tot din cauza culorii farului. In orice alte conditii, fa pozele fara probleme.
Citeste si: Sfaturi pentru fotografierea oamenilor in calatorii
mersi de ponturi, am si eu obsesia asta cu farurile – http://www.triptil.ro/colectia-de-faruri/