Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in Ljubljana

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Capitala si cel mai mare oras din Slovenia, Ljubljana, are un farmec aparte, pus in evidenta de pietele antice, bisericile baroce si castelele magnifice. Dar acest oras cu o populatie de 280 000 de locuitori se mandreste si cu o scena culturala bogata. In ultimii ani, Ljubljana a fost martora inaugurarilor notabile ale unor muzee, dispune de un nou program pentru inchirieri de biciclete si tot aici a avut loc renovarea totala a Teatrului de Opera, ce dateaza din perioada habsburgica.

Ljubljana1Inconjurata de Italia, Austria, Ungaria si Croatia, Slovenia se mandreste cu o gastronomie marcata de multe influente; cele mai noi restaurante deschise in capitala aduc un plus de noutate si creativitate gastronomica. Mai exista si fatete neobisnuite ale acestui oras, cum ar fi zona Metelkova, unde exista numeroase cluburi si galerii, deschise in incinta unei foste cladiri militare, dupa ce Slovenia a fost declarata independenta in anul 1991. Sunt si locuri in care ramasite ale unui zid roman construit in anul 15 e.n. stau laolalta cu blocuri datand din era comunista si cu resedinte in stil Art Nouveau, din timpurile austro-ungare. Astfel de alaturari ciudate fac ca Ljubljana sa aiba un caracter distinct fata de alte orase.

Sa presupunem ca ai ajuns in Ljubljana si ai 36 de ore la dispozitie pentru o vizita. Ce sa faci mai intai?

[highlights color=”gray”]Vineri ora 16[/highlights]

1. Cazarme de arta

Metelkova

Noul cartier al muzeelor din oras a transformat cateva cazarme militare din secolul 19 – care au servit candva armatelor austro-ungare si iugoslave – in spatii culturale. Cea mai recenta inaugurare a fost cea a Muzeului de Arta Contemporana Metelkova (Maistrova Ulica 3; 386-1241-6800; mg-lj.si; intrarea 5 euro), care a avut loc in luna noiembrie si care este specializat in arta moderna multimedia din Europa de Est. Vizitatorii pot admira lucrari precum fascinanta “In cautarea unui sot cu pasaport UE” a Tanjei Ostojic, care inventariaza multele raspunsuri pe care artista le-a primit in urma anunturilor personale postate de ea, sau un montaj care evoca scena punk slovena, in colectia dedicata Muzeului Punk.

[highlights color=”gray”]Ora 18[/highlights]

2. Gulas si produse de patiserie

Prekmurje bograc

Fantasticul restaurant Gujzina (Mestni Trg 19; 386-8380-6446; prekmurska-gostilna.si), deschis in iulie anul trecut, serveste mancaruri din Prekmurje, o regiune aflata in apropiere de Ungaria, renumita pentru gastronomia sa. Printre specialitatile casei se numara Prekmurje bograc, un gulas traditional din carne de vita, porc si vanat (6,50 euro) si bujta repa, un paltoul cald, suculent, cu napi murati si carne de porc (4,50 euro). Trecatorii opresc adesea pentru a savura produsele de patiserie din vitrina, printre care gibanica (4,50 euro), o prajitura in straturi, cu mar, graunte de mac, stafide si nuca.

[highlights color=”gray”]Ora 19.30[/highlights]

3. Mari reprezentatii

Asista la o reprezentatie la Teatrul National de Opera si Balet din Ljubljana (Zupanciceva Ulica 1; 386-1241-5959; opera.si), care si-a redeschis portile iarna trecuta, dupa lucrari de renovare si restaurare ce au costat 42 milioane de euro. Cladirea veche de 120 de ani este impunatoare, cu o fatada de culoare roz, in stil neo-renascentist si cu sculpturi incantatoare din marmura. In program figureaza opere ale unor clasici, precum baletul simfonic “Romeo si Julieta” al lui Serghei Prokofiev, dar au loc si premiere ale unor opere noi, precum provocatoarea “Love Capital” a compozitorului sloven Jani Golob.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”gray”]Ora 22[/highlights]

4. Degustare de vin

Exista zeci de producatori de vin in Slovenia, care fac bauturi comparabile cu cele din Italia. Incepe prima lectie in barul Dvorni (Dvorni Trg 2; 386-1251-1257; dvornibar.net), acolo unde patronii ofera o selectie de nu mai putin de 80 de vinuri, cum ar fi un Teran rosu din regiunea Karst (2,90 euro) iar clinchetele rasuna intr-o sala in care pe pereti sunt expuse caricaturi, iar din boxe, rasuna muzica de jazz. Vinoteca Movia (Mestni Trg 2; 386-1425-5448; movia.si), aflata peste rau, este un loc intim, gazduit de o parte din cladirea in stil baroc a Primariei, care ofera vinuri din podgoria Movia, veche de 192 de ani.

[highlights color=”gray”]Sambata, ora 11[/highlights]

5. Cafea cu atmosfera

Admira trecatorii in timp ce savurezi o cafea si un produs de patiserie la Kavarna Union (Miklosiceva Cesta 1; 386-1308-1270; gh-union.si), o cafenea in care se simte atmosfera sfarsitului de secol, cu candelabre de cristal si in care sunt expuse portrete ale aristocratilor vremii. Apoi exploreaza scena modei din Ljubljana, in magazinul  Koda 386 (Tavcarjeva Ulica 4; 386-5903-3350; koda386.com), deschis de curand si care vinde haine si accesorii apartinand a trei nume de marca slovene: Nina Susnjara, M*Faganel, si Firma by Sanja. Langa, Marjeta Groselj (Tavcarjeva Ulica 4; 386-1231-8984) vinde posete elegante si pline de culoare, in aceeasi locatie, de peste 46 de ani (preturile variaza intre 200 si 640 euro), in timp ce Akultura (Tavcarjeva Ulica 5; 386-1432-1075; akultura.si), aflat peste drum, se axeaza pe creatii facute din piele moale de miel, cum ar fi o geaca din piele de culoarea maslinelor verzi (295 euro).

[highlights color=”gray”]Ora 13[/highlights]

6. La piata

Ljubljana2

Fa-ti pofta de mancare cu o plimbare prin piata centrala a orasului, acolo unde vanzatorii iti ofera de toate. Serveste masa la Valentin (Vodnikov Trg 5; 386-5904-1111), un depozit pescaresc, care are un restaurant cu specific in spate. Valentin, cu mesele sale din lemn, tavanul din caramida si un decor nautic, serveste pranzul pana la ora 15, unde meniuri satioase precum kebab din peste, bibani si calamari la gratar, costa numai 6 euro.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

[highlights color=”gray”]Ora 14.30[/highlights]

7. Starea de spirit austro-ungara

Spatios, verde si impanzit de cladiri vechi de secole, care functioneaza si pe post de institutii culturale, Parcul Tivoli este un refugiu idilic, in oras. Mergi la Muzeul national de istorie contemporana (Celovska Cesta 23; 386-1300-9610; muzej-nz.si; 3,50 euro), adapostit de o cladire baroca de culoarea somonului, care dateaza din anul 1755 si afla mai multe despre ultimele clipe ale Imperiului Austro-Ungar; efectele ambelor razboaie asupra regiunii; anii in care Slovenia a fost parte a fostei Iugoslavii si despre declaratia de independenta a tarii din anul 1991. Admira apoi proiectul public “Biblioteca de sub copaci” (knjiznicapodkrosnjami.si), care ofera scaune si materiale media imprimate in diverse limbi celor care trec pe langa lacul Tivoli (pe timpul iernii, totul se desfasoara in incinta serei).

[highlights color=”gray”]Ora 18[/highlights]

8. Bistroul de la castel

Ljubljana6Ia liftul de sticla pana sus pe un deal impadurit, pentru a vizita castelul  Ljubljana (Grajska Planota 1; 386-1306-4293; ljubljanskigrad.si; 8 euro), un complex medieval care a servit atat drept resedinta regala habsburgica, cat si cartier general al armatei lui Napoleon.  Majoritatea vizitatorilor merg direct in turn, de unde pot admira panorama imprejurimilor. Dar atractia principala a castelului, este in fapt un restaurant elegant, Gostilna Na Gradu (386-8205-1930; nagradu.si). Bistroul cu pereti din piatra este condus de trei dintre cei mai buni bucatari ai orasului, care ofera clientilor preparate de exceptie, precum miel gatit cu anason (14 euro) si coltunasi cu branza afumata si salvie (8,50 euro).

[highlights color=”gray”]Ora 21.30[/highlights]

9. Cluburi in garnizoane

Iti aduci aminte de cazarmile transformate in muzeu? Aici exista o alta zona, inspre nord, unde fostele garnizoane au fost preluate de imigranti care au deschis in jur de o duzina de cluburi, sali de concerte si galerii de arta. Decorata cu desene graffiti in culori vii si accentuat de sculpturi in metal, zona Metelkova (Masarykova Cesta 24; metelkovamesto.org) atrage multimile dezlantuite. Acestea bantuie intre diversele locatii, in functie de genul muzical preferat – jazz sau rock, grindcore sau electroclash – totul depinzand de starea de spirit de moment. Unele cluburi, precum sala de concerte Gala Hala (galahala.com), are intrarea libera, in timp ce altele precum spatiul artistic de la Klub Gromka (klubgromka.org), percep taxe.

[highlights color=”gray”]Duminica, ora 10[/highlights]

10. Oua si onoruri militare

Ljubljana3

Alatura-te celor care vin sa serveasca un brunch de exceptie, la Kavarna Rog (Petkovskovo Nabrezje 67; 386-1620-0260; kavarna-rog.si), o cafenea inaugurata acum doi ani, cu biciclete desenate pe pereti si oferte tentante. Savureaza clatitele cu sirop de cirese si crema de vanilie (4,10 euro) sau ouale coapte cu prosciutto si branza emmental (4,10) in timp ce stai in scaune confortabile de culoarea bronzului, asezate in jurul unor mese confectionate din cioturi de copaci. Dupa masa, fa o trecere in revista a medaliilor militare iugoslave, a broselor cu pietre pretioase, a ceasurilor antice si a portretelor lui Tito, la targul de vechituri organizat in zilele de duminica, de-a lungul bulevardului Cankarjevo Nabrezje, de la ora 8 pana la 14.

[highlights color=”gray”]Ora 13[/highlights]

11. Pe doua roti

Anul trecut in luna mai, Ljubljana a introdus un nou program de inchirieri de biciclete, numit Bicikelj (en.bicikelj.si; 1 euro pe saptamana; taxele variaza). Dupa inregistrarea pe net, alege o bicicleta argintie de la unul dintre cele 30 de puncte de inchirieri  si pedaleaza pana la Drumul amintirii si al camaraderiei, o pista circulara, lunga de 32 de kilometri, cu o istorie remarcabila. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ljubljana a petrecut mai bine de 3 ani, inconjurata de garduri din sarma ghimpata, construite de catre fascistii italieni. Mai tarziu, 7400 de copaci au fost plantati pe locul unde se aflau gardurile, locul devenind un circuit memorial al orasului. Harti pot fi procurate de la Biroul de turism, (Krekov Trg 10; 386-1306-4576; slovenia.info). Ruta cu peisajul cel mai frumos se desfasoara intre punctele 6 si 26.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!