fotografii poduri
Foto: viewbug
Ghid foto

Cum sa fotografiezi poduri

Podurile reprezinta un element de atractie pentru orice oras cu farmec. Sunt orase in care intalnesti poduri mai mari sau mai mici, celebre sau chiar legendare. Sunt orase pentru care podurile au devenit, in timp, adevarate puncte de reper, atractii turistice pe care amatorii de fotografie incearca sa le surprinda cat mai bine, din unghiuri cat mai spectaculoase. Exista tehnici prin care poti fotografia mai bine podurile? Cu siguranta, da.

pod germania
Foto: Chen Liu

Echipament

  • Lentile cu unghi larg si teleobiectiv
  • Polarizator – va reduce stralucirea si va scoate in evidenta cerul albastru
  • Trepied

Tehnici de fotografiere

pod
Foto: chingting huang

Momentul zilei

Dimineata devreme sau seara tarziu, lumina va scoate in evidenta texturile si va da caldura scenei, dar nu rata nici zilele cu soare, cand umbrele accentuate vor scoate in evidenta statui sau alte detalii ale podului. Daca astepti ca soarele sa apuna, joaca-te cu expuneri lungi si capteaza darele de lumina create de trafic. Majoritatea camerelor DSLR au viteze de declansare de 30 de secunde, dar daca vrei ceva mai lung, va trebui sa setezi modul B (bulb), pe care il au multe camere, inclusiv Olympus OM-D E-M5.

In fapt, Olympus OM-D E-M5 dezvolta aceasta caracteristica, oferind fotografilor posibilitatea de a inregistra expuneri lungi si de a previzualiza imaginea pe masura ce ea se “dezvolta”. Spunem “dezvolta”, intrucat o astfel de imagine poate fi comparata cu asteptarea unei fotografii sa se formeze in camera obscura. Pentru aceasta caracteristica, modelul OM-D a primit premiul pentru “Camera inovativa a anului 2012”.

Daca folosesti modul Bulb, arunca un ochi si la baterie, pentru ca nu e de dorit ca aceasta sa se consume inainte de a face poza. Nu uita ca vei avea nevoie si de un trepied si de un declansator la distanta, daca dispui de asa ceva.

Mergi in adancime

Daca faci poze pe pod, lentilele cu unghi larg sunt ideale pentru surprinderea de  detalii interesante in prim plan. Tine minte sa folosesti o deschidere mica, astfel incat sa focalizezi intreaga scena. Unghiul larg este util si atunci cand vrei sa fotografiezi podul si imprejurimile sale si nu ai loc sa te dai inapoi cu teleobiectivul. Daca poti ajunge la baza podului, lentilele cu unghi larg vor exagera marimea sectorului de pod de care te afli cel mai aproape, in timp ce punctul cel mai indepartat al sau va deveni aproape inexistent. Daca ti se pare ca ai prea mult cer in poza si ca peisajul domina adancimea, decupeaza capturile de peisaje si creeaza o panorama.

Teleobiectiv

Daca vrei sa izolezi detalii, apeleaza la teleobiectiv. Acesta este util si atunci cand ai linii puternice cu care trebuie sa lucrezi, precum pilonii podului.

Apropie-te

Podurile, in special cele vechi, au detalii interesante, care merita si ele surprinse in fotografie. Diferite indicatoare, suporti, piulite, bolturi si chiar rugina pot alcatui imagini extrem de reusite.

Cadrul

Poti fotografia poduri care se intind peste sosele, canale si rauri, pentru a surprinde in cadru orice fel de peisaj. Daca faci asta ai insa grija la expunere, intrucat sub pod, lumina este mai slaba, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa apelezi la bracketing.

Citeste si: Cum sa fotografiezi focul

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!