Uneori e greu sa te decizi ce sa comanzi atunci cand te razbeste foamea si vrei sa apelezi la cei care livreaza mancare la domiciliu. E timpul sa descoperi oferta restaurantelor chinezesti, thailandeze sau italiene din zona in care locuiesti si sa alegi una dintre numeroasele “arome ale lumii”.
Nu te grabi cu alegerea, pentru ca multe dintre mancarurile cu origini in alte parti si pe care le gasesti in Romania sau aiurea, nu au nimic in comun cu ceea ce ai manca acolo de unde acestea provin. Asadar, cum poti face diferenta intre adevaratele mancaruri traditionale si cele care sunt de fapt variatiuni culturale? Iata un punct de plecare.
[highlights color=”blue”]Mancarea greceasca[/highlights]
Orice restaurant grecesc din afara Greciei iti va servi gyros, lipie umpluta cu carne, legume si faimosul sos tzatziki. Intreaba orice grec din ce parte a Greciei provine gyros si ti se va raspunde invariabil ca “de nicaieri”. Asta pentru ca gyros este in principal o mancare cu origini in Orientul Mijlociu. Dar chiar daca vei gasi preparate identice in toata regiunea Mediteranei, emigrantii greci sunt cei care detin monopolul asupra acestui preparat atat de popular si la noi.
[highlights color=”blue”]Mancarea chinezeasca[/highlights]
Te-ai gandit vreodata ca ceva numit “Pu Pu Platter” ar putea fi o mancare autentica chinezeasca? Emigrantii chinezi si-au adaptat bucataria traditionala astfel incat aceasta sa se potriveasca cu gusturile patronilor restaurantelor occidentale. Legume chinezesti precum bok choy, broccoli asiatic sau banala ceapa verde, au fost inlocuite cu broccoli american, morcovi si varietati nenumarate de ceapa, care fac ca mancarea chinezeasca sa fie la prima vedere de nerecunoscut. Nu vei gasi preparate precum pui cu susan, vita General Tso, crab Rangoon, sau rulouri cu ou, in viitoarea ta excursie in Shanghai. In plus de asta, prajiturelele chinezesti cu ravase sunt o inventie 100% americana.
[highlights color=”blue”]Mancarea italiana[/highlights]
Pizza? Se pare ca are origini grecesti, chiar daca legenda spune ca a fost inventata in Napoli. Spaghete si chiftele? Popularizate pe scara larga in SUA. Supa italiana specifica nuntii trebuie sa fie italiana, nu? Gresit. Ea este de fapt originara din Spania si ideea care sta la baza ei, nu este aceea de a sarbatori uniunea dintre doi oameni, ci mai degraba aceea a unei combinatii de carne si legume verzi, care se potrivesc de minune impreuna. Pasta primavera – origini nord-americane (cu debut in faimosul restaurant Le Cirque). Ca sa nu mai vorbim de sandvisurile cu pui si parmezan.
[highlights color=”blue”]Mancarea thailandeza[/highlights]
Restaurantele thailandeze si-au adaptat mancarurile pentru a fi pe gustul occidentalilor. Asa ca “pad thai” care iti place la nebunie (dulce, cu alune si cu orice fel de sos de peste) va avea cu totul alt gust daca il mananci in Thailanda (mai putin unsuros, mai mult ou, creveti si/sau hot dog thailandez si legume murate). Mancarea thailandeza dincolo de granitele Thailandei nu este atat de condimentata si nu include toate cele cinci arome din bucataria traditionala a acestei tari. In restaurantele chinezesti/thailandeze, multe mancaruri cu care esti familiar sunt influentate de cele doua continente. Drunken Noodles, de exemplu, provine de la imigrantii chinezi care traiesc in Thailanda.
[highlights color=”blue”]Mancarea mexicana[/highlights]
Ne pare rau pentru fanii Chipotle, dar mancarea lor favorita nu este atat de traditionala pe cat pare. Ideea de a pune diverse chestii intr-o tortilla, dateaza din perioada pre-columbiana, dar burrito-ul modern este ceva ce imigrantii mexicani au dezvoltat in SUA. Nachos, chimichangas, fajitas si multe altele sunt rezultatul amestecului de bucatarii, in sud-vestul Americii si in California. S-ar putea sa iti placa o tortilla umpluta cu guacamole, smantana, branza, fasole si probabil trei feluri de carne, dar trebuie sa stii ca mancarea autentica mexicana este mult mai usoara si mai fresh si are arome derivate dintr-o mare varietate de condimente si ardei iuti.
[highlights color=”blue”]Mancarea indiana[/highlights]
Daca intrebi pe oricine ce mancarea indiana sa alegi, ti se va raspunde invariabil “Pui Tikka Masala,” care este fara doar si poate delicios, dar care a fost inventat de fapt in… Scotia. In afara de asta, exista peste 35 de mancaruri traditionale indiene – in afara Indiei – din care probabil nu ai incercat decat unul sau doua. Aromele sunt cu totul diferite, iar diareea exploziva cu care te alegi dupa, are legatura in mare masura cu toate porcariile procesate care sunt puse in mancare.
[highlights color=”blue”]Mancarea americana[/highlights]
Hot dog, hamburger, cartofi prajiti si placinta cu mere sunt simboluri ale culturii americane, dar tot acest junk food – deloc sanatos – provine din alte parti ale lumii. Hot dog-ul este frantuzesc, hamburgerul german, cartofii prajiti sunt de fapt olandezo-belgieni, iar placinta cu mere provine din Anglia, Austria sau chiar Suedia. Mmmm, ce amestesc delicios!
Add Comment