Destinatii

10 țări mici dar cu impact turistic imens

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Marimea nu este totul. E bine stiut si verificat. Lista de mai jos iti prezinta 10 dintre cele mai mici tari din lume. Unele dintre ele sunt foarte rar vizitate, cu exceptia turistilor colectionari de timbre. Majoritatea dintre ele sunt insule, adesea foarte indepartate. Bogatia lor variaza, de la aproape cel mai inalt PIB pe cap de locuitor pana la aproape cel mai mic, dar cu toate acestea ele reusesc sa incante pe toti cei care vin sa faca turism in ele.

[highlights color=”gray”]10 Monaco, 1,95 kilometri patrati[/highlights]

monaco

Daca vrei eleganta, atunci ai nimerit unde trebuie. Monaco dateaza din anul 1297, atunci cand François Grimaldi a ridicat aici fortareata care inca domina aceasta zona. Statul independent cu o suprafata de 195 de hectare care se afla intr-un cadru natural de exceptie, pe o fasie ingusta de coasta, a fost multa vreme un refugiu fiscal pentru cei bogati si faimosi. Actrita Grace Kelly, care s-a maritat cu printul Rainier, este ingropata in catedrala aflata in orasul vechi din Monaco. Explorarea pe jos a locurilor este facilitata de lifturile si scarile rulante care te ajuta sa urci dealurile abrupte. Daca nu vrei sa iesi in evidenta, imbraca-te modest.

[highlights color=”gray”]9 Grenada, 344 kilometri patrati[/highlights]

grenada

Acest tinut in forma ovala, cunoscut drept Insula Condimentelor, intrucat aici se produc mari cantitati de nucsoara, se mandreste cu unele dintre cele mai spectaculoase privelisti din Caraibe. Stancile vulcanice se ridica semete din mijlocul unei campii de coasta, facandu-si loc printre padurile tropicale cu vegetatie luxurianta, pentru a forma “coloana vertebrala” muntoasa a Grenadei, aflata in prezent sub protectia Parcului National Grand Etang. Grand Etang este un crater umplut cu apa, despre care legenda spune ca nu are fund; numai cativa se incumeta sa inoate in apele sale aparent linistite. Potecile spectaculoase te duc la minuni precum cascada Concord sau Parcul National Levera, pentru cei care adora sa stea la soare.

[highlights color=”gray”]8 Malta, 316 kilometri patrati[/highlights]

malta

Nu vei spune niciodata ca nu este nimic de facut in Malta. In ciuda marimii sale, micuta insula stancoasa este gazda a numeroase festivaluri organizate tot timpul anului, dar mai ales vara. Poti alege intre Festivalul mediteranean al mancarii, Festivalul maltez al artificiilor sau Festivalul de Jazz. Odata stabilite suficiente contacte umane, indreapta-te catre o insula aproape nelocuita din apropiere, pentru a descoperi ruinele megalitice  care se afla aici.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”gray”]7 San Marino, 61 kilometri patrati[/highlights]

1Datorita altitudinii inalte la care se afla San Marino, privelistea care ti se asterne in fata ochilor odata ajuns in aceasta enclava din centrul Italiei, aduce intrucatva cu cea care se vede de la fereastra unui avion ce zboara pe deasupra covorului nesfarsit de nori si a crestelor acoperite de zapada ale Apeninilor. Infiintat in anul 301 e.n., de catre un pietrar pe nume Marino, acest oras-stat pretinde ca este cea mai veche republica din lume. Puternic ancorat in istoria medievala, o vizita aici nu este completa daca nu mergi la cele trei fortarete asezate in varf de stanca, cea mai veche dintre ele, Rocca Guaita, datand din secolul 10. Merita vazut si muzeul torturii care explica cum functionau instrumentele de tortura.

[highlights color=”gray”]6 Liechtenstein, 160 kilometri patrati[/highlights]

LiechtensteinIn ciuda faptului ca face obiectul glumelor spuse la granita cu Austria si cu Elvetia,  Liechtenstein are multe de oferit turistilor care vin aici. Cu o suprafata de 160 kilometri patrati, aici gasesti partii de schi, concentrate in statiunea montana Malbun, care au adus nu mai putin de 11 medalii olimpice la schi alpin, pentru aceasta mica natiune. Ciclisti de toate nivelurile se pot antrena pe pistele cu o lungime de peste 90 de kilometri care strabat Valea Rinului si inconjoara muntele Eschnerberg.

[highlights color=”gray”]5 Insulele Marshall, 181 kilometri patrati[/highlights]

marshallMamele si feministele se bucura de un bun venit extrem de calduros atunci cand viziteaza aceasta retea de aproape 60 de atoli de corali  si insule din Pacific. Populatia de aici numara putin peste 52000 de locuitori, care au pastrat traditiile matriarhatului specifice culturii originale a acestor locuri, unde copiii de la cele mai fragede varste sunt invavati sa fie politicosi si sa respecte femeile si persoanele in varsta. Regiunea este renumita pentru nucile sale de cocos suculente si este un adevarat paradis pentru scufundatori, apele limpezi precum cristalul ascuzand in adancurile lor epave ale unor nave datand din cel de-al doilea razboi mondial si recifuri de corali de o frumusete rar intalnita. Atolul Wotje este considerat cel mai frumos atol din lume, aici existand o laguna in care traiesc scoici uriase, recoltate de catre locuitorii insulei.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

[highlights color=”gray”]4 Saint Kitts & Nevis, 261 kilometri patrati[/highlights]

Saint Kitts & NevisAdesea sunt facute comparatii intre cele doua natiuni caraibiene St Kitts & Nevis si paradisurile tropicale si cu vegetatie luxurianta din sudul Pacificului. St Kitts, cea mai mare dintre cele doua insule, este dominata de un lant muntos central, acoperit de paduri tropicale, deasupra caruia domina varful Liamuiga, un vulcan inactiv. Protejarea mediului este o politica cheie a guvernului care a emis legi ce interzic orice constructie mai inalta decat cei mai inalti palmieri. Plajele sunt curate, asa cum sunt si apele apreciate de scufundatori din intreaga lume. Trecutul colonial al tarii a fost si el bine pastrat, facand vizita aici interesanta si din punct de vedere istoric.

[highlights color=”gray”]3 Maldive, 298 kilometri patrati[/highlights]

maldiveAsa cum se intampla in cazul majoritatii insulelor izolate, unele dintre cele mai tari aventuri din Maldive au loc la ocean. Sunt renumite in intreaga lume croazierele la apusul soarelui, oferite pe majoritatea celor 200 de insule locuite (dintr-un total de 2000).  Aici ai sansa sa admiri delfinii in habitatul lor natural sau poti merge la pescuit noaptea, atucni cand si cel mai putin indemanatic pescar are sansa sa prinda ceva. In timpul zilei poti alege sa stai la plaja sau sa faci scufundari printer pesti exotici si corali.

[highlights color=”gray”]2 Tuvalu, 26 kilometri patrati[/highlights]

tuvaluCei 6 atoli si 3 insule din Tuvalu alcatuiesc una dintre cele izolate natiuni independente din lume, adunate la un loc intr-un colt idilic si salbatic al Pacificului. Datorita costurilor ridicate asociate drumului pana aici, Tuvalu este rar vizitata. Suprafata totala a tarii este de numai 26 kilometri patrati, dar odata ajuns aici vei pasi intr-un paradis al recifurilor de corali, plajelor izolate si al unui climat fantastic (cu exceptia sezomnului uraganelor). In acest cadru de vis, dansatul si cantatul este distractia numarul 1, spectacolele cu muzica live fale kaupule avand loc in fiecare noapte.

[highlights color=”gray”]1 Nauru, 21 kilometri patrati[/highlights]

nauruPrincipalul scop al unei vizite in cea mai mica tara din lume, ar fi educatia. Numita Insula Placerii de catre primii europeni care au venit aici, ca semn de recunoastere fata de vegetatia luxurianta si localnicii extrem de prietenosi, Nauru a devenit de atunci un exemplu cum nu se poate mai graitor de prost managament al resurselor. In numai 50 de ani, un consortiu de mine britanice si australiene au distrus peste 80% din vegetatia insulei. Aici ai sansa sa inveti lectia socanta despre cum poate distruge lacomia ecosistemele. Si nu vei uita prea usor chestia asta.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!