Europa

Safari in Scotia

Imagineaza-ti ritualul comic al imperecherii cocosilor de munte, dara de lumina lasata de trecerea unei veverite rosii sau grohaitul unui ren – toate astea in decorul unei paduri stravechi caledoniene, ramasite ale unui peisaj ce acoperea candva insulele britanice. Unde, mai exact? In Scotia.

Parcul National Cairngorms are o suprafata de aproape 4500 de kilometri patrati, se afla in partea de nord-est a Scotiei si este cea mai mare zona protejata din tara. Diversitatea florei si faunei din zona este adesea pusa in umbra de faima sa in calitate de destinatie de top pentru schiori. Dar locatia sa izolata, departe de marile orase, face ca acest Cairngorms sa fie mai putin vizitat decat orice alt parc national din Anglia. In fiecare an aici vin in jur de 1,5 milioane vizitatori, spre deosebire de zona lacurilor, unde sosesc in jur de 15,8 milioane de turisti.

Cairngorms 2

O calatorie arctica

Din zona centrala a parcului, Aviemore, vai in care cresc pini si tinuturi mlastinoase isi fac loc printre muntii din regiune si pe langa cel mai intins platou din Marea Britanie. Acest masiv din granit pastreaza caracteristicile unei tundre alpine din zona arctica, acolo unde paduri aflate la altitudini inalte se amesteca intr-un mod fascinant cu zone intinse stancoase si unde vanturile reci si temperaturile joase intretin un habitat asa cum nu gasesti nicaieri in alta parte in Anglia. In acest colt indepartat de lume traiesc specii rare de animale, pasari si plante, iar muntii din zona alcatuiesc unul dintre ultimele sanctuare ale lumii pentru multe pasari si plante, pe care in mod normal le poti vedea numai la Cercul Arctic.

Patrunde in salbaticie

Cairngorms este vestit pentru doua specii care traiesc aici: egretele care isi fac cuib intr-o rezervatie aparte, dupa ce au fost pe cale sa dispara in timpul secolului 20 si singura turma de reni din Marea Britanie, care zburda in voie in Parcul Reindeer, langa Aviemore. Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor ofera turistilor tururi organizate in jurul rezervatiei din Loch Garten, la nord de Aviemore, in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si august, acestia avand astfel sansa de a vedea egretele si alte specii sezoniere, precum  scatii, forfecari, fluierari si altele. Intereseaza-te la intrarea in Parcul Reindeer cum te poti alatura renilor si porneste intr-o excursie care dureaza o jumatate de zi, pe cararile de munte (poti face asta numai in perioada cuprinsa intre lunile iunie si august).

Cairngorms 1

Rothiemurchus Estate, aflata la 2,5 kilometri de gara Aviemore, ofera excursii safari tematice, in care poti vedea vacile Highland, veveritele rosii si cerbii. Intre timp, Atholl Estates aflata in apropiere organizeaza safari cu vehicule Land Rover, care te vor purta prin padurile incantoare si tinuturile mlastinoase din zona. Daca vrei sa vezi si altceva decat specii de vietati salbatice, Alvie Estates iti prezinta interventia factorului uman in aceste tinuturi si potentialele conflicte ce pot aparea.

Viata salbatica la altitudini inalte

Excursionistii si alpinistii pot ajunge in indepartata padure de pe platoul Cairngorm, unde au sanse de a vedea specii si mai rare de animale. Forfecarul scotian are aici la dispozitie intregul parc de pini. Cocosul de munte, o pasare de dimensiuni mari si cu un colorit aparte, si-a gasit in aceste paduri locul propice pentru reproducere. Pisici salbatice si jderi misuna si ei prin zona. Mai sus pe platou, poti admira specii de pasari arctice, in timp ce flora este reprezentata de plante rare, precum trandafiri japonezi.

Cairngorms 5

Recent, reintroducerea unor specii care traiau candva numai in Scotia (elani, mistreti si lupi) a cauzat controverse crancene in Alladale, idee ce parea comica pentru localnicii din jurul Parcul National Cairngorms. Cu atat de multe specii rare si de exceptie, este ciudat ca parcul acesta nu se bucura de mai multa atentie internationala. Pana una alta, asculta sunetele care strabat valea si care provin de la cocosii de munte, care incearca sa isi atraga perechile. Vei auzi mai intai ceva asemanator unui sunet de toba, urmat de un zgomot care seamana cu cel al deschiderii unei sticle de sampanie. Experienta este cu siguranta unica.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!