Europa

5 castele europene in care merita sa-ti petreci o vacanta

Probabil inca vrajiti de povestile copilariei cu cavaleri si printese sau, pur si simplu, din curiozitate, nu putini sunt cei care viseaza sa-si petreaca o vacanta intr-un castel. Sunt multe castele in Europa care pot acomoda turisti insa mai jos gasesti o lista cu cinci dintre cele mai bune.

[highlights color=”blue”]Anglia: intim [/highlights]

Daca-ti doresti un castel mai mic... alege Hellifield Peel
Daca-ti doresti un castel mai mic… alege Hellifield Peel

Cel mai mare castel din Anglia se afla in Windsor, iar daca reusesti sa faci rost de o camera acolo, nu uita sa trimiti vederi tuturor celor dragi. Pentru cei care aleg o plimbare mai scurta pana la masa unde pot servi micul dejun si mai putine intalniri cu caini, Castelul Hellifield Peel este o cladire fortificata, dar mult mai umana. Aflat la marginea orasului  Hellifield, la marginea de sud a Parcului National Yorkshire, acesta a fost initial un conac anglo-saxon, care a avut mai multi proprietari, printre care unul dintre ultimii cavaleri templieri in secolul 14.

Cu numai cativa ani in urma, castelul era o ruina fara acoperis, dar odata cu filmarile pentru serialul TV “Grand Designs”, cuplul Francis si Karen Shaw, au facut aceasta cladire locuibila din nou. Si nu doar locuibila, ci si confortabila – oaspetii sai putand fi cazati intr-unul dintre cele patru dormitoare sau intr-un apartament  la ultimul etaj, dotate cu paturi cu baldachin, doua dintre ele datand din secolul 17.  Yorkshire Dales se afla si el la mica distanta. Orasul Malham poate fi un punct de plecare pentru plimbari in zona, cu formatiunile sale stancoase spectaculoase de la Malham Cove si Gordale Scar.

[highlights color=”blue”]Franta: clasic [/highlights]

Eleganta frantuzeasca: Château de Chissay
Eleganta frantuzeasca: Château de Chissay

Putine locuri din Europa se mandresc cu castele precum cele din Valea Loarei. Aproape peste tot aici vezi cateva un castel splendid. Cele mai frumoase au fost construite in timpul Renasterii din Franta, in secolul 16, atunci cand stilul cautat era mai putin cel care sa faca fata unui asediu si mai mult cel care sa le fie pe plac amantelor regale. Château de Chissay este fara indoiala unul dintre acestea, cu zidurile construite din piatra si turelele care au acoperisuri aidoma unor palarii de vrajitoare. Inauntru gasesti tavane cu arcade, scari in spirala si camere de oaspeti cu interioare unice. Cinele aici sunt atractia principala. Chissay-en-Touraine, locul in care se afla castelui, este o mica asezare pe malul raului Cher. La o ora de mers cu masina se afla Château de Chambord, care era initial (in anul 1519) conac de vanatoare. El este cel mai mare dintre castelele din Loara, dar mai exista si altele, printre care cel mai romantic, Château de Chenonceau. Aceasta regiune, mai mult ca oricare alta, este impanzita de castele.

[highlights color=”blue”]Scotia: pe cont propriu [/highlights]

Pare bantuit de fantome, dar nu e: Castle of Park
Pare bantuit de fantome, dar nu e: Castle of Park

Unele castele scotiene sunt construite peste lacuri, in timp ce altele sunt adevarate minuni arhitecturale. Un tip de constructie distinct este casa in forma de turn – o resedinta inalta, construita din piatra, pentru un mosier ce a dorit protectie in fata clanurilor feudale si in perioadele tulburi. Istoricii fac distinctie intre aceste turnuri: C-plan, L-plan, T-plan sau Z-plan, in functie de forma lor, dar ideea era sa poate fi nimeriti de pe ziduri atacatorii de la poarta castelului.  Din fericire nu te va ataca nimeni la Castle of Park, o constructie in forma de L. Respingator privit din afara, turnul este cu adevarat fascinant in interior, cu seminee imense din piatra, cotloane ascunse si pereti de culoare alba. Construit in anul 1590,  el a fost restaurat la sfarsitul secolului 20, dupa ani de zile in care a fost neglijat, fiind in prezent inchiriat de catre Landmark Trust. In turn pot dormi pana la 7 persoane, in cele 4 dormitoare, locatia fiind ideala pentru a veni aici cu un grup mai mare de prieteni si a petrece in stil regal.

Castle of Park se afla pe un deal inconjurat de paduri, la marginea orasului Glenluce si la scurta distanta de  Rhins of Galloway – peninsula aflata in partea cea mai de sud-vest a Scotiei, unde climatul este bland. Tot aici se afla si magnificul castel Kennedy Gardens si gradina botanica Logan. La mica distanta se afla si Wigtown, oras renumit in Scotia pentru numarul mare de librarii de aici.

[highlights color=”blue”]Italia: luxos[/highlights]

Lux toscan la Castel Monastero.
Lux toscan la Castel Monastero.

Intre dealurile care taie in doua peisajul toscan de la sud de Arezzo si cel rural mai aspru din jurul Sienei, Castel Monastero se mandreste cu un trecut de aproape 1000 de ani. Numele sau vine de la faptul ca acest catun (numit si Monastero d’Ombrone) a servit atat drept castel cat si manastire, asediat de florentini in anul 1208.

In prezent, daca stai in piateta din centrul sau, te vei afla in mijlocul unei hotel de lux. Casele din piatra si cabanele au un design contemporan in interior, centrul spa este departe de a fi unul monastic, iar celebrul bucatar Gordon Ramsay este responsabil cu meniul servit in cele doua restaurante ale locatiei.

In acest decor magnific, lumea din jur pare foare indepartata. Mai jos se afla Siena, care defineste perfect stilul italian al Renasterii, abundand in biserici si galerii de arta.  La mai putin de o ora de mers cu masina se afla regiunea viticola Chianti si magnificul tinut deluros Crete Senesi.

[highlights color=”blue”]Spania: pentru bugetari [/highlights]

Amor. Buen amor.
Amor. Buen amor.

El Castillo de Buen Amor se afla in nordul Salamancai si a fost mai mult un loc destinat placerii, in ciuda crenelurilor sale, zidurilor impresionante si santului (secat) de apa. In interiorul sau se afla armuri, trofee de vanatoare si alte accente spaniole specifice Evului Mediu, influentate partial de arabi, inclusiv o curte interioara impodobita cu coloane incantatoare. Ferestrele sunt mici, dar camerele sunt spatioase. Castelul se afla intre Salamanca si Zamora, care merita ambele vazute. In primul se afla cea mai veche universitate din Spania, iar Zamora se mandreste cu un muzeu in aer liber, cu o arhitectura romanesca.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!