Braised short ribs, mai exact… coaste de vita evreiesti inabusite in vin rosu. Daca pieptul de pui este alegerea traditionala pentru Pastele evreiesc, din ce in ce mai multi evrei opteaza pentru coastele de vita, pentru ca sunt mai fragede, mai pline de savoare si reprezinta o optiune mai eleganta pentru masa de dupa post.
Coastele sunt pline de carne cu slanina, de aceea sunt atat de savuroase. Dar coastele plutind in untura nu sunt o imagine atat de apetisanta. Aceasta reteta prezinta un proces in doi pasi, pentru a scapa de excesul de grasime.
Mai intai, frige coastele intr-un cuptor incins pentru a reduce excesul de grasime si pentru a le da in acelasi timp o crusta caramelizata. Apoi inabuseste-le in vin cu aroma de ierburi pentru a le da savoarea finala, atunci cand carnea se desprinde aproape singura de pe oase.
Ingrediente pentru 4-6 portii:
- aproximativ 2 kilograme de coaste de vita, taiate mici, sau de-a lungul osului
- 1 lingurita cimbru proaspat, tocat
- 1 lingurita rozmarin proaspat, tocat
- 1 lingurita piper negru, proaspat macinat
- 2 cani vin rosu
- 3 lingurite ulei
- 2 cepe tocate marunt
- 2 morcovi taiati marunt
- 1 bucata telina, tocata marunt
- 1 cana cu rosii taiate
- 1 lingurita bulion
- 3 cani supa de pui
- 1 foaie de dafin
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Pune coastele impreuna cu cimbrul, rozmarinul, piperul si vinul intr-un vas mare si lasa-le la marinat in frigider, timp de cel putin 2 ore, pana la 8 ore.
- Incalzeste cuptorul la 230°C. Separa coastele de sosul in care au stat la marinat. Pune-le intr-o tigaie pe care bag-o in cuptor, timp de 45 de minute. Dupa 45 de minute, ia tigaia din cuptor si redu temperatura la 160°C.
- Pune coastele pe o farfurie mare sau intr-un castron. Indeparteaza grasimea scursa in tigaie. Adauga in ea restul de vin marinat. Incalzeste tigaia in cuptor, la foc mediu, iar cand vinul incepe sa fiarba, scoate-o din cuptor.
- Incalzeste uleiul in cuptor, intr-un vas mare, la foc mediu. Adauga ceapa, morcovul si telina si fa un sote pana cand ceapa devine transparenta. Adauga rosiile si bulionul si fierbe totul timp de 4-5 minute.
- Amesteca vinul, impreuna cu supa de pui, foaia de dafin, sare si piperul. Adauga coastele deja prajite si lasa-le sa fiarba. Acopera vasul cu un capac si lasa-l in cuptor timp de 2 pana la 2 ore si jumatate.
- Scoate vasul din cuptor si pune coastele pe un platou fierbinte. Indeparteaza din nou excesul de grasime din vas, apoi baga-l din nou in cuptor timp de cateva minute, pana cand sosul incepe sa scada si sa se ingroase. Pune sosul peste coaste si serveste-le calde.
Variatiuni pe aceeasi tema:
- Termina de pregatit mancarea pe aragaz. Daca ai nevoie de cuptor pentru alte preparate, poti termina pregatitul coastelor pe aragaz. Pune vasul acoperit, la foc mediu si amesteca din cand in cand.
- Prepararea coastelor inabusite se poate incheia odata cu pasul 5, dupa care ele pot fi bagate la frigider si scoase cam cu o jumatate de ora inainte de masa. Nu trebuie decat sa le incalzesti putin pe aragaz. Asta te ajuta sa economisesti timp si permite ca mancarea sa capete mai multa savoare. In plus, intrucat grasimea se coaguleaza atunci cand este rece, este mai usor sa indepartezi orice exces din sos.
- Variatiuni pentru sos: Inlocuieste jumatate de cana cu vin cu jumatate cana de Porto sau vermut, pentru o aroma mai bogata si mai dulce. Sau incearca sa amesteci in sos aproximativ 50 de grame de ciocolata. Pentru un sos mai rafinat, strecoara-l printr-o strecuratoare fina inainte de a-l pune peste coaste. Pentru a-l ingrosa, amesteca cu mana 1 lingurita de unt nesarat cu 2 lingurite de faina, pentru a forma o pasta. Adauga pasta in sosul care fierbe, pana acesta se ingroasa pe gustul tau.
- Coaste inabusite pentru Craciun: Si crestinilor le plac coastele inabusite! Da mesei tale de sarbatoare o aroma aparte, adaugand coaja de portocala si 2-3 cuisoare, inainte de a baga coastele la cuptor.
- Legume: Adauga legume la fiert impreuna cu coastele, in ultimele 30-40 de minute. Incearca cu ceapa, morcovi, pastarnac sau radacina de telina.
Add Comment