split croatia
Foto: xbrchx
Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in Split, Croatia

Split este al doilea oras ca marime din Croatia, si unul dintre cele mai vechi din tara, cu o istorie ce dateaza de peste 1700 de ani. In prezent este un oras important, care se mandreste cu cateva statiuni turistice preferate de turistii dornici sa exploreze coasta Dalmatiei. Zona din jurul orasului are legaturi stranse cu Roma antica si tot aici se afla si impresionantul palat al lui Diocletian.

Plaja Golden Horn (Cornul de Aur)

golden horn split
Cornul de aur, o plajă celebră / Foto: croatiacruisesandtours.com

Numele englezesc este de departe mult mai atractiv decat cel croat – Zlatni Rat – dar odata ce pasesti pe nisipul alb al insulei Brac, scaldat de marea albastra, vei avea senzatia ca intri intr-o alta lume. Plaja si imprejurimile sale sunt cu adevarat magnifice. Zona ofera posibilitati de practicare a sporturilor acvatice si este apreciata si de catre familii.

Insula Hvar

hvar croatia
Distractie la un pas de Split: insula Hvar / Foto: rostislavsedlacek

La o ora de mers de orasul Split, Hvar a devenit insula distractiei din Croatia. Considerata St Tropez a anilor ’50, micul oras si faleza sa alcatuiesc atractia principala din zona. Ziua nu ai prea multe de facut decat sa stai la plaja, dar seara barurile si restaurantele se umplu de lume dornica sa se simta bine.

Muzeul arheologic din Split

muzeul arheologic split
Muzeul arheologic din Split / Foto: trip.com

Oamenii au locuit in aceasta zona de mai bine de zeci de mii de ani, iar povestea lor este reprodusa cu fidelitate la Muzeul arheologic, unde sunt pastrate marturii inca din vremea romanilor. Aici ai sansa sa te familiarizezi cu viata din aceste locuri, asa cum era ea cu milenii in urma.

Orasul Solin

solin split
Grandios pe vremea romanilor: Solin / Foto: anshar73

Pe vremuri orasul roman Salona si capitala regiunii Dalmatia, Solin si-a pierdut din importanta dupa ce Diocletian si-a construit palatul langa Split si cei mai importanti oameni din oras l-au urmat. In zilele noastre, suburbie a orasului Split, multe dintre siturile vechiului oras au fost excavate, artefactele descoperite fiind expuse la Muzeul arheologic. Orasul a fost pradat de catre slavi in secolul 7, iar crestinii ramasi s-au mutat in Roma, lasand orasul de izbeliste.

Trogir si fortareata Kamerlengo

Kamerlengo
Fortareata Kamerlengo / Foto: joachimbago

Intr-o locatie neobisnuita se afla orasul Trogir, aflat in mare parte in interiorul tarii, dar avand orasul vechi pe o insula din apropiere. Pe insula se afla o fortareata de dimensiuni impresionante, Kamerlengo, care sta de straja orasului dinspre mare. Locuit permanent de mai bine de 2300 de ani, vechiul oras iese in evidenta prin multimea bisericilor, turnurilor si palatelor. In ce priveste arheologia si istoria, ai multe de vazut aici, dar locul este frumos si luat ca atare.

Rutele cicliste din padure

In afara orasului exista multe piste pentru ciclisti, poteci pentru plimbari si calarie, amenajate de catre Guvern si autoritatile locale. O evadare din oras in timpul primaverii, iar pentru ciclisti tot timpul anului, pistele se afla intr-un decor de vis. In zona, exista si posibilitati de inchiriere a bicicletelor.

Muntele Biokovo

Makarska
Makarska, munte si mare, plaja si soare / Foto: alekskai52

Makarska este locul ideal in care poti sta pentru a te bucura de zona de coasta dintre Split si Dubrovnik, dar si pentru a te aventura pana pe muntele Biokovo. Zona este impanzita de mici asezari, iar din varf poti vedea intreaga coasta a Dalmatiei, pana pe coasta Italiei, daca prinzi o zi senina. Zona este adesea comparata cu riviera napolitana sau cu cea a lacurilor din Italia.

Pestele servit pe faleza

split faleza
Faleza din Split / Foto: xbrchx

Orasul Split este faimos pentru capturile de peste din largul coastei, iar Croatia pentru vinurile sale de exceptie. De ce sa nu te bucuri de amandoua, stand la unul din restaurantele din port, admirand trecatorii sau pur si simplu Marea Adriatica? Poti vedea micile ambarcatiuni de pescari venind in port, pentru a depozita pestele prins, care in curand se va afla in farfuria ta! Majoritatea vinurilor croate sunt pastrate pentru consumul intern, iar o parte sunt exportate in alte state balcanice.

Catedrala Sf. Domnius

sf domnius split
Catedrala Sf. Domnius / Foto: Clement Peiffer

Construita initial pe post de mausoleum pentru Diocletian si terminata ca palat al sau, catedrala Sf. Domnius, a fost ridicata din ceea ce a ramas dupa pradarea orasului Split de catre slavi. Diocletian a fost ingropat aici, dar ramasitele au fost furate sau mutate, in secolul 6. Locuitorii din Salona au venit in aceasta regiunedupa ce au fost atacati si au pus aici oasele arhiepiscopului lor, Domnius. Ca o coincidenta,  Domnius a fost executat de catre Diocletian insusi.

Statuia lui Grigore din Nin

Ce sa faci si ce sa vezi in Split
O statuie deosebita: Grgur Ninski

O statuie incredibila datand din secolul 10, infatisandu-l pe liderul religios al tarii, Grigore din Nin sau Grgur Ninski, se afla in Croatia. Statuia este facuta din bronz, dar atingerea constanta a degetului mare de la piciorul statuii, a facut ca acesta sa capete o patina aurie. Se spune ca cei care ii ating degetul vor avea noroc.

Citeste si: Cele mai bune plaje din Croatia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!