Obiceiuri in lume

Cum sa scoti din sarite un danez

Exista o regula nescrisa in societatea daneza, cu privire la intimitate si la sfera publica. Danezii cred ca toata lumea are dreptul sa nu fie deranjata in public si astfel sa isi poata vedea linistita de treaba, fara schimburi incomode de replici, contacte nedorite sau inconveniente create de altii.

Aceasta norma culturala este ceva sfant si incalcarea ei reprezinta cel mai usor mod de a provoca furie in randul acestui popor scandinav. Patreaza regulile de mai jos pentru avanpremiera unui meci de fotbal cu o echipa din Danemarca! 😉

[highlights color=”red”]Pasul 1: Intreaba “How are you?”[/highlights]

Propozitia americana “how are you?” este o sursa de amuzament pentru danezi – gluma spune ca americanii pun aceasta intrebare doar ca sa se afle in treaba, fara intentia de a se opri macar sa asculte raspunsul. Daca vrei sa iti faci prieteni, pune aceasta intrebare atunci cand ai 5-10 minute libere. Fa greseala de a intreba chestia asta atunci cand esti pe fuga si danezii vor crede ca esti cea mai nesincera persoana de pe planeta.

[highlights color=”red”]Pasul 2: Vorbeste-le limba[/highlights]

In privinta limbilor scandinave, daneza este considerata a fi cel mai greu de invatat. Numai jumatate din alfabet este pronuntat in conversatie, iar combinatia guturala intre “r’s” si “d’s” face ca dezvoltarea unui accent corect sa dureze ani de zile. Sunt speculatii potrivit carora nici macar danezii nu se inteleg intre ei atunci cand vorbesc. Numai 5 milioane de oameni vorbesc daneza in intreaga lume, asa ca fluenta in engleza sau in alte limbi devine vitala de la varste foarte fragede. Ei vorbesc engleza, iar tu stii ca ei vorbesc engleza. Ei stiu ca tu stii ca ei vorbesc engleza. Asa ca incercarea de a vorbi in daneza este perceputa ca ceva incomod care poate fi evitat cu usurinta. Danezii aud rar limba lor vorbita de straini, asa ca pentru ei e mai usor sa o dea pe engleza decat sa incerce sa iti inteleaga accentul. Asa ca daca vrei ca auditoriul sa ramana mut de uimire comanda ‘vee-ner-brawd (produse de patiserie in daneza) cu incredere. Cere-ti dreptul de a vorbi limba.

[highlights color=”red”]Pasul 3: Nu semnaliza atunci cand te afli pe pista destinata bicicletelor[/highlights]

Ca multe alte aspecte ale societatii daneze, eticheta legata de biciclete este menita sa opereze ca o masinarie bine unsa. Toate actiunile trebuie semnalizate din timp: arata cu mana inspre dreapta sau stanga daca vrei sa cotesti, ridica mana dreapta la nivelul fetei daca vrei sa opresti si foloseste numai partea stanga a pistei pentru a depasi. Nu semnaliza toate aceste actiuni si vei declansa o reactie in lant determinata de franarea in ultimul moment si de fluieraturile celorlalti biciclisti. Ei muncesc 37 de ore pe saptamana pentru a-si asigura traiul lor si copiilor lor. Salariul minim in aceasta tara este in jur de 2000 de euro, iar guvernul le plateste educatia. Daca tu nu semnalizezi, asta este unul dintre cele mai groaznice lucruri care li se poate intampla.

[highlights color=”red”]Pasul 4: Iesi in public imbracat in trening[/highlights]

Poate parea discriminant daca banii nu te dau afara din casa sau daca urmezi tendintele in moda ale celor din campusurile universitatilor americane. Dar a iesi in plina zi pe strada in pantaloni de trening si tricou cu imprimeu este revoltator. Daca insisti sa porti hainele astea, investeste niste bani intr-un pardesiu negru pe care sa il pui pe deasupra. Avantajul in aceasta tara este acela ca acomodarea este in general facila, pentru ca fiecare vrea sa isi vada de treaba, fara sa incomodeze si sa fie incomodat. Dar danezii pot reactiona urat daca sunt provocati si nu e nimic mai rau decat sa fii privit ca un ciudat. Te simti aiurea ca ai cheltuit 60 de dolari pe patru cocktailuri azi-noapte? Suparat ca muncitorii straini nu au dreptul la salariul minim pe economie din Danemarca? Coplesit de situatia ta mizera de expat? Poarta trening pe strazile din Danemarca si vei simti toate aceste trairi la un loc.

[highlights color=”red”]Pasul 5: Zambeste-le copiilor danezilor (sau cainilor)[/highlights]

Fara sa vrei, daca un copil se holbeaza la tine, ii zambesti. Sau faci o fata caraghioasa. In unele tari aceste actiuni sunt apreciate, dar nu si in Danemarca. Daca ii zambesti unui copil danez vei atrage dupa sine agitatie si priviri suspecte din partea parintilor lui. Acestia vor percepe actul tau ca pe o violare a intimitatii lor. Nu conteaza ca acel copil s-a uitat necontenit la tine in ultimele minute. Stai de 30 minute in ploaie asteptand autobuzul? Te simti frustrat ca o femeie a monopolizat un intreg rand de scaune cu bagajele ei si cu un caine pe deasupra? Aseaza-te si incepe sa mangai cainele. Arata-te entuziasmat de cat de dragut este. Fa toate astea in daneza. Invadeaza-i spatiul femeii. Iti vei atrage rapid ura si dispretul.

[highlights color=”red”]Pasul 6: Poarta-te ca o fiinta umana intr-o bacanie[/highlights]

Danezii sunt roboti atunci cand merg la cumparaturi. Poate pentru ca aceasta actiune este una dintre putinele situatii publice in care ei sunt fortati sa interactioneze indeaproape sau pentru ca bacaniile ieftine din Copenhaga sunt foarte mici si dezorganizate. Dar exista ceva legat de cumparaturile intr-o bacanie care face ca fiecare danez sa simta nevoia de ordine, iar ei se asteapta ca lucrurile sa mearga ca unse fara a fi nevoie sa vorbeasca sau sa stabileasca contacte vizuale cu nimeni. Refuza sa joci jocul lor mut. Nu-i lasa sa te ignore. Nu te misca din loc pana nu ii fortezi sa maraie printre dinti  ‘undskyld (scuze). Priveste-i in ochi si zambeste-le inainte de a pleca. Baga-i in seama si cere sa fii si tu bagat in seama la randul tau. Apropie-te de casa de marcat. Aici incep de fapt lucrurile sa fie serioase si nu trebuie sa sovai nici macar pentru o secunda, daca vrei sa iti pastrezi locul la coada. Fa greseala de a iesi din rand sa iei un pachet cu guma de mestecat si danezul din spatele tau abia asteapta sa iti ia locul. Nu fi descurajat de faptul ca persoana din spatele tau mai are putin si se urca pe tine, masurand fiecare centimetru pana la casa de marcat, de parca viata lui ar depinde de asta.

Cam asta e treaba cu danezii. Nu le viola codul regulilor sociale mai mult sau sau mai putin scrise si sederea ta in aceasta tara va ramane o experienta de neuitat pentru multa vreme.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!