Unele specialitati culinare locale au fost intotdeauna menite sa ramana locale. Aceste feluri de mancare din intreaga lume sunt cu siguramta ciudate – dar oare nu sunt bune? Te lasam pe tine sa fii judecatorul.
In Amsterdam, uita-te dupa coada la un stand cu fructe de mare. Servita cu ceapa deasupra, chifla cu hering este o gustare de zi cu zi a olandezilor. Tine-l de coada, da capul pe spate si ia o inghititura. “Libidinos” este cuvantul care iti vine primul in minte.
Chiar si prajite sau uscate, ghearele de pui arata dezgustator. Dar milioane de astfel de extremitati sunt ciugulite in China si in alte parti din Asia. Sinistre la gust, merita sa le incerci, macar pentru porecla lor ironica, data de filipinezi – “adidasi”.
Supa picanta cu coriandru si ardei suna delicios; este insa vorba despre burta de culoare gri din supa “menudo”. Cu toate acestea, multi mexicani saliveaza dupa acest fel de mancare.
‘Schweinshaxe‘ – ciolan de porc cu os – reprezinta o introducere fara prea multe menajamente in bucataria germana. Marimea este provocarea: asteapta-te sa ti se dea un cutit mare si apuca-te de treaba.
Mai putin faimoasa decat pralinele si berea din aceasta tara, ‘rognons à la liégeoise’ este o mancare ce merita incercata. Rinichi flambati, suna poate ciudat, dar aroma si textura te-ar putea convinge sa ii incerci.
La gratar sau facuta in ‘jambalaya’, friptura de crocodil este din ce in ce mai prezenta in meniurile din Australia. Cu un continut redus de grasime si un gust aparte, musca inainte sa te muste ea pe tine!
Drobul scotian este o traditie veche de secole. Acest amestec cald de organe si ovaz este o mancare care ori iti place ori o detesti, dar daca vei gusta din ea, te vei acoperi de glorie.
Da, unii francezi chiar mananca melci: o reteta clasica este cea cu unt, usturoi si condimente. In orice caz, ‘escargots’ sunt serviti cu duzina, lucru care te va face poate sa te intrebi ce poti face cu ceilalti 11 melci care iti vor ramane in farfurie…
Incredibil, dar lacustele prajite reprezinta unul dintre cele mai mici socuri din Bangkok. Ele sunt o gustare populara, se servesc crocante, sarate si direct din tigaie.
Iar la final – mananca ceva, orice, la pranz! Pe cat de ciudat suna aceste preparate, exista si altii in lumea asta carora sandvisul tau cu sunca si cascaval, li se pare foarte bizar…
Add Comment