Europa Jurnal de bord

TukTuk la… Scala dei Turchi (Sicilia)

Printre multele atractii pe care le ofera Sicilia se numara si cea care in italiana se numeste Scala dei Turchi, in engleza Turkish Steps si in romana Scările Turcesti. Este vorba, in fapt, despre o stanca alba, aflata in localitatea Realmonte, la cativa kilometri de Agrigento si in imediata apropiere a unei localitati cu nume pompos: Porto Empedocle.

IMG_5664

Maiestuoasa stanca este o marna – mai exact o roca sedimentara de culoare alba, care domina peisajul, armonizand cu apa azurie a Mediteranei si intregind un tablou magnific. Pe vremuri, localnicii care aveau casele deasupra stancii se simteau protejati impotriva invaziilor straine. Pana cand barbarii au gasit modul in care se puteau catara pentru a crea apoi prapad. Arabi sau berberi, invadatori si pirati pe care sicilienii ii considerau deopotriva “turci”. Asa a ramas si s-a transmis numele stancii: Scala dei Turchi.

Inainte de a ajunge la Scala dei Turchi, citeste cateva dintre nuvelele politiste ale lui Andrea Camilleri. Il vei indragi pe comisarul sicilian Montalbano si vei descoperi ca stancile albe pe care te pregatesti sa te catari fac deseori parte din “actiune”.

La Scala dei Turchi se ajunge relativ usor, indiferent din ce directie vii. Realmonte se afla intre Sciacca si Agrigento, pe singura coasta siciliana (din cele trei) care nu dispune de autostrada. De aceea e foarte posibil sa te confrunti cu pasaje din drumul national aflate in reparatie, fapt care te va face sa ocolesti prin munti, kilometri dupa kilometri. Daca ai, totusi, noroc, vei fi indrumat de indicatoarele de culoare maro catre parcarea aflata deasupra stancii. Poti lasa masina acolo sau poti cobori intr-o alta parcare, aflata chiar pe plaja. Va trebui apoi sa o iei la picior chiar pe plaja, catre stanci – un drum de circa 15 minute. Atentie la flux si reflux: daca prinzi fluxul, te vei uda zdravan la picioare. O atentie in plus: nu merge descult fiindca va trebui sa traversezi o “padure” de bolovani (asta daca nu cumva o iei prin apa).

Pe stancile albe te poti urca fara probleme. Vei admira peisajul, de o parte si de cealalta a lor si, daca ai timp, ofera-ti cateva minute de relaxare asezandu-te si ascultand linistea marii sau, dimpotriva, cantecul ei, in cazul in care e agitata. Incearca sa ajungi la apus, pentru senzatii romantice amplificate.

Nu te astepta ca plaja pe care ajungi pana la Scala dei Turchi sa fie amenajata si cu facilitati pentru turisti. Am putea defini-o mai degraba salbatica si… plina de cochilii de scoici. Exista un restaurant, deschis in sezon, poate si o terasa de unde sa cumperi bauturi si cam atat. Cei care doresc sa se cazeze in zona vor gasi cu siguranta solutii, hotelul Borgo Giallonardo fiind una dintre cele mai bune.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!